Milieudoelen Rotterdam in gevaar

26-01-2013 om 20:13 uur

Milieudoelen Rotterdam in gevaar

http://www.energieportal.nl/images/nieuws/3608_uitstoot.jpg
CO2-uitstoot

De gemeente Rotterdam haalt mogelijk haar milieudoelstellingen niet, omdat het erop lijkt dat twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte hun broeikasgas niet gaan opvangen.

De twee energiebedrijven, E.ON en Electrabel, hadden beloofd mee te doen aan een proef waarbij het uitgestoten CO2-gas zou worden afgevangen en opgeslagen. Maar het afkopen van de uitstoot is deze week een stuk aantrekkelijker geworden, doordat de emissiemarkt in elkaar is gestort.

Door die lage CO2-prijs is het goedkoper om niet mee te doen aan het miljoenen kostend proefproject en het gas gewoon in de atmosfeer te laten lopen.

Groot probleem

Extra uitstoot dreigt en dat betekent een groot probleem voor Rotterdam. De stad had zichzelf ten doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2025 met de helft terug te dringen. Op dit moment stoten de haven en stad zo'n 29 miljoen ton CO2 uit. Over twaalf jaar moet dat 12 miljoen ton zijn.

Ruim 9 miljoen ton van die reductie zou behaald moeten worden met de opslag van de CO2 van de nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. Als de CO2 niet opgeslagen wordt, neemt de uitstoot toe in plaats van af.

Niet hard te maken

Jaren geleden beloofden E.ON en Electrabel in een brief aan de gemeenteraad dat ze CO2 zouden gaan afvangen. Nu blijkt dat die beloftes juridisch niet hard te maken zijn. Er is sprake van intenties, maar niet van spijkerharde toezeggingen, laat staan contracten. En dus kunnen de stroomproducenten eronderuit, zonder dat ze dat geld kost.

De wethouder Duurzaamheid, Alexandra van Huffelen, zet nu grote druk op de stroomproducenten. "Afspraak is afspraak", zegt ze. Maar of dat bij deze lage CO2-prijs indruk maakt, is de vraag.

Komende week spreekt de gemeenteraad over de klimaatambities en de opslag van CO2.

Bron

Login of registreer om te reageren
26-01-2013 om 20:19 uur
Reactie op Marcus

Komende week spreekt de gemeenteraad over de klimaatambities en de opslag van CO2.

Naar mijn idee zou iemand van het longfonds regio Rotterdam bij zo een vergadering op de publieke tribune moeten zitten.

Stuur de Rotterdamse Gemeente raad, de commissie voor economie, haven, milieu en vervoer in Rotterdam een bezorgde mail: info@griffie.rotterdam.nl of direct naar de wethouder Duurzaamheid, Alexandra van Huffelen:  a.vanhuffelen@rotterdam.nl

Login of registreer om te reageren