medicatie COPD

24-05-2013 om 11:49 uur

ben man, 61 en heb sinds een aantal jaren COPD Goldklasse 1. Ik had tot december 2012 aan medicatie Berodual 4 x dd, Symbicort 2 x dd, Spiriva 1 x dd. Ging in princiipe best goed tot ik in december zware bronchites heb gekregen. nadien is medicatie geregeld aangepast. O.a. ook nog een aantal weken moeten vernevelen. Reden was ook dat ik ivm vakantie etc. ook steeds andere longarts had en iedereen schreef weer wat anders voor. Nu afgelopen week van longarts QVAR inhalatie gekregen, alle andere medicatie is gestopt. Vraag me echt af of dit wel effectief genoeg is. gebruik het nu paar dagen maar heb gevoel dat longcapaciteit minder wordt. Zelf zat ik te denken om Spiriva 1 x dd en berodual 3 x dd er naast te gaan gebruiken. Maar weet niet zeker of dit allemaal kan/mag

Login of registreer om te reageren
27-05-2013 om 16:57 uur

Hoi Gerard, kun je de dokter niet telefonisch om raad vragen?
Vervelend he, als je verschillende artsen treft. Word je ook niet bepaald zeker van.
Ik had er ook mee te maken.
In principe kun je wel dingen verhogen, maar of het altijd zinvol is?
Dus misschien toch even een telefoontje eraan wagen, de assistente van de longpoli kun je vast al verder helpen. Succes.

Login of registreer om te reageren
26-06-2013 om 21:24 uur

Dank je Thirza voor je antwoord (sorry voor late reactie terug) ben toevallig vanmiddag weer naar longarts geweest en nu advies gekregen om alle medicatie te stoppen..........en alleen (zo nodig )berodual te gebruiken. Overweeg nu naar UCCM in Groesbeek te gaan. Want ik word hier onderhand niet goed van. Heeft iemand daar toevallig ervaring mee. schijnt universitair centrum te zijn gespecialiseerd in longziektes

Login of registreer om te reageren
27-06-2013 om 16:36 uur

Ha Gerard,

Ik denk dat je beter je angst kan proberen te overwinnen. Momenten dat het wat slechter met je gaat, zijn niet altijd te wijten aan een algehele verslechtering van de longen. Het advies van de longarts om met alle medicatie te stoppen en alleen zo nodig een luchtwegverwijder gebruiken, lijkt me heel logisch bij Gold 1. Lees maar eens na op de richtlijnen voor COPD van de NHG.
Zelf heb ik Gold 3 en gebruik ook alleen zo nodig een kortwerkende luchtwegverwijder. Inmiddels heb ik door dat als er een lage drukgebied in de buurt komt het wat minder met me gaat. Komt dat lage drukgebied erg snel opzetten, dan puf ik zo nodig, want daar heb ik wel last van. Het leren lezen van het weer neemt veel onnodige onrust weg. Door het feit dat de tijdelijke verslechtering verklaarbaar is, ga je minder snel hyperventileren en word je minder snel depressief. Verder gewoon in beweging blijven en gezond eten met veel fruit en voldoende drinken.
Sterkte.

Login of registreer om te reageren
27-06-2013 om 16:46 uur

Ik kan me wel goed voorstellen dat je het niet fijn vindt dat je elke x een andere longarts met andere ideeën of medicatie krijgt. Mss wel goed om daar eens naar te vragen in je huidige ziekenhuis.
Hoe gaat het met je als je zn berodual gebruikt? Als je goed kunt functioneren en niet veel benauwd bent heb je er genoeg aan.

Login of registreer om te reageren
01-07-2013 om 22:09 uur

Ik  begrijp niet dat je zoveel pufjes hebt voor gold 1??

Ik heb sinds okt.2012 gold 2 en neem 2 x per dag seritide (onstekingsremmer) en ik mag tot 6 x per dag salbutamol, wat ik ongeveer 3x  per dag neem als ik iets inspannends ga doen zoal sporten of huishoudelijk werk.

Login of registreer om te reageren