Specialisten willen ander donorsysteem

20-10-2012 om 22:16 uur

HAARLEM - Medisch specialisten en patiëntenverenigingen willen een ander systeem van orgaandonatie.

http://media.nu.nl/m/m1nx1qxally1_sqr256.jpg

Iedereen die zijn keuze nog niet heeft gemaakt, zou een oproep moeten krijgen om dat alsnog te doen. Wie na een derde oproep nog steeds niet heeft gereageerd, is automatisch donor.

De specialisten en patiëntenverenigingen hebben hun voorstel in een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA, zo meldt de NOS zaterdag.

Een belangrijke reden voor het voorstel is dat het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen. Een actief registratiesysteem kan daar verandering in brengen, zegt Luuk Hilbrands van de Nederlandse Transplantatie Vereniging.

''Als je liever niet een orgaan wilt doneren, is het ook goed, maar maak je keuze kenbaar. Wanneer je komt te overlijden, worden de nabestaanden in ieder geval niet met die lastige vraag geconfronteerd'', zegt hij.

Bron

Login of registreer om te reageren
20-10-2012 om 23:45 uur

Zolang hier heel duidelijk bij uitgelegd wordt wat de gevolgen zijn van niet reageren en donorschap ook omkeerbaar is vind ik dit niet zo'n slecht idee.
Mits hier inderdaad de "3 strikes, wipe out" regel op geldt.
Na het overlijden een nabestaande moeten vragen OF ze mogen "oogsten" is ook wel een heel fout moment om te kiezen.
Donorschap kan mooie dingen doen en waar ik dit kan bieden zonder dat mijn leven in gevaar komt zal ik dan ook proberen mee te werken hierin.
Als ik een ongeluk krijg en een nieuwe nier nodig heb of een bloedtransfusie nodig zou hebben dan zou ik dit ook graag willen ontvangen als ik anders kans op complicaties en/of voortijdig overlijden zou krijgen.
Waarom zou ik dit dan niet doen voor een ander als de hoeveelheid bloed in je lichaam zich na 2-3 dagen weer tot normaal niveau heeft hersteld en je na je overlijden organen niet meer nodig hebt?

Login of registreer om te reageren
04-03-2013 om 10:22 uur

@selah

Wat bedoel je met:

----------------------
"3 strikes, wipe out" regel
----------------------

Groet  :?

Login of registreer om te reageren
04-03-2013 om 12:41 uur

@Fritz, Ik zou het niet meer weten. Mogelijk iemand anders die geschreven heeft van hier.

Login of registreer om te reageren