Kan astma op korte tijd erger worden

17-04-2022 om 11:31 uur

Hallo, kan astma op korte tijd veel verergeren.
Vorige zomer geen vuiltje aan de lucht,
November word ziek. December je hebt lichte vorm van astma, januari goed om te werken ,februari weer ziek, al 2 maand thuis, en het lijkt erger dan in december omdat ik gewoon geen energie meer heb. Doch waren m'n blaas testen in april minstens even goed als in december alleen no was hoog dus conclusie astma niet onder controle . Tot nu toe nog geen beterschap met de puffer het is niet dat ik naar adem lig te happen maar ben zeer vlug buitenadem en kletsnat int zweet bij een inspanning soms zelfs druk op de borst , raar branderig gevoel in longen, spieren rug stijf, ruggengraat brand precies dat was in december niet zo, nu taai wit slijm ophoesten soms gelig dat was de vorige maanden erger doch blaas ik minstens een piekstroom van 500 tot soms zelfs 600... Het gevoel is slechter dan in december vind ik raar. ... Is dat nu astma die erger word of gewoon weg wat anders dat er mis is..... Begin t echt beu te worden dat ik bijna niets meer voluit kan. Ik weet dat dit een vraag voor een arts is maar ben al maanden naar specialisten aant gaan zonder veel beterschap... De astma bij mij zou niet allergisch van aard zijn esonofiel of zoiets iets.... Zit er echt over te piekeren dat er wat anders mis is...

Login of registreer om te reageren
17-04-2022 om 17:28 uur

Een heel kort door de bocht antwoord: ja dit kan, het komt niet vaak voor maar kan wel zeker. Ook kunnen andere dingen de oorzaak zijn. Astma onder controle krijgen kan ook gewoon heel lang duren.
Inhalatietechniek is belangrijk, mijden van prikkels, goed luisteren naar je lichaam.
Gebruik je een aerosol heb je dan ook een voorzetkamer en gebruik je die juist zijn dingen die je zelf kan uitzoeken. Aan de slag met ergotherapie om je balans/belastbaarheid in kaart te brengen en mogelijke aanpassingen in aan te brengen kan helpen. Je lichaam ook de tijd geven en niet continu je grenzen overgaan (die grenzen kunnen elke dag enorm verschillen) is heel belangrijk, ik heb daar veel hulp bij gehad en ga nog geregeld over mijn grenzen heen, want het is gewoon niet makkelijk.

Astma is geen aandoening met hier een puffertje en klaar al is het beeld in de samenleving vaak wel zo. Astma, ook lichte vormen, vergen tijd en inzicht wat tijd nodig heeft. En ook met een goede longfunctie kan je veel last ervaren.

Bij twijfel altijd de arts bellen, zeker als het sputum ook van kleur veranderd en dan laten kweken wellicht speelt er een infectie die aan het beginnen is.
Astma is gewoon echt complex en bij iedereen anders, ook de samenstelling van medicatie is voor iedereen anders. Vraag gerust de arts alles en wellicht is er ook een longverpleegkundige waarbij je terecht kan met dit soort vragen. Dat vind ik zelf fijn, de lijntjes zijn kort en de antwoorden duidelijk en bij twijfel overlegt ze met de arts:)

Login of registreer om te reageren
17-04-2022 om 18:01 uur

Het korte antwoord.
Ja, dat kan. Je kunt zelfs binnen een uur verslechteren.

Het lange antwoord.
Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt, als dit nieuw is voor je. Ben je je ervan bewust dat je zorgen maken en stress hebben, je klachten in stand kan houden? Als ze te erg zijn, is het belangrijk om er hulp bij te vragen. Het is zonde als je hiermee jezelf in de weg zit.
Je bent daarmee ook altijd welkom op dit forum. Zoals je al ervaren hebt, zijn de vaste actieve forumleden altijd bereid je vooruit te helpen.
Het valt me wel op dat je in relatief korte tijd in meerdere topics met min of meer dezelfde onderwerpen aansnijdt. Dat mag. Maar ik vraag me af of je voldoende begeleiding hebt bij je astma?
Sleutelwoorden bij astma zijn rust, temporeductie, therapietrouw, geduld.
Niemand weet hoe lang het duurt voor je huidige klachten over gaan. Wel dát ze over gaan. Dit stopt. Maar daarbij zijn de sleutelwoorden van belang.

Je zegt dat je bij inspanning kletsnat raakt van het zweet raakt. Ik ga er vanuit dat je hierbij een normale inspanning bedoelt. Dus geen intensief sporten, of de muren schilderen of zo.
Als je bij een normale inspanning overdreven zweet, dan klopt dat niet. Als het inderdaad alleen astma is, dan zul je je tempo moeten vertragen naar een tempo waarbij je niet zweet. Doe je dat niet, dan pleeg je roofbouw en duurt herstel langer.

Voor de rest sluit ik me aan bij Nckiie.

Beterschap en nog fijne paasdagen!

Login of registreer om te reageren
18-04-2022 om 14:34 uur

Bedankt voor de 2 reacties !

Ik heb het vooral moeilijk met het feit dat ik niet kan gaan werken en maar naar de huisarts loop om mijn ziekte te verlengen . Al werk ik enkel in het weekend het is gewoon niet goed in deze situatie ik werk in de chemie en ben vaak in situaties waar veel chemische stof en dampen hangen waardat je gewoon niet altijd op voorbereid bent. Ook heb ik daar bijna 3 ton per dag in mijn handen met het vullen van reactoren ... Ik loop niet graag naar een dokter .... Maarja nu moet het. Wss zal ik m'n werk wel moeten opgeven IVM met deze situatie. Verder heb ik nu toch wel al ontdekt dat er al zeker 2 prikkels zijn die de ontsteking doen aanwakkeren sigarettenrook en spijtig genoeg mijn lieve Jack Russel weet echt niet wat ik nu met dat kleine pukkietje moet doen.... Bedankt voor de tips/info en ga t zeker er morgen eens bij de huisarts over hebben. Longarts daar sta ik pas weer 18mei ingeboekt...

Login of registreer om te reageren
22-04-2022 om 11:59 uur

Idd een lastige situatie. Heb je al geprobeerd om een maand lang geen koemelkprodukten te gebruiken? Deze zijn nl slijmbevorderend. Als je er gevoelig voor bent moet je na een paar weken al een verschil merken. Rook van sigaretten en slecht gestookte kachels zijn beruchte boosdoeners. Daar heb ik ook last van.

Login of registreer om te reageren
22-04-2022 om 13:25 uur

@Janp (koe)melkproducten zijn niet per se slijmverwekkend, zijn verschillende onderzoeken die dit weerleggen. De een is er wel gevoelig voor en de ander niet. Natuurlijk kan je dit altijd proberen of melk of lactose een factor speelt. Ik ben lactose-intolerant, maar ik heb geen last van slijm bij het gebruik van melkproducten. Heb dit zelfs geprobeerd uit te lokken om maar sputum op te kunnen hoesten voor een kweek.

Login of registreer om te reageren
22-04-2022 om 14:08 uur

Eiwitten en calcium zijn belangrijk, zeker bij een longziekte dus niet zomaar melkproducten schrappen.

Login of registreer om te reageren
22-04-2022 om 15:54 uur

Ik heb zelf een tijdje geleden overwogen te stoppen met melkproducten door slijm-problemen. Maar blijkbaar geeft melk wel een slijm-achtig gevoel in je mond (al vind ik dit zelf niet vervelend), maar heeft het geen invloed op de hoeveelheid slijm in je longen.

Login of registreer om te reageren