Goede röntgenfoto’s longen

05-12-2021 om 21:24 uur

Al 18 jaar bekend met copd, ook met andere aandoeningen waaronder Bechterew en recent dunne vezel neuropathie.
Ben met lichte inspanning benauwd, in rust niet. Saturatie normaal en hersteld snel. Foto’s van longen al die jaren goed, geen veranderingen.
Ribbenkast weinig beweeglijk. Misschien te weinig ademruimte en daarom benauwd. Is hier verdere informatie over bekend, eventueel wat aan te doen en welke specialist zou hier wat mee kunnen?
Groet,

Login of registreer om te reageren
05-12-2021 om 22:07 uur

Heb je fysiotherapie? Misschien dat die hierin wat kan betekenen.

Login of registreer om te reageren
05-12-2021 om 22:32 uur

Ik sluit me aan bij Daantje, bij benauwdheid kunnen bijvoorbeeld je ribben wat vast gaan zitten en je tussenribspieren waardoor de bewegingsruimte minder wordt en wat je ook benauwd houdt. Door dit los te maken en met oefeningen los te houden kan dit wel wat opleveren. Verwacht geen wonderen, maar ik merk vaak dat mijn saturatie meteen wat stijgt en ademhalen gaat me wat makkelijker af.
Wellicht heeft de fysio bij u nog meer tips, soms kan gewerkt worden aan de longkracht, maar ik ben bekend met ernstig astma en geen copd dus ik weet niet of dit ook bij copd werkt.
Wellicht kan een longverpleegkundige of praktijkondersteuner nog meedenken aan wat u nog kan helpen en wie dit kan doen naast de deskundige en ervaringsdeskundigen hier

Login of registreer om te reageren
06-12-2021 om 16:11 uur

Dank jullie wel.
Ik denk zelf dat ik primair weinig aan mijn longen mankeer maar dat door de ziekte van Bechterew(ontstekings reuma) inderdaad de tussenribspieren vast zijn gegroeid . Ik ben dus benieuwd of stramme borstkas mogelijk oorzaak is van benauwdheid en of daar iets aan te doen is.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
17-01-2022 om 11:40 uur

De eerdere suggesties zijn mogelijk van toepassing inderdaad.
Een longarts zou hier echter met goede longfunctie-onderzoeken mogelijk een oordeel over kunnen vellen.

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren