Spel kweekt meer begrip voor (on)mogelijkheden

23-09-2013 om 22:45 uur

Het Cystic Fibrosis-team van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht, heeft samen met patiënten en professionele spelmakers een bordspel over Cystic Fibrosis (CF), ook wel bekend als taaislijmziekte, ontwikkeld. Het gezelschapsspel AdemIN – AdemUIT is een leuk en uitdagend spel waarbij iedereen moet samenwerken om CF en alles wat daar bij komt kijken bespreekbaar te maken, kennis over CF te vergroten en betrokkenheid van de omgeving te verhogen. De lancering van AdemIN – AdemUIT is op donderdag 26 september.

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/73857_450656621638582_657874911_n.jpg

De werkgroep ontwikkelde AdemIN - AdemUIT samen met professionele spelmakers, naar een idee van kinderlongarts Kors van der Ent. “Ik wilde samen met ons CF-team de omgeving van kinderen met CF op een leuke manier voorlichten over de ziekte. Zodat de kinderen niet voortdurend hoeven uit te leggen waarom ze moeten vernevelen, al die pillen slikken of soms opeens in de klas een extra boterham mogen eten.”

AdemIN-AdemUIT
Het spel bestaat uit moeilijke en wat makkelijker vragen over CF. Zo kan iedereen vanaf een jaar of zes het spelen. Het doel is elkaar te helpen om niet in (fictieve) ademnood te raken. Er zijn ook vragen die niets met CF te maken hebben, zoals Waarom worden mensen blij als de zon schijnt? Op die manier wordt het spel wat breder getrokken en hebben ook de spelers zonder CF een behoorlijke inbreng. De ster van het spel blijft het kind met CF, want dat weet de meeste antwoorden – en dat is nou precies de bedoeling. “Het gebeurt niet vaak dat deze kinderen op een leuke manier in het middelpunt van de belangstelling staan. Maar de grootste winst is natuurlijk dat CF op ontspannen wijze bespreekbaar wordt en de omgeving van het kind meer begrip krijgt voor alle (on)mogelijkheden van leven met CF, aldus van der Ent.”

Lancering
De lancering van AdemIN – AdemUIT is op donderdag 26 september om 10.30 uur op de kinderafdeling Eekhoorn van het WKZ. Vanaf het balkon op Eekhoorn zal een patiënt met CF het spel via een ballon naar beneden laten zakken naar een ander kind met CF. Zij vervoert het - in een limo - naar de school van een derde kind met CF. In haar klas zal het spel voor het eerst gespeeld worden. De estafette ‘via de lucht’ is noodzakelijk, omdat de kinderen met taaislijmziekte vanwege kruisbesmettingsgevaar niet rechtstreeks met elkaar in contact mogen komen.
Iedereen met CF kan straks gratis een spel ophalen bij zijn of haar behandelcentrum.

Bron

Login of registreer om te reageren