Mogelijk nieuwe behandeling voor astma

25-07-2013 om 17:27 uur

Een enzym dat een rol speelt bij hartziekten is een veelbelovend aangrijpingspunt voor de behandeling van astma. Dat stellen onderzoeker van de University of Iowa.

http://bin.snmmd.nl/m/m1nxjpgaguld_sqr256.jpg

De onderzoekers vonden een verband tussen het enzym CaMKII en de schadelijke effecten van oxidatie in de luchtwegen, waardoor astmaklachten ontstaan. Deze bevinding zou kunnen leiden tot een nieuw medicijn dat ingrijpt op het enzym.

Volgens onderzoeker Mark Anderson werken de huidige behandelingen van astma niet goed genoeg. "Het is een soort epidemie zonder een duidelijke oplossing. Door CaMKII kunnen we wellicht allergische astma uiteindelijk behandelen."

Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen. Eerst testen de onderzoekers het enzym in de spiercellen van de luchtwegen, maar dit gaf weinig effect. Vervolgens probeerden ze het enzym te blokkeren in de cellen van de wand van de luchtwegen.

Samentrekkingen

Hierna zagen ze bij deze muizen minder geoxideerde CaMKII, geen samentrekking van de luchtwegspieren en geen astmasymptomen. Bij de muizen zonder geblokkeerd enzym was hier wel sprake van.

"Onze studie laat zien dat de cellen in de wand van de luchtwegen heel belangrijk zijn bij astma", aldus Anderson. "Dit is een compleet nieuw inzicht en geeft veel mogelijkheden voor vervolgonderzoek en behandeling."

Anderson publiceerde de resultaten van zijn studie in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Bron

Login of registreer om te reageren
25-07-2013 om 17:49 uur

Dat is mooi nieuws.

Ps: mooie nieuwe avatar Sam!

Login of registreer om te reageren
31-07-2013 om 15:27 uur

Ik heb geen allergische astma maar help het dan ook.

  gr.Marloekehttp://[move][/move]

Login of registreer om te reageren