Benauwd na vaccinatie Pfizer.

24-05-2021 om 05:54 uur

L.S.
In aanleg heb ik asthmatische bronchitis. Jarenlang één maal per dag Lomudal gebruikt en hooguit bij een verkoudheid incidenteel Ventolin.
De laatste 1,5 jaar geen medicatie nodig gehad.

De dag na de vaccinatie met het Pfizervaccin werd ik weer kortademig bij inspanning, maar ook bijvoorbeeld tijdens het slapen, zonder inspanning. Hiervoor gebruik ik op het moment 4 maal per dag Ventolin en Beclometason.
Met een tussentijd van 5 weken krijg ik binnenkort de 2e vaccinatie.
Ik wil graag weten of ik die uit moet stellen en of de klachten na de tweede vaccinatie erger worden.
Heeft iemand hier ervaring mee en wat kan ik het beste doen?

Bij voorbaat dank voor uw goede raad.
Maria.

Login of registreer om te reageren
31-05-2021 om 11:30 uur

Is er al iemand beschikbaar om te antwoorden?
De tweede vaccinatie is nu wel zeer binnenkort....

Login of registreer om te reageren
31-05-2021 om 12:23 uur

De deskundigen op dit forum zijn vrijwilligers en zij beantwoorden onze vragen naast hun reguliere werk. Soms heb je heel snel antwoord, soms kan een antwoord langer op zich laten wachten.
Als je echt snel antwoord wil hebben, kun je misschien beter je huisarts, specialist of de ggd-arts bellen.
Succes met je tweede prik!

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
03-06-2021 om 09:23 uur

Vervelend dat je last hebt van de longen, de vraag is heel erg of dat van het vaccin is. Soms lijkt dat zo gezien verloop in de tijd maar dat is helaas toch niet altijd een 1 op 1 relatie.
Wij zien tot nu toe geen mensen met ernstige astma klachten na vaccinaties. Ook niet na 2e vaccin. Op basis daarvan zou ik de tweede vaccinatie gewoon nemen. Wellicht daags ervoor en van wat extra beclomethason?
groet

Login of registreer om te reageren
03-06-2021 om 16:58 uur

Dank voor uw antwoord.
Ik zie bij Lareb wel z0'n 400 mensen die klachten hebben van kortademigheid e.d. na vaccinatie met het Pfizervaccin, dus mogelijk is het wel een van de, niet veel voorkomende, bijwerkingen.
Vriendelijke groet.

Login of registreer om te reageren
13-06-2021 om 19:38 uur

Longarts

Ik, astma patiënt, heb 23 September 2020 Corona gekregen en helaas word ik steeds benauwder ondanks flutiform en 4 x ventolin per dag heb ik na de pfizer vaccinatie twee weken geleden 2x verschillende antibiotica kuren gehad.
Ik werd steeds benauwder.
Het hielp minimaal. Mijn Neus is constant verstopt hier heb ik dymista voor maar ook dat helpt niet.
Al met al halen mijn medicijnen eventjes de top eraf maar blijf constant benauwd.
Na corona is in Februari ook Bronchiëctasieën geconstateerd in de ct scan.

17 Juni krijg ik de tweede vaccinatie en zie er wel tegen op.
Heeft u enig advies was ik kan doen om deze benauwdheid onder controle te krijgen.
Mijn specialist had foster voorgeschreven maar hier reageerde ik allergisch op en werd nog benauwder. Nu dus terug op flutiform. 2x daags (in de ochtend en avond) en 4 x ventolin.

Het duurt nu al 9 maanden maar heb eer het gevoel dat het slechter met me gaat dan beter.
Zowel bij rust als inspanning ben ik benauwd. Mijn hulp ademhalingsspieren staan onder hoogspanning.
Pijn op de borst, tussen de schouderbladen en middenrif. Een brandend zeurend gevoel. het gevoel niet i te kunnen ademen.

Mijn huisarts had mij in October al een verwijzing naar een longspecialist gegeven echter ik kon pas in Februari terecht terwijl ik in September al positief was van corona. Maar eigenlijk gebeurd er niets en zit nog steeds met deze erge benauwdheid. Ik weet me geen raad meer. Kunt u mij iets adviseren?

Login of registreer om te reageren
13-06-2021 om 19:58 uur

Dank je voor uw tip.

Bij mij is uitgewezen na bloedcontrole dat ik geen antistoffen meer had na 8 maanden en het advies is 2 vaccinaties.
Ik ga gewoon 17 Juni, mocht het zijn dat ze anders besluiten dan hoor ik het wel van de dienstdoende arts ter plekke. Ik wil het nooit meer meemaken, nog een keer corona kan ik echt niet meer handelen.
Ik bel morgen ook met mijn specialist om het nogmaals na te vragen. Ik wil ook graag weten voor hoeveel procent ik beschermd ben met 1 vaccinatie na corona te hebben gehad.
Ik hoop van harte dat die tweede vaccinatie niet nodig zal zijn.

Login of registreer om te reageren
14-06-2021 om 06:09 uur

@Wally2 jeetje wat vervelend allemaal! Als je binnen 6 maanden corona hebt gehad is 1 vaccinatie voldoende dus 2 nemen klopt nu volgens de adviezen inderdaad en goed dat je met antistoffen het hebt laten bepalen.
De longarts beantwoord een vraag maar 1x dus je zou dit in een nieuw topic onder vraag het de deskundige kunnen openen.
Mij is verteld door de GGD-arts dat je na een eerste vaccinatie met Pfizer na 2 weken ongeveer voor 50% beschermd bent en zeker nog voorzichtig moet zijn. Nou neem ik aan gezien je verhaal dat je al voorzichtig bent, ben ik ook nog steeds. Gelukkig is het bijna 17 juni en 2 weken daarna ben je goed beschermd weer:D hopelijk heb je weinig bijwerkingen.

Even algemene tips van een ervaringsdeskundige:
Ben je al bij een kno-arts geweest? Bij mij zit mijn neus ook constant verstopt en ik spoel mijn neus met de nasofree en 0,9% zoutwateroplossing (warm water). Ik maak dit zelf met een schepje keukenzout en de rest met warm kraanwater. Na het spoelen dien ik de Dymista toe, hierdoor worden de klachten wel iets minder. Momenteel zijn mijn slijmvliezen opgezwollen door de hooikoorts en gebruik ik in overleg sporadisch Otrivin voor het spoelen om mijn slijmvliezen te laten slinken waardoor ik beter kan spoelen. Echter mag Otrivin maar max een week gebruikt worden en heb ik dit overlegd met mijn longarts en kno-arts.

Loop je al bij een fysio? Die zou je wellicht wat verlossing kunnen bieden mbt je ademhalingsspieren die zo gespannen zijn. Ik heb wekelijks een (ik noem het martelingssessie) sessie waarbij mijn ademhalingsspieren losgemaakt worden en dagelijks doe ik oefeningen om ze los te houden, dit geeft veel verlichting! Wellicht dat ademhalingsoefeningen ook zouden kunnen helpen en daar kan een goede fysio ook bij helpen. Je kan kijken voor een longfysio, ik loop zelf bij een sportfysio die zich helemaal heeft ingelezen in mijn longen en evt collega’s om hulp vraagt.

Verder algemene tips:
Blijf bewegen maar ga jezelf niet opjagen, doe het op een rustig tempo en las pauzes in. Probeer je dag zo te verdelen dat het haalbaar blijft voor je. En verder staat dit forum wel vol met tips. Heel veel sterkte en hopelijk heb je snel meer duidelijkheid en ben je juist ingesteld met de medicatie

Login of registreer om te reageren
14-06-2021 om 07:55 uur

Wat lief dat je mij zo bijstaat.
Ja ik heb een KNO arts en ben ook al geopereerd aan sinusitis. Ik spoel en heb dymista. Helaas het helpt niet.
Wekelijks fysio, bindweefselmassages voor de ademhalingsspieren. Helaas ben ik zo benauwd dat ik alle hulptroep spieren aanroep en binnen de korstte keren weer alles vast zit Het is helaas ook door de bronchiëctasieën dat is zo benauwd ben en weer een longontsteking heb. en dit alles na 9 maanden... het schiet niet op.
Ik volg het advies van Dr. Gommers maar op aangezien ik alleen maar allemaal verschillende informatie krijg.. Ziekenhuis kan ik nu niet terecht bij mijn specialist alleen met hoge spoed. De huisarts moet het maar overnemen gezien het aantal coronapatiënten....
Intussen maar zien wat te doen... ik hoor het de 17 de wel. Mochten ze op de prikplek anders adviseren????
tegenstrijdige informatie.. ja wat moet je er mee, het schept behoorlijk verwarring

Login of registreer om te reageren
14-06-2021 om 10:21 uur

Heb zelf ernstig astma en herken veel dus als ik met mijn ervaring iemand een beetje kan helpen is dat mooi meegenomen. Herkenbaar van het losmaken en dat het soms 2 uur later weer net zo vast zit:(
De zorg proberen ze weer zoveel mogelijk gewoon door te laten gaan, maar hoor in het ziekenhuis ook dat het lang duurt voor alles weer is weggewerkt qua wachtlijsten.
De tegenstrijdige informatie is enorm verwarrend, vervelend en frustrerend! Sterkte

Login of registreer om te reageren