longontsteking zonder koorts en longen klinken schoon

jesterjester Gebruiker
edited juni 2012 in Vraag het de deskundige
Hallo,

ik vraag me iets af. Twee jaar geleden was ik weer eens gigantisch aan het hoesten. Ik heb astma en had al eerder longontstekingen gehad, dus ik dacht zeker te weten nu weer een longontsteking te hebben. Maar de huisarts vond dat mijn longen schoon klonken en omdat ik ook geen koorts had (heb serieus pas twee keer in mijn leven koorts gehad!) stuurde hij me naar huis met steeds weer andere hoestonderdrukkers. Wel met de belofte dat als het zoveelste middel niet zou helpen, hij me naar het ziekenhuis zou sturen voor een longfoto. Zo gezegd zo gedaan.

In het ziekenhuis kreeg ik gelijk de uitslag van de radioloog; dubbele longontsteking en ik moest van hem dus gelijk aan de antibiotica. Mijn vraag is of/hoe dit kan; schone longen, geen koorts maar wel dubbele longontsteking..

Reacties

 • carocaro Gebruiker
  Longonsteking zonder koorts, dat kan onze oudste ook hebben.
  En longen die schoon klinken, ik vind persoonlijk dat niet alle dokters dat goed inschatten.

  Ik lees benieuwd mee ivm het antwoord.

  groetjes,
  Caro
 • CysterCyster Gebruiker
  nouja bij mij hebben ze nog nooit wat gehoord, en pas een keer eerder koorts erbij gehad. toen ik met een dubbele longontsteking in het ziekenhuis aan het infuus lag klonken mijn longen ook schoon en had ik geen koorts.
  dus dat gebeurd wel vaker.
  wordt indd alleen vaak afgedaan met je longen klinken schoon en je hebt geen koorts.
 • tessa1975tessa1975 Gebruiker
  Ook ik herken dit helaas.
  Al diverse keren longontsteking gehad, zonder koorts en dat er ook niet altijd wat te horen was.
  Wel vervelend dat je meestal wel bij de huisarts moet aandringen. Standaardregeltje geen koorts dan kun je ook geen longontsteking hebben....
 • ninjoninjo Gebruiker
  Ik herken dit helaas ook. Twee maal in één week naar EH, maar omdat ik geen koorts had kon het toch niets zijn.
  De week erna een CT scan en toen werd al één en ander duidelijker....Raar maar waar....
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  ik herken het, ook longontsteking/bronchitis zonder koorts en piepen. Krijg dan ook vaak standaard naast de pred aan AB kuur

 • Beste Jester,

  Een normale longontsteking door een bacterie gaat gepaard met koorts, met of zonder meer gekleurd slijm (sputum ) ophoesten en in het bloed onderzoek tekenen van ontsteking: de witte bloedlichaampjes en de bloedbezinking gaan omhoog.
  Een dubbele longontsteking zonder al deze  verschijnselen is wel onwaarschijnlijk, tenzij je koorts remmers gebruikt zoals paracetamol of hoge dosis prednison. Soms worden afwijkingen op een longfoto die oud zijn geinterpreteerd als een longontsteking.
  Het is niet raar dat je een longontsteking niet kunt horen, dat komt wel vaker voor.
  Pas als ik alles bij elkaar zou zien: de longfoto, het bloedonderzoek is het mogelijk een goed antwoord te geven op je vraag.
  Bijna iedereen die meer hoest en geen koorts heeft, heeft een bovenste luchtweginfectie en die wordt vrijwel altijd door een virus veroorzaakt. En daar helpen antibiotica niet bij.

  Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt.

  hartelijke groet
  wanda de kanter , longarts
 • SjoesterkeSjoesterke Gebruiker
  Bijna iedereen... maar ik lees gelukkig ook dat andere mensen zonder koorts toch een longontsteking hebben... jammer dat huisartsen alles bekijken vanuit koorts of geen koorts. Koorts is echt niet altijd een maatstaaf.... er zijn echt mensen zonder koorts die wel heel erg ziek kunnen zijn en wel degelijk dan een longontsteking kunnen hebben... ik ben er helaas ook een voorbeeld van. Duurt dan altijd erg lang voordat je echt iets krijgt.
 • egonegon Gebruiker

  Beste Jester,

  Een normale longontsteking door een bacterie gaat gepaard met koorts, met of zonder meer gekleurd slijm (sputum ) ophoesten en in het bloed onderzoek tekenen van ontsteking: de witte bloedlichaampjes en de bloedbezinking gaan omhoog.
  Een dubbele longontsteking zonder al deze  verschijnselen is wel onwaarschijnlijk, tenzij je koorts remmers gebruikt zoals paracetamol of hoge dosis prednison.

  Sorry. Ik ben het hier toch niet mee eens! Mijn dochter heeft kantje boord gelegen door deze stelling! Na 24u behandelen van haar astma is er toch een foto gemaakt op aandringen en bleek toch dat 1/3 deel onstoken was! Deze was niet gehoord omdat deze onder haar astma zat. Ook heeft ze geen koorts gehad (niet eens verhoging), niet hoesten, geen pijn op haar borst en noem maar op.
  Ze is toen met spoed van de IC in Dordt naar Sophia gebracht omdat in Dordt ze niks meer konden/mochten doen. Zo slecht was ze
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Bedankt voor het delen van je verhaal egon. Wie weet hebben andere patiënten hier iets aan. Hopelijk gaat het goed met je dochter.
 • AnnemarieAnnemarie Gebruiker
  #10
  Probleem ken ik. Ik had dit eerst ook. Dokter vond dat het psychisch was. Weken doorgedramd. Geen koorts, longen klinken schoon. Uiteindelijk foto's gemaakt en toen bleek ik door verwaarlozing van de dokter (Gaven ze zelf aan) een flinke dubbele longontsteking te hebben.
  Sindsdien ben ik erg alert er op en eis ik eerder dat ze bloed onderzoeken of foto's maken.
 • RachelRachel Gebruiker
  #11
  Eh het zinnetje je longen klinken goed hoor ik altijd terwijl ik mijn longen ken.
  Bij mij is er een keer gezegd dat ik hyperventileerde dat was van zaterdag op zondag nacht en zondag avond lag ik in het ziekenhuis met een zware griep/ longontsteking en is het behoorlijk heftig geweest net geen ic opname. Maar ook afgelopen zomer nog is door de eerste radioloog gemist dat ik een longontsteking had en pas later bleek het wel zo te zijn, had gelukkig al van de hap een ab kuur gehad, omdat zij me wel vond rommelen, alleen mede door de warmte bleef het niet goed gaan waardoor ik tot 2 keer toe op de SEH was beland.
  Loop nu ook alweer weken te kwakkelen en zal mij niks verbazen als er meer is, dan dat m’n huisarts zegt
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #12
  Herken dit ook wel. Ik was naar de huisarts geweest omdat ik verschrikkelijk hoestte, pas na een thoraxfoto zei hij dat het een dubbele longontsteking was. Huh, ik werkte gewoon, had geen koorts. Maar moest me toen wel ziek melden, kreeg een a.b. kuur van 14 dagen. Daarna was het zelfs verergerd en werd ik doorverwezen naar longarts.
 • NifflerNiffler Gebruiker
  #13
  Beste Thirza, wat zei de longarts toen.? Hoe is het nu?
Log in of Registreer om te reageren.