hoe vaak kan jij je ziek melden?

21-08-2012 om 15:43 uur

Mijn vraag aan jullie is: hoe vaak kun jij je ziek melden?
En hoe lang werk je voor het bedrijf/de klant en wat voor contract heb je?

Van mijn werkgever(s) mag je je niet vaker als 2 a 3 keer in het jaar ziek melden. Anders dreigen ze met ontslag/het niet verlengen van je contract. Mijn 0-uren contract is dit jaar met hoge uitzondering verlengd. Maar.... nu heb ik mij voor de 4e maal dit jaar ziek gemeld. In alle gevallen ben ik in 1 a 2 dagen weer beter. Toch krijg ik dreiging tot ontslag.

Mag dit? Wat zijn mijn rechten bij een 0-uren / los contract?  :?

Vorig jaar begon ik te werken als huishoudelijke hulp in de thuiszorg. In dezelfde periode begon ik met medicatie om mijn astma onder controle te krijgen. Nu krijg ik weer andere medicijnen en is de hoeveelheid flink opgeschroefd naar:
per dag 2x Ciclesonid 160 mcg (alvesco)
en 8x salbutamol 100 mcg (airomir autohaler).
Daarnaast ga ik naar de fysiotherapie voor ontspannings- en ademhalingsoefeningen.  ^O^

Bij elke medicijn wisseling wordt ik ziek! Ik word vaak benauwd, hoest met moeite slijm op, keelpijn, misselijk, overgeven, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit is niet echt ideaal als je bij een ander in huis moet gaan schoonmaken *bwleeech*

Mijn astma is bij mijn werkgever(s) bekend, maar begrip wordt er tot op heden niet echt getoond.
Vaak meld ik mij niet ziek als ik last heb van mijn astma. Ik wil toch graag mijn werk blijven doen.

Ik ben benieuwd naar jullie ondervindingen. Wat kan ik doen?  :?

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 16:09 uur

Zomaar dreigen met ontslag mag volgens mij niet. Wel is het zo dat als je een x aantal keer per jaar ziek bent of twee keer kort op elkaar dat je door de bedrijfsarts opgeroepen wordt voor een gesprek. Ben je nog nooit bij een bedrijfsarts geweest? Anders zou ik dat eerst eens aankaarten.

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 16:53 uur

Volgens mij mag je werkgeven je nooit ontslaan vanwegen ziekte. Dus je contract beeindigen mag volgens mij niet om die reden.

ik kan me wel voorstellen met een 0-uren contract dat je een risico loopt dat je minder ingepland wordt. Met daaruitvolgend minder inkomsten. Dat is natuuriljk ook niet wat je wil. Wat dat betreft sta je met een dergelijke contract vorm niet echt sterk denk ik.

Wel is het zo dat een werkgever een richtlijn kan hebben dat je na een bepaald aantal keren ziekmelden of een bepaald aantal ziekte dagen naar de bedrijfsarts moet.
Bij mij was dat altijd na 4 ziekmeldingen.
Bedrijfsarts moet dan met jou gaan kijken of het mogelijk is je ziekte uitval terug te brengen. Ik geloof wel dat je daarin dan een bepaalde verplichting kan hebben om aan mee te werken. Maar dat heeft je werkgever ook.

In ieder geval zomaar ontslaan omdat je vaak ziek bent is wettelijk niet toegestaan.
Wil niet zeggen natuurlijk dat ze niet een andere smoes kunnen bedenken natuurlijk.

in ieder geval success.

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 17:01 uur

Hoi,
Wat betreft werk heb ik geen ervaring en dus geen antwoorden.
Wat ik me al lezend afvroeg is of je inhalatiesteroiden hoog genoeg zijn gedoseerd. Hoeveel puf je van de Alvesco,de rode?2x1?
Als je nog 8x ventolin nodig hebt en nog zo benauwd bent en dat is standaard zo,dan lijkt me de Alvesco te laag. Dan is je astma nog niet voldoende onder controle.
Of er moet/kan een langerwerkende luchtwegverwijder bij, foradil,serevent,oxis bijvoorbeeld.
Sorry,je had al t gevoel datt flink opgeschroefd was en nu denk ik datt nog te laag is. Ik ben natuurlijk geen dokter,maar wel beetje ervaringsdeskundige. En dit is wat mij dus opviel..

Overigens vindik t heel naar dat er zo met dreigen met ontslag wordt omgegaan...of t wettelijk niet kan weet k niet,maar k vind t i.i.g. niet getuigen van een persoonlijk oog voor een werknemer.
Sterkte ermee,zeg!
Groetjes
Jorine

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 17:58 uur

Dit klinkt niet bepaald als een begripvolle werkgever. Ik begrijp ook dat de werkgever er baat bij heeft als werknemers niet ziek zijn, maar ziek zijn kan natuurlijk altijd gebeuren. Als jij aangeeft dat je 4 keer ziek bent geweest, en dan steeds na 1 à 2 dagen weer beter, lijkt mij dat je op jaarbasis helemaal niet veel verzuimd hebt. Een keer een griepje kost ook al gauw 1 tot anderhalve week. Hoe heeft de werkgever de dreiging tot ontslag eigenlijk geuit? Los daarvan vind ik dit totaal niet netjes. Wel kan werkgever bij twijfel over ziekte of bij veelvuldig ziek zijn de bedrijfsarts inschakelen, deze bekijkt dan of je daadwerkelijk ziek bent en hoe lang je thuis mag blijven. Je bent bv. ook niet verplicht om aan je werkgever te melden wat je precies hebt, hoewel bij astma de werkomstandigheden een rol kunnen spelen.

De werkgever heeft altijd het recht om je 0-urencontract niet te verlengen als dit afloopt. Ik neem aan dat je weer een tijdelijk contract hebt. Tussentijds ontslaan is voor een werkgever veel ingewikkelder. Bij een 0-urencontract zou jouw werkgever je minder diensten kunnen aanbieden. Maar als je langdurig (3 of 6 maanden, dat weet ik niet precies) in een 0-urencontract werkt, bouw je rechten op voor een bepaald aantal uren. Dit kun je informeren bij bv. FNV of Abvokabo of een andere werkgeversorganisatie. Alleen als het contract afloopt en niet wordt verlengd, heb je geen poot om op te staan.

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 18:17 uur

De bedrijfarts, daar is nog geen sprake van geweest . Sterker nog, ik ben nog nooit bij een bedrijfsarts geweest want mij mankeerde nooit wat.  :) Tot 2 jaar terug dan.
Ik zal morgen eens vragen aan mijn werkgever naar zo'n arts. Ik wil zelf ook het ziekteverzuim terug dringen, dus dat betreft zit ik op 1 lijn met de werkgever.

Met welke verplichtingen krijg je te maken bij een bedrijfsarts? Wat kan hij/zij meer doen naast al die andere specialisten?

Voor mijn werk is het helaas noodzakelijk om te melden dat ik astma heb. Ik word nu minder vaak ingedeeld bij adressen waar gerookt wordt.
Gemiddeld werk ik 2-3 dagen per week, zo'n 6-7 uur op een dag dat ik zwaar huishoudelijk werk overneem van de zieke patienten.

Over mijn medicijn gebruik: de longarts heeft deze voorgeschreven, ik vertrouw erop dat hij reden heeft om de medicatie zo op te stellen. Foster was mijn vorige medicijn, maar daar kreeg ik helaas (!) erge hartkloppingen en verhoogd hartslag van. Qua werking was Foster wel beter als deze combi.
Kan dan het kwaad om zoveel salbutamol in te nemen?

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 19:09 uur

Bedrijfsarts is er vooral voor de relatie met het werk, wanneer je weer kunt werken en kijkt ook naar de werkomstandigheden. O.h.a. gaat de bedrijfsarts af op wat jouw eigen arts zegt. Dus stel dat je van je eigen arts een paar dagen rust moet houden, dan neemt de bedrijfsarts dat in principe over. Voor de behandeling van je astma hoef je van de bedrijfsarts weinig te verwachten, daar gaat jouw eigen arts (huisarts of longarts) over.

Login of registreer om te reageren
21-08-2012 om 20:16 uur

Een bedrijfsarts bepaalt vaak ook of je terecht thuis bent vanwege ziekte of dat dit niet terecht is.
Hij kan ook onderhandelen om eventueel op therapeutische basis te werken bijv. minder uren of aangepast werk), al begrijp ik dat dat in jouw geval erg moeilijk zal zijn.

Ook kan hij medische gegevens (met jouw toestemming) opvragen bij je behandelend arts (HA of LA).
Dit wordt vertrouwelijk behandeld en hij zal deze gegevens nooit naar je werkgever sturen.
Je werkgever krijgt alleen te horen of het terecht is dat je ziek bent of dat er misschien naar een oplossing gezocht moet worden omdat je werk je ziekte veroorzaakt of verergert.

Login of registreer om te reageren
22-08-2012 om 09:45 uur

Als het werk mij te zwaar zou zijn, mogen ze de bedrijfsarts langs laten komen. Ik weet niet of er wat veranderd zou kunnen worden in de werkomgeving, en of dat de boosdoener is. Minder uren werken is denk ik inderdaad geen optie.
In dat geval ga ik dan ander werk zoeken. Ik werk graag, thuis zitten is ook maar niks, maar op deze manier raak ik best wel gedemotiveerd.

Hoe kan een bedrijfarts nou zien wat astma is en dat het terecht is dat je thuis zit? Als ik benauwd ben, zien de klanten het niet aan mij. Een vaste klant zei eens dat ik er bleek uit zag, vermoeid, tranende ogen en veel transpireerde. Maar zij was dan ook de enigste die wat opmerkte uit de duizenden.

Mijn werkgever vraagt elke keer om persoonlijke informatie. Zoals waarom ik ziek ben. Wat ik mankeer. Mag dit eigenlijk wel? Mijn vorige manager zei dat ik ongeschikt zou zijn voor het werk omdat ik niet bij rokende patienten in huis kan werken.

De dagen waarop ik ziek ben, word ik niet uitbetaald. Ik moet zelf mijn klanten afbellen. En ze hebben veel mensen met een 0-uren contract in loondienst, zodat zij deze kunnen oproepen. Ik snap niet wat het probleem is als ik bij elkaar 6 dagen in het jaar ziek ben.  :?

Login of registreer om te reageren
22-08-2012 om 10:10 uur

Hoezo word je de dagen waarop je ziek bent, niet uitbetaald? Je staat toch ingeroosterd? In dat geval heb je RECHT op uitbetaling!

Ik heb zelf best wat ervaring met 0-urencontracten en weet dat er door werkgevers soms misbruik van wordt gemaakt. Die denken dat je geen rechten hebt, maar die heb je zeker wel. Zo was ik vorig jaar 3 weken ziek en had ik de afspraak dat ik iedere maandag een dienst zou draaien. Eerst kreeg ik alleen de 1e maandag uitbetaald, maar nadat mijn manager navraag had gedaan bij P&O, werden gelukkig alle drie de maandagen uitbetaald. Ook mogen bv. ingeroosterde diensten niet zomaar gecancelled worden zonder dat jij daarmee akkoord gaat. Veel werknemers met een 0-urencontract zijn helaas onwetend en laten dit dus gaan.

Login of registreer om te reageren
22-08-2012 om 10:22 uur

Vervolg. Aan je werkgever hoef je niet te melden wat je precies hebt, evt. wel aan de bedrijfsarts. Werknemers hebben toch RECHT op een rookvrije werkplek? Het is te gek voor woorden om te verwachten dat medewerkers (en zeker iemand met astma) werken in huizen waar op dat moment binnen gerookt wordt. Hier moet m.i. de bewoner zich maar even aanpassen, die wil toch dat er iemand langskomt?

Wat is hier aan de hand? Ik kan mij niet voorstellen dat een paar dagen ziekmelden per jaar voor de werkgever reden is om misschien jouw contract niet te verlengen. Wat zit erachter?

Login of registreer om te reageren