Saturatiemeter Beantwoord

25-12-2022 om 11:07 uur

Hallo,

Ik heb geen longziekte zover ik weet en ook geen erge klachten. Maar ik heb een saturatiemeter en deze meet telkens mijn zuurstofgehalte 94/95 in rust, of als ik net wakker ben. Er zijn zelfs momenten (regelmatig) dat de waarde van de zuurstof 91/92/93 aangeeft. Is dit een reden om me zorgen te maken?

25-12-2022 om 11:24 uur

Is je saturatiemeter geëikt? Je kan bij je huisarts vragen of hij/zij je saturatie wil meten en dan ook je eigen meter meenemen.

Daarbij kunnen slecht doorbloedde handen ook een lagere waarde aangeven.


In je slaap daalt je saturatie, dat is normaal dus als je net wakker bent en hij is iets aan de lage kant is dat is helemaal niks om je zorgen om te maken.


Ik ben wel heel benieuwd waarom je een saturatiemeter hebt. Ik heb zelf een longziekte en heb hem om op slechte momenten te monitoren of mijn saturatie nog goed genoeg is en laat hem regelmatig in het ziekenhuis en/of bij de huisarts controleren. Als je meerdere saturatiemeters gebruikt geven ze allemaal een andere waarde aan. Sommige starten wat traag en zie je de saturatie van 91 naar bijvoorbeeld 97% gaan, hij heeft soms even tijd nodig om goed te meten.


Ik zou het met je huisarts overleggen, die kan ook dan bepalen of dit voor jou goed of minder goed is en op basis daarvan handelen. Overigens had ik altijd een hogere saturatie met een flinke longaandoening dan mijn gezonde fysio. Dus de saturatie is niet alles bepalend voor hoe goed het gaat, het is slechts een graadmeter die vaak wordt bevestigd of ontkracht bij klachten met een bloedgasmeting waarbij ze het liefst arterieel bloedgas nemen, aangezien dit het meest betrouwbaar is.

Login of registreer om te reageren
25-12-2022 om 12:25 uur

Ik had hem een aantal jaren geleden gekocht ivm hyperventilatie. Ik heb nu mondkanker en daar ook verschillende klachten bij. Het is een beetje een dwang geworden steeds maar weer te meten. Ik veegde gisteren mijn handen even af aan mijn broek en daarna bij de meting gaf de saturatiemeter 78 zuurstofgehalte aan en klom gestaag naar boven naar 93/94. Ook komt het regelmatig voor dat de saturatie 91 zuurstof aangeeft. Hoger dan 95 is het vaak niet. Ik weet dat ik niet zo vaak moet meten en ik heb dan ook het apparaatje aan mijn vriend gegeven, zodat hij daar controle over heeft. Ik heb de huisartsenpost gebeld vanmorgen en die zeiden dat ik me geen zorgen hoefde te maken, maar ik ben nogal een drukmaker, dus dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.......

Login of registreer om te reageren
25-12-2022 om 12:39 uur

Vervelend, dat je zo vaak meet en je zorgen maakt om een uitslag die niet zorgelijk is, voor zover ik als leek kan inschatten.


Hierbij info van het Longfonds over saturatie meten:

https://www.longfonds.nl/lesje-saturatie


En belangrijker dan deze sarurarieles is de saturatiemeter weggooien, en je huisarts vragen of je hulp kunt krijgen bij je angst. Hoe meer je meet, hoe erger je angst wordt.

Althans, dat is van mijn kant uit de beste raad die ik aan je kan geven.


Mijn ervaring is overigens ook dat je een saturatiedip voelt. En dan bedoel ik een dip vanuit je basissaturatie die voor jou geldt.

De wijsheid van het lichaam. Vanuit die wijsheid meten. En dan zie je dat je saturatie klopt met wat je voelt.

Kun je ook toepassen met hartslag, gewicht, temperatuur of eventueel andere thuismetertjes. Eerst voelen, dan meten. Daardoor leer je je lichaam nog beter kennen. En kun je beter op het juiste moment aan de bel trekken. Of erop vertrouwen dat je iets best kunt afwachten, zelfs als het mentaal eng voelt.


Sterkte met alles en fijne kerstdagen!

Login of registreer om te reageren
27-12-2022 om 15:59 uur

Beste Elle73,


Ik zie dat je al fijne reacties hebt gehad. Het is raadzaam om het gebruik en de noodzaak van een saturatiemeter met je arts te overleggen. Saturatie kan per moment veranderen, dit is afhankelijk van vele factoren. De metingen moeten goed uitgelezen worden. Nagellak/kunstnagels of koude vingers of vaak een onregelmatige hartslag bijvoorbeeld kunnen het lastig maken de uitslag goed te beoordelen. Zoals Suus01 ook al aangeeft, kijk voor verdere info ook eens op onze website https://www.longfonds.nl/lesje-saturatie, daar staat o.a.: Een saturatie van 95 tot 100 procent is goed’, zegt longarts Annelies Slats. ‘Een uitslag van 99 is niet beter dan van 96. Een saturatie van 91, 92 of 93 procent is lager dan normaal, maar nog geen directe reden tot zorg.


Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie


Met vriendelijke groet,

De Advieslijn.

Login of registreer om te reageren
31-12-2022 om 11:17 uur

We zijn nu weer een aantal dagen verder en ik heb vanmorgen nogmaals mijn saturatie gemeten. Ik was intussen 1 uur uit bed. De waarden bleven steeds op 91/92 hangen en stegen na een minuut of anderhalf naar 93/94. Ik wilde contact opnemen met mijn huisarts maar die heeft vakantie. Ik maak me er soms toch zorgen over ondanks dat men hier zegt dat er nog geen reden is tot directe zorg.

Login of registreer om te reageren
31-12-2022 om 14:43 uur

Vervelend dat je je er zorgen om blijft maken.

Jammer ook dat de informatie die je hier krijgt niet jouw gewenste antwoord is en je dus niet heruststelt.

Het lijkt mij verstandig als je je zorgen over je saturatie inderdaad bespreekbaar maakt met je huisarts. Zodra die terug is van vakantie. Wat je zelf ook zegt. Misschien kun je samen helder krijgen wat aan deze angst ten grondslag ligt.


Sterkte.

Login of registreer om te reageren
29-01-2023 om 11:31 uur

Toch nog even terugkomend op de saturatie. Ik heb mondkanker en verder geen problemen met longen of hart, zover ik weet. Ik kwam vanmorgen uit bed en heb mijn saturatie gemeten. Deze zakte van 96 ineens naar 91%. Daarna heb ik even gewacht en opnieuw gemeten en wederom zakte het van 96 naar 90%. Daarna weer heel langzaam naar 95/96/97, maar telkens zakt het weer. Ik zit gewoon rustig voor de laptop en haal rustig adem dus geen hyperventilatie bij mijn weten. Gisteren was de saturatie gemiddeld 96 over de hele dag dus en eerder 97/98. Het lijkt dus alsof de zuurstof steeds minder wordt. Is er reden om me zorgen te maken of maak ik me druk om niets? De huisarts zegt dat ik niet meer moet meten, de huisartsenpost heeft dat ook gezegd, maar wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, pak ik er toch steeds weer de saturatiemeter bij.

Login of registreer om te reageren
29-01-2023 om 12:44 uur

Als je het niet vertrouwd toch bij de huisarts erop aandringen of ze eventueel een verwijzing kunnen geven om dingen uit te sluiten.

Het kan een meetfout zijn van de saturatiemeter, altijd de saturatiemeter ook bij de huisarts en/of het ziekenhuis laten checken wat die aangeven.

Heeft u op dat moment koude handen en vingers? Dat geeft een vertekend beeld namelijk.


Een gemiddelde saturatie van 96% is overigens uitstekend! Ik heb een longaandoening en bij mij wisselt het soms per periode of per dag of mijn saturatie gemiddeld 94% of bijvoorbeeld 97% is en bij beide maak ik me geen zorgen. Ik let meer op benauwdheid, mijn inspanningstolerantie en andere dingen die ik mijn actieplan staan. Mijn saturatie meet ik eigenlijk bijna nooit tenzij ik voel/weet dat er een flinke infectie speelt of een exacerbatie en ik weet dat het zkh die gegevens wil hebben.


Ik zou zeggen volg je gevoel en als je een niet pluis gevoel hebt dan toch aandringen en het uit laten zoeken, ik snap zeker met uw diagnose dat u meer op uw hoede bent, al denk ik dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Maar ik voel niet wat u voelt en ik zou zeggen volg uw gevoel.

Login of registreer om te reageren
29-01-2023 om 13:51 uur

Geldt dat "geen zorgen maken" ook als je bij bukken (keukenkastje uitmesten) of traplopen vaak een saturatie van 65-75 meet?

Mijn moeder voelt dan ook niks bijzonders aan haar adem; wel haar hart bonzen..

Login of registreer om te reageren
29-01-2023 om 14:11 uur

@inekinge als de saturatie zo zakt dan zou ik naar de huisarts gaan en dit melden en laten nakijken en ook de saturatiemeter laten nakijken. Ik heb wel eens een saturatiemeter gehad die 50% aangaf, toen zei ik: als hij zo laag is dan zou ik er niet zo bijzitten denk ik. Bij een andere had ik 97% op hetzelfde moment.

Altijd bij twijfel de huisarts bellen!


Ik vraag me wel af waarom iedereen een saturatiemeter heeft en of het gebruik is overlegd met een arts. Ik heb op aanraden van de longverpleegkundige, zodat we bepaalde dingen kunnen bepalen of ik bijvoorbeeld naar het zkh moet of nog thuis dingen kan uitzingen of dat het erge spoed heeft of wat minder spoed. Maar ook duidelijk erbij wanneer wel en niet te gebruiken en niet alleen te laten leiden door cijfertjes, maar ook door je gevoel.

Nou kan je met een goede saturatie je behoorlijk benauwd voelen en met een lage nergens last van lijken te hebben. Maar ga na waarom je hem hebt en spreek met je arts af wanneer je hem gebruikt en waarom is mijn tip. Want je kan jezelf helemaal gek maken met metertjes en cijfertjes en daardoor nog beroerder voelen.


Maar nogmaals bij twijfel altijd de huisarts bellen!

Login of registreer om te reageren