NO waarden

24-01-2007 om 15:13 uur Gesloten

Hallo Allemaal,

Gisteren moest ik voor controle naar de longarts en heb ik op een NO-metertje moeten blazen op de longfunctieafdeling. Dit apparaatje meet de hoeveelheid stikstof in uitgeademde lucht. Iets wat verhoogd is bij ontstekingen in de luchtwegen.
Het was wel een lastig om de juiste manier van blazen onder de knie te krijgen. Na een aantal keer herhalen kwam er eindelijk een waarde uit. Het getal 12.
Nu vroeg ik aan de longfunctieassistent of dit een normale waarde was. Hij zei dat ´t wel iets afwijkend was. Bij de longarts vertelt deze dat de waarde goed is.

Nu ben ik op internet gaan zoeken wat eigenlijk de "normale" waarden zijn bij zo´n NO-meting.
Helaas, zonder resultaat.. Weet iemand hier op het forum wat de normale NO-waarden zijn bij zo´n NO meting?

Groeten,
Famke

De reacties zijn gesloten.
24-01-2007 om 19:19 uur

Ik dacht hier ooit ergens gelezen te hebben dat waarden onder de 20 normaal zijn en boven de 20 verhoogd. In dat geval zou 12 een normale waarde zijn.

24-01-2007 om 19:49 uur

volgens mij heeft dat ook met je lengte en gewicht te maken...

24-01-2007 om 22:22 uur

12 is een hele lichte verhoging  :Y

10 is goed en alles boven de 20 is niet zo best dat betekent dat er aardig wat ontsteking in je longen zit
in het wkz meeten ze bij marielle dit standaard

ik moet zeggen zau niet meer zonder willen sinds ze dit doen kunnen we de medicatie beter aanpassen
(hier kom ik in ander topic op terug)

sterkte met alles liefs ukkie

25-01-2007 om 17:13 uur

Als je astma hebt is het volgens mij ook standaard dat je NO-waarde hoger is dan gemiddeld. Een NO-waarde van 12 is dan misschien dus wel wat hoger dan bij andere mensen, maar voor iemand met astma niet schrikbarend. Lijkt mij, maar veel weet ik er verder ook niet van, behalve dat die van mij ook iets hoger is en zonder medicijnen veel hoger dan gemiddeld.

26-01-2007 om 09:49 uur

Een leuke vraag voor Dr. Frans Krouwels; om die reden verplaats ik dan ook dit topic naar het board 'Stel je medische vragen'. Ikzelf heb ongeveer een jaar geleden bij Frans in het OLVG hierop geblazen en voor zover ik mij kan herinneren is een waarde onder de 15 prima in orde en heeft het niets met je lengte en gewicht te maken maar laten we het antwoord van de specialist afwachten  *)

Zorgprofessional
26-01-2007 om 10:23 uur

beste alemaal

Het meten van stikstofoxide (NO) in de uitademingslucht is een nieuwe methode om ontsteking in de luchtwegen snel te kunnen meten. Het kan in een paar minuutjes gedaan worden en is voor bijna iedereen goed uit te voeren. De gevonde waarden geeft aan of er onsteking gaande is en kan zo helpen bij de diagnose astma. Ook zie je als de astma goed behandeld wordt met ontstekingsremmers dat de NO waarde, die aanvankelijk verhoogd was, gaat dalen.

Normaalwaarden: verschillen met de gebruikte methode. met de meeste gebruikte methode is dat:

0-25 ppb (part per billion): normaal
25-45 ppb licht verhoogd, kan passen bij astma, maar meestal wel acceptabel
boven 45 ppb: past bij astma, hierbij moet je verhogen van de medicatie overwegen.

Ik doe deze metingen nu een jaar en ben erg tevreden met deze methode. het geeft snel een goed beeld over hoe iemand is ingesteld.

Met vriendelijke groet,

Frans Krouwels

27-01-2007 om 18:17 uur

Hoi,

In Davos heb ik 3x een NO-Meting gehad, en alle 3 de keren was het onder de 20. Maar ik was niet goed ingesteld, had veel last van klachten en had veel infecties etc..
Hoe kan dat dan?
Door de histamine test is nu bij mij vast gesteld dat ik ernstig astma heb, en hyperreactieve longen. Maar in mijn NO is niks terug te vinden.

Is dat wel vaker? En waarom is die test dan wel betrouwbaar? Want ik hoor het van meer, met veel klachten en toch lage NO-waarde.

Groetjes, Jitske.

29-01-2007 om 11:30 uur

Dr. Krouwels en Vlinder, bedankt voor jullie reactie.

Ik schrik wel even van het berichtje van Vlinder. Zo´n NO-meting zal toch wel nauwkeurig moeten werken?
Momenteel gaat het niet zo goed met mij. Hoest veel, ben snel benauwd en geef veel slijm op.

Gr. Famke