Nieuwe longen voor meisje na donorstrijd VS

13-06-2013 om 19:52 uur

PHILADELPHIA -
Een 10-jarig Amerikaans meisje heeft nieuwe longen gekregen na een juridische strijd. Sarah Murnaghan werd woensdag (lokale tijd) geopereerd in Philadelphia. Het meisje, dat aan taaislijmziekte lijdt, heeft de longen van een volwassen donor gekregen, meldden Amerikaanse media.

http://images0.tcdn.nl/buitenland/article21646706.ece/BINARY/q/SarahMurnaghanDX048_3F48_9.JPG

Vorige week besliste de rechter dat Sarah op een wachtlijst mocht voor donorlongen van volwassenen. Dat was voorheen niet mogelijk. Daardoor moest ze wachten tot de longen van een ander kind beschikbaar kwamen, terwijl haar gezondheid achteruit ging.
De zaak trok veel aandacht in de Verenigde Staten en bracht een debat op gang over de toewijzing van donororganen.

Het meisje begint nu aan een lange periode van herstel, terwijl ze vlak voor de operatie nog „dichtbij het einde” was, zei een woordvoerder van de familie. „We verwachten dat het nog een lange weg zal zijn, maar we gaan niet voor gemakkelijk, we gaan voor realistisch.”

Taaislijmziekte is een chronische en ongeneeslijke ziekte, die het slijm dat het lichaam nodig heeft om bacteriën af te voeren erg taai en dik maakt. De levensverwachting ligt gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar.

In de Verenigde Staten wachten 31 kinderen onder 11 jaar op een longtransplantatie. Door de zaak rondom Sarah Murnaghan wordt nu bekeken of zij niet allemaal in aanmerking zouden moeten komen voor een transplantie met longen van een volwassen donor.

In Nederland kunnen kinderen wel de longen van een volwassen donor krijgen. „De longen van kinderen gaan primair naar andere kinderen, maar de longen van volwassenen gaan niet per se naar andere volwassenen. De vraag is alleen of het past”, zegt kinderlongarts Gerard Koppelman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgens Eurotransplant, het internationale netwerk voor orgaantransplantaties waaronder ook Nederland valt, stonden er op 1 juni 2013 in ons land twee patiënten van 16 jaar of jonger op de wachtlijst voor een longtransplantatie.

Bron

Login of registreer om te reageren
13-06-2013 om 20:17 uur

Hopelijk knapt Sarah goed op na haar trans!
t Zou fijn zijn als dit ook voor andere kinderen perspectieven biedt!

Login of registreer om te reageren