Lage saturatie door hyperventilatie

27-05-2022 om 19:01 uur

Kan je een lage saturatie krijgen als je hyperventileer dat hij van hoog naar laag springt. En wat is een zorgelijke saturatiewaarde. A

Login of registreer om te reageren
27-05-2022 om 19:14 uur

Bij hyperventileren adem je meer zuurstof in dan je nodig hebt, dus is je saturatie juist hoog. Meet je hem zelf met je eigen saturatiemeter en is die geëikt met die van het ziekenhuis of de huisarts? Die hebben sowieso een betrouwbare. Bij twijfel altijd je huisarts bellen of in het weekend de hap als je het niet vertrouwd en het daar laten controleren en navragen, die kunnen meteen naar de longen luisteren en eventueel meer onderzoek te doen als zij dat nodig achten

Login of registreer om te reageren
28-05-2022 om 03:04 uur

Een zorgelijke saturatiewaarde kan afhankelijk zijn van je longziekte. Dus het is verstandig om met je arts te bespreken, over wanneer je belt.

Gezonde mensen, of zieke mensen zonder problemen met hun saturatie, mogen deze waarden aanhouden:
>92 = goed
>89 <93 = in de gaten houden
<90 = afhankelijk van de afspraken met je arts bel je. Pas <90 gaan artsen zich zorgen maken en iets ondernemen.

Als je ligt, dan is je saturatie vaak lager. Dan is bijvoorbeeld 92 prima.
Je waarde is een momentopname. Dus één lage meting zegt vaak niks.

Login of registreer om te reageren
30-05-2022 om 14:54 uur

Theoretisch kan je lagere saturatie krijgen van hyperventilatie omdat je zo snel ademt dat er geen tijd is voor goede gaswisseling en je dus minder zuurstof opneemt

Maar lage saturatie door hyperventilatie is niet gevaarlijk en überhaupt is lagere saturatie in de meeste gevallen niet erg dramatisch, als die niet over langere tijd en in zittende rust onder de 90 is. (Per persoon verschillen de afspraken wel)
Als je bekend bent met hyperventilatie is ademtherapie een goed idee
En idd, als je je zorgen maakt of vragen hebt: meld je bij je HA!
Succes en beterschap!

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
07-06-2022 om 13:13 uur

Kan je een lage saturatie krijgen als je hyperventileer dat hij van hoog naar laag springt. En wat is een zorgelijke saturatiewaarde.

Beste Ina

In slaaponderzoeken zie je wel eens na een periode van hyperventileren de saturatie dalen omdat je in een bepaalde slaap valt, maar veelal is juist de saturatie hoger als je hyperventileert.
Wat zou kunnen is dat de vingers wat koud worden en de meting aan de vinger niet betrouwbaar is waardoor het verschil wordt gezien.
Een zorgelijke waarde voor saturatie hangt af van hoe de longen zijn. Sommige long patiënten zitten altijd al laag, maar een gezonde persoon met gezonde longen heeft veelal een saturatie van 95% of hoger.

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren