DNA voorspelt toekomst Astma

20-08-2013 om 20:12 uur

Hoe astma verloopt en de ernst van de klachten, kan worden voorspeld dankzij iemands DNA. Bijvoorbeeld of astma op jonge leeftijd ontstaat. Of dat je op volwassen leeftijd nog last houdt van klachten. Dit blijkt uit een grote studie, waarbij afwijkingen in het DNA werden vergeleken met het geschiedenis van astma in 40 jaar.

https://www.longfonds.nl/sites/default/files/styles/newsdetailpage/public/nieuws/300x200-sebas.jpg?itok=tMn3sT8I

Wetenschappers zijn hard op zoek naar de precieze oorzaak van astma. Nog steeds is niet duidelijk waarom sommige mensen astma krijgen en anderen niet. In veel gevallen speelt erfelijkheid een rol. Maar ook allergieën kunnen van invloed zijn.

DNA mutaties
Uit eerdere studies blijkt dat mutaties (foutjes) in bepaalde genen samenhangen met een iets verhoogd risico op astma. Mensen met deze DNA mutaties hebben dus meer kans op astma zonder dat ze een erfelijke aanleg hebben. In deze studie is uitgezocht of deze DNA mutaties ook iets zeggen over het verloop van astma of de ernst van de klachten.

Onderzoek
Er zijn 15 verschillende DNA mutaties gevonden, die mogelijk samenhangen met een verhoogd risico op astma. Onderzoekers hebben deze kennis gecombineerd met gegevens uit een ander groot onderzoek in Nieuw Zeeland. Bij dit onderzoek zijn ruim 1000 mensen vanaf hun geboorte gevolgd. De onderzoekers keken naar de ontwikkeling van astma vanaf hun jeugd totdat ze 30 jaar waren. Vervolgens keken ze of bepaalde klachten vaker voorkwamen bij DNA mutaties.

Resultaten
Uit de resultaten blijkt dat kinderen met een DNA mutatie die het risico verhoogt op astma, vaak al op jonge leeftijd astma ontwikkelen. En dat de kans 36% groter is dat zij ook last houden van astmaklachten als ze volwassen zijn. Bij hen zijn de astmaklachten ook vaak ernstiger. Zij hebben  vaker last van een verminderde longfunctie, vernauwde luchtwegen en allergie. Bij hen is ook de kans groter dat zij school- of werkdagen missen vanwege hun astma. Of dat ze worden opgenomen in het ziekenhuis.

Meer onderzoek nodig
Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg voor een test die het verloop van astma kan voorspellen. De resultaten geven wel meer inzicht in de oorzaken van astma. En hoe je klachten bij bepaalde groepen mensen het beste kunt behandelen.
Ook worden regelmatig nieuwe genen ontdekt die verband houden met astma, dus deze techniek zal in de toekomst nog verbeteren. Maar het duurt nog lang voordat een astma risicotest in de medische praktijk kan worden toegepast.

Bron

Login of registreer om te reageren