botingroei na traditionele longoperatie

14-10-2021 om 13:42 uur

Goedemorgen Dokter,

Mijn naam is Hendrik Swart, 53 jaar.

Ik heb de volgende klaplong historie ;

Mijn eerste randpneumatorax was in 1988 in Leeuwarden, Friesland.
Begonnen met pijnscheut in de rug en daarna doorgetrokken naar de borts/hartstreek.
Thorax fotos en ecg zijn gemaakt.
Alles leek normaal en ontslagen met de diagnose zenuwpijnen tussen de ribben.
Gewoon doorgegaan met naar school gaan, 10 km fietsen

Daarna vaker dezelfde klachten gehad, maar niet meer naar het ziekenhuis geweest.

Totdat met pasen 1989 beide longen pijn deden en er een beetje bloed in de mond was.

Toen wel de diagnose rand pneumatotrax gesteld. De dokter heeft toen nog een keer de eerdere fotos bekeken en zag toen wel een kleine randpneumatorax.

De volgende dag werd de rechterlong met talk geplakt.
Een week daarna de linker kant met talk geplakt.
De rechterlong is goed gebleven.
De linkerlong is niet goed gebleven en besloten is te opereren
Er is een stukje longtop weggehaald ivm blazen en de operatie was in eerste instantie geslaagd.

Na een week kwamen de klachten terug en ik moest weer geopereerd worden. Ik heb dat toen geweigerd en ben thuis verpleegd op een bed. Uiteindelijk weer naar het ziekenhuis en 6 weken plat gelegen aan een pomp/drain.

Daarna lange tijd van herstel en fysiotherapy. Mijn bostkast zat helemaal vast doordat ik doodsbang was om diep adem te halen. Ik heb daarna langzaam maar zeker het leven weer opgepakt.

Aan de operatie heb ik een stijve borstkas overgehouden met af en toe pijn en steken. De voorlaatste hevige pijn en lichte lekkage had ik in 2015. Toen zijn ook foto’s genomen en er bleek een beetje lucht te zitten. Herstel duurde ongeveer 3 weken.

In maart 2021 weer last aan de linkerzijkant. De rontgenfoto’s lieten niet veel zien, maar de pijn was zeker aanwezig. Met autorijden een gevoel van bubbeltjes in mijn borstkas aan de linkerzijde op hoogte van het littteken. Ben 4 weken thuis geweest. In april weer begonnen te werken.

Mijn longarts heeft een CT scan aangevraagd waaruit blijkt dat de doorgeknipte rib, gedaan tijdens de traditionele longoperatie in 1989, naar binnen is gaan groeien.

De link beneden toont een screenshot van de CT scan
<a href="https://postimg.cc/87h9wrXz" title="https://postimg.cc/87h9wrXz"><img src="https://i.postimg.cc/87h9wrXz/screenshot-ct-scan.jpg" alt="https://i.postimg.cc/87h9wrXz/screenshot-ct-scan.jpg" style=";" /></a>

Mijn longarts zegt dat een operatie te riskant is ivm bloedvaten, weefsel en zenuwen. Mijn vraag aan u is of dit klopt. Ik vind het ingegroeide bot behoorlijk groot. Het bot zal denk ik ook blijven groeien. Tevens kan ik het me niet voorstellen dat het goed is voor de long. Ook heb ik regelmatig pijn en ben me onzeker gaan voelen door de ontdekking van dit ingegroeide bot.

Zou U de moeite willen nemen om deze casus te overdenken en mij advies willen geven?

Met vriendelijke groet,

Hendrik Swart

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
15-10-2021 om 15:41 uur

dag Henk
je bent wel in een bijzondere situatie terecht gekomen. dat een rib zo ver de borstholte insteekt zie je bijna nooit. ik ga er van uit dat de conclusie wel klopt dat dit een ingroeiende rib is. aan die ene screenshot kan ik niet veel conclusies trekken, dus ook niet of het iets anders zou kunnen zijn. overigens betekent ingroeiend niet dat rib blijft groeien, maar meer de positie die de rib nu inneemt. ik kan me voorstellen dat dat last bezorgt. een hersteloperatie zou dat kunnen verbeteren, maar het is wel juist dat een operatie in een al pijnlijk gebied en waar al eerder ingrepen zijn geweest de zaak ook erger kan maken, met daarbij een verhoogde kans op complicaties. belangrijk is dat je longarts dit in een multidisciplinair overleg heeft besproken waar ervaren chirurgen bijzaten. en met het bekijken van de foto's in de loop van de tijd. als je erg veel last ervaart zou je met je longarts kunnen bespreken of het nuttig is een mening te vragen uit bijvoorbeeld het UMCG

Login of registreer om te reageren
20-10-2021 om 14:19 uur

Goedemiddag Dokter,

Heel erg bedankt dat u tijd heeft kunnen maken voor uw reaktie, in deze voor u waarschijnlijk zeer hectische Covid tijd.

Weet u of het mogelijk is om een prive consult te doen bij het UMCG?
Ik woon op Aruba en kom regelmatig in Nederland en zou graag een 2nd opinion hebben van een specialist. Ik heb eventueel de CT scan op disc. Hieronder een dwarsdoorsnede van de longen op de hoogte van de ingroei.

https://i.postimg.cc/Th1kbHHm/screenshot-ct-scan-2.jpg

Met vriendelijke groet,

Henk Swart

Login of registreer om te reageren