Droge lucht + koude

Ik heb een aantal jaar in het buitenland gewoont letterlijk in de woestijn en daar had ik praktisch geen klachten van benauwdheid alleen als ik van buiten (+-45-50 graden) naar binnen ging in de erco; 25 graden dan ging ik hoesten en werd ik benauwd.

Ik merk dat ik ook geen last heb qua vochtigheid; alleen in Griekenland waar het wel erg vochtig is in de lucht denk ik dat de astmaaanval mede daardoor erger is.

Klopt het dat droogte in de vochtigheids graag minder klachten geeft en dat kou de klachten verergen?

Wat is jullie ervaring? :)

Reacties

 • Er zijn vast mensen die er meer over weten te vertellen maar volgens mij klopt het wel...
  mijn dochtertje heeft ook meer last als er mist hangt of als er regen aan komt... ook als het koud buiten is is het erger en natuurlijk de overgang van warm naar koud en van koud naar warm...

  En ik ben eens 4 weken met haar naar de Antillen geweest...en geen hoestje gehoord...

  Er zal best een verklaring voor zijn...maar die weet ik niet  ;)
 • bioloogjebioloogje Gebruiker
  hmm tja ik heb juist meer last als het stoffig is, zoals op de camping in italie, waar vaak zand opwaaide. Koude lucht vind ik vaak ook lastig, maar daar heb ik dan weer een sjaaltje voor  :Y . Van vocht heb ik eigenlijk weinig last.
 • ninanina Gebruiker
  Ik heb juist weer extreem veel last van vocht. Voor mij mag het 35 graden zijn en dan heb ik wel last van de warmte, maar alles beter dan regen :P
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik heb veel last van zowel vocht als kou. Vorige winter een hele winter lang gehad dat als ik buiten stapte dat ik het gelijk benauwd kreeg van de kou/het vocht. Hoop toch echt dat het dit jaar beter gaat want dat was verre van ideaal. Ik kan toch moeilijk steeds extra puffen als ik naar buiten ga?
 • ninanina Gebruiker
  Helpt een Sjaal voor je mond niet Daantje? En jezelf even laten wennen aan de kou? Dus niet gelijk gaan lopen/op de fiets stappen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  op 1165755063:

  Helpt een Sjaal voor je mond niet Daantje? En jezelf even laten wennen aan de kou? Dus niet gelijk gaan lopen/op de fiets stappen.
  Van een sjaal voor mijn mond/neus krijg ik ook zo'n raar benauwd gevoel. Ik kan er niet zo goed tegen als ik echt iets heb om doorheen te ademen. Mondkapjes enzo ook niet. Ik zal het toch maar weer eens proberen want dit is het ook niet. Dat laatste doe ik nooit, dan sta ik daar zo dom te staan op straat :p
 • LynLyn Gebruiker
  Hmmm, vooral als ik mij moet inspannen met koude vrieslucht of zolas nu buiten dan ga ik hoesten.

  Ik vraag me serieus wel 's af om er ooit onderzoek naar gedaan is. En ook ben ik benieuwd... ik heb wel 's gehoord van die luchtfilters of zo en die maken de lucht vochtiger geloof ik en dat schijnte helpen; iemand ervaring mee?
 • hesterhester Gebruiker
  droge koude lucht kan ik niet tegen maar vochtige hete lucht ook niet. alleen 'gewone' lucht gaat goed...

  kus hester
 • LynLyn Gebruiker
  Alsof extremen idd een reactie uitlokken Hester.  :)
 • AmericoAmerico Gebruiker
  Jefrey reageert erg op vachtige lucht zoals bv. mist.
  Ik begin klachten te krijgen van warme droge lucht.Merk het ook direkt als ergens de kachel lekker staat te branden.

 • Tessa22Tessa22 Gebruiker
  Ik kan ook niet tegen droge en vochtige lucht. Ben ook snel benauwd als het de ene dag heel droog en de andere dag heel vochtig is. Die wisseling merk ik meteen.

  Kus,
  Tessa
 • vlindervlinder Gebruiker
  Hier in Davos is de lucht heeeel droog, en nu ook koud, haha..wanneer het onder de -10 komt mogen we niet naar buiten. Dan is het verschil te groot van buiten/binnen. maar inpricipe is de lucht hier heel goed voor astma..

  Kus
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Ik reageer ook altijd op vochtige lucht zoals mist douche maar ook regen.
  x
 • LynLyn Gebruiker
  Kortom het is vooral het verschil. :)
 • sammytjhuusammytjhuu Gebruiker
  ook ik reageer heel erg op koude lucht maar vaak is die hier in nl dan ook behoorlijk vochtig  :+ maar ook kan ik niet goed tegen warme vochtige lucht bijv tijdens het koken en douchen...

  @daantje: dat van een sjaal herken ik wel meestal word ik er zelfs benauwder van  :?


  groetjes sam
 • joeliejoelie Gebruiker
  koude lucht helpt mij juist bij astma
 • RobertoRealiRobertoReali Gebruiker
  Ik hen in het algemeen meer last bij vochtige lucht, maar ik heb ook Gemerkt dat vooral de overgang van droge naar vochtige lucht mij parten speelt. Een flinke bui kan mij ineens opbreken......
 • LisanLisan Gebruiker
  Ik kan zelf slecht tegen droge en koude lucht. Temperatuurswisselingen (vooral warm naar koud) kunnen me echt nekken.
  Maar die vochtige hitte van afgelopen zomer was ook geen pretje.

  @Lyn Ik heb sinds kort zo'n luchtwasser, omdat ik van de droge lucht in huis ging hoesten. Dat apparaat brengt de luchtvochtigheid van 35-40 naar 55-60% en voor mij scheelt het een hoop. Ik hoest een stuk minder 's nachts.
Log in of Registreer om te reageren.