Longarts, huisarts of toch astmacentrum?

12-01-2007 om 16:35 uur

Deze vraag heeft ook te maken met wanneer naar de longarts gaan.

Zelf loop ik al 2 jaar onder behandeling bij de longarts. Ik zie hem elke drie maanden en hij doet regelmatig longfunctie onderzoeken. Hij heeft mijn medicatie de afgelopen jaren omhoog geschroefd. Ik zit nu op 2x per dag 50/500 Seretide en een tablet van 10 mg Singulair. Hij weet dat ik nog steeds veel aanvallen heeft.
Voor de rest geeft hij mij weinig informatie en ik sta atlijd in 10 minuten weer buiten.

Nu gaat het de afgelopen maand weer erg slecht. Ik heb meerdere ernstige aanvallen gehad, waarbij ik 1 keer mijn bewustzijn even ben verloren, en ik niet reageer op de Ventolin. Het duurt uren tot dagen voor het weer een beetje gaat. Zo ook deze week, ik belde dus mijn longarts omdat ik graag een snelle afspraak wilde, dit was echt niet mogelijk, ik zou pas in februari terecht kunnen.

Op advies van de assistente ben ik toen naar mijn eigen huisarts gegaan. Die was totaal niet te spreken over de situatie en vond mij totaal niet onder controle. Hij heeft van alles met mij besproken wat de longarts nooit heeft gedaan. Zoals een noodplan opzetten, controleren hoe ik mijn medicijnen inneem, en mij een piepstroommeter gegeven met een formulier. Die moet ik nou invullen en volgende week moet ik terug. Als het slechter gaat moet ik hem meteen bellen. Ook heeft hij me een stootkuur Prednison gegeven.

Nu heb ik gemengde gevoelend hierbij. Want ik loop tenslotte bij de longarts, maar mijn huisarts gaat me nu weer begeleiden en schrijft dus ook medicatie voor. Wat vindt u van deze situatie? Moet ik evengoed nog contact met mijn longarts opnemen, of moet ik mijn huisarts zijn gang laten gaan en pas weer op mijn vaste afspraak naar de longarts gaan?

Want ik vraag me ook af hoe het verder moet, een kuur Prednison is leuk, maar wordt het daarna weer niet net zo erg? En zelfs nu met de Prednison heb ik nog veel last...

Toch een verwijsing vragen voor een astmacentrum?

Ik hoop een antwoord te krijgen, ik weet niet goed meer waar ik aan toe ben.

Login of registreer om te reageren
14-01-2007 om 09:46 uur

Bedankt voor het isoleren van deze vraag! Ik hoop reacties te krijgen!

Ben nu een paar dagen verder en het gaat nog steeds niet goed, mijn piepstoomwaarden zitten zelfs over het algemeens nog lager dan di, maar nog niet in het rood zodat ik meteen contact moet opnemen.
Toch denk ik dat mijn beste waarde te laag is ingeschat.

Mijn conditie is alarmerend slechter dan 2 weken geleden. Toen kon ik nog wel goed een uur wandelen, zonder al te veel last. Nu heb ik net 20 minuutjes slechts gewandeld, en ik hoest de longen uit mijn lijf, was helemaal buitenadem en het zweet stond op mijn rug.

Ik voel me echt heel erg ziek en beperkt op dit moment.

Login of registreer om te reageren
14-01-2007 om 11:45 uur

Vervelend dat je longarts zo slecht naar jou en je lichaam luistert, wel prettig dat je huisarts het nu even heeft opgenomen ...

Ik zou toch eens gaan kijken naar een andere longarts die misschien beter naar je luistert. Ik ben een half jaar geleden ook overgestapt en merk nu dat ik veel beter begrepen wordt en dat ik altijd kan en mag bellen en langskomen wanneer het even niet zo best gaat.

Kun je zelf een inschatting maken waarom het nu zoveel slechter gaat?? Heb je last van allergieën nu, infectie of heeft het te maken met spanningen ... als je dit weet kun je daar al iets aan veranderen!

Succes!

Login of registreer om te reageren
14-01-2007 om 12:13 uur

bedankt voor de reactie!

Ik heb geen idee waarom het slechter gaat. Eigenlijk is het het afgelopen jaar gewoon heel onstabiel. Ik reageer heel snel op veel verschillende prikkels, zoals allerlei chemische luchtjes. De huisarts denkt dat doordat ik eigenlijk nooit lang aanvalvrij ben, mijn longen steeds meer ontstoken zijn geraakt waardoor ik nu helemaal niets meer kan hebben.

Ik zit ook al mijn hele leven tussen de paarden en in stallen, daar ben ik nu mee gestopt. Ik heb opzich geen allergie voor paarden, maar al dat stof is natuurlijk niet bevordelijk. Ik gebruikte wel een mondkapje, maar toch ben ik nu op eigen initiatief gestopt, voor de zekerheid.

Misschien toch maar een andere longarts zoeken..Maar dat vind ik ook wel moeilijk..

Login of registreer om te reageren
14-01-2007 om 12:34 uur

Een nieuwe longarts zoeken is idd vrij lastig maar soms heb je gewoon geen andere keus als je begrepen wil worden.... Je zou bij de huisarts en mensen in de omgeving na kunnen vragen of zij niet een goede longarts weten/kennen waar ze tevreden over zijn ... zo heb ik het ook gedaan en zit nu bij een kanjer van een longarts ... Je moet dan bij je huisarts de gegevens aanvragen die daar voorhanden zijn en deze meenemen naar je nieuwe longarts en bij je oude longarts moet je alleen doorgeven dat je vanaf heden geen patient meer bent. De assistent zal vast wel vragen waarom je weggaat maar je bent dit niet verplicht door te geven... 

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
23-01-2007 om 15:50 uur

Antwoord van een longarts

Behandeling van astma, zeker als het niet goed gaat, is teamwork: d.w.z. tussen patiënt en arts.
De patiënt mag verwachten dat hij/zij een zodanig vertrouwen krijgt in de behandelaar, dat het gevoel ontstaat, dat er in geval van problemen op de arts teruggevallen kan worden en dat deze alles in het werk zal stellen om tot een optimaal behandelresultaat te komen.

Indien het een specialist betreft waarbij dit onvoldoende lukt, dan is er tenminste de huisarts als "regisseur en coach" om mee te overleggen wat te doen.

Steeds meer worden er afspraken tussen huisarts en specialist gemaakt over wie wát doet, met name in geval het astma tijdelijk slechter gaat. Huisarts en specialist zouden tegenwoordig in staat moeten zijn om als team bijna alle patiënten, met meer of minder intensieve begeleiding, maximaal stabiel te krijgen.
Pas als het dán niet voldoende lukt om de situatie onder controle te krijgen komt verder doorverwijzen naar astmacentrum (of een longarts die zich toelegt op moeilijk te stabiliseren astma, zoals in enkele algemene en academische ziekenhuizen) in aanmerking. De vraag bij verwijzing is dan "second opinion" of een intensieve beoordeling en behandeling. Maar dan dient wel aan bovenstaande voorwaarde van samenwerking, vertrouwen en ondersteuning voldaan te zijn en dat lijkt hier niet zo te zijn. Snel naar de huisarts dus om de situatie te bespreken.

Ton van Keimpema

Login of registreer om te reageren
25-01-2007 om 12:50 uur

Hartelijk bedankt voor uw reactie.

Ik begrijp uit uw verhaal dat huisarts en longarts samen moeten/kunnen werken.

Afgelopen twee weken ben ik meerdere malen bij mijn huisarts geweest. Hij is voor mij wel heel benaderbaar, ik kan er altijd snel terecht en bij een verslechtering kan ik meteen telefonisch overleggen. Hij wil mij zowiezo elke week even zien nu. Ik heb dus wel het gevoel dat hij zijn best doet. Maar hij doet het nu wel op eigen houtje zonder dat hij contact heeft gehad met mijn longarts.

Hier heb ik wel mijn twijffels over, want mijn longarts heeft natuurlijk ook zijn eigen behandelplan met mij neem ik aan. En ik ben toendertijd niet voor niets door verwezen naar een specialist, mijn huisarts kreeg toen ook de situatie niet onder controle. Ik ga er van uit dat de specialist uiteinelijk meer kennis in huis heeft om mij goed te behandelen.

Moet ik nu de huisarts zijn gang laten gaan, of moet ik hem vragen contact met mijn longarts op te nemen?

Nogmaals bedankt voor de moeite.

Login of registreer om te reageren
31-01-2007 om 22:05 uur

Femste, uit het bericht dat je hiervoor kreeg lees ik heel duidelijk dat het teamwork moet zijn tussen huisarts en longarts, voor wat betreft jouw behandeling. Ik zou dus zeker je huisarts vragen contact op te nemen met de longarts. Er is voor jou blijkbaar geen tijd om een afspraak in te plannen bij de longarts (wat ik overigens niet juist vindt - ik lees en hoor elders ook dat contact wel direct mogelijk is als het slecht gaat en vindt dat ook normaal) - jJe huisarts zal hem heus wel te spreken kunnen krijgen.
Gauw achteraan gaan! Succes.

Login of registreer om te reageren