Gebruik van NaCl 5,85%

20-12-2020 om 12:51 uur

Vanaf het moment dat Nebusal niet meer vergoedt werd voor patiënten met BE gebruik ik NaCl 5,85% 2x daags 2.5ml. De NaCL 5,85% zit in ampullen van 20ml, waar ik met een spuitje de benodigde hoeveelheid uithaal. Nu ben ik er toevallig in een telefonisch gesprek met de Longverpleegkundige achter gekomen dat ik de ampul van NaCl 5,85% maar maximaal 24 uur , nadat hij is geopend, mag gebruiken. Dat houdt in dat ik na het openen maar 2x een hoeveelheid van in totaal 5ml kan gebruiken en de overige 15ml moet weggooien. Dit heb ik van te voren nooit geweten ook niet van mijn Longarts of Apotheek. Navraag bij de leverancier leert dat zij geen ampullen van 2.5ml hebben. Zijn er geen andere oplossingen, want dit vind ik toch wel zonde? En verder heeft de Longverpleegkundige gelijk. Bedankt alvast en blijf gezond.

Login of registreer om te reageren
20-12-2020 om 17:20 uur

Ik zou met dit soort dingen altijd het advies van je apotheek hanteren.

Login of registreer om te reageren
20-12-2020 om 22:15 uur

Klopt dat er geen kleinere ampullen zijn (althans in NL was dit zo), ik had dit ook altijd. Als je er echt 24 uur over doet zou je hem 3x kunnen gebruiken als je hem elke dag op hetzelfde tijdstip in de ochtend en avond gebruikt. Ik gebruikte het in de ochtend en avond en gooide de rest inderdaad weg. Heb ook een tijdje flaconnetjes van 0,9% gehad als extra omdat de juiste dosering verneveling niet leverbaar was en ook dat was in 20 of 25ml flaconnetjes alleen verkrijgbaar en dus hetzelfde probleem. Moest het ook tussendoor in de koelkast bewaren als het open was, weet niet of dat bij jou ook zo is.

Als ik zie wat een afval ik heb door medicatiegebruik schrik ik me elke keer weer wezenloos, zou handiger moeten en milieuvriendelijker, maar het moet ook hygiënisch blijven dus het blijft wikken en wegen:(

Login of registreer om te reageren
21-12-2020 om 08:23 uur

Het is uiteraard veiliger om het direct na het openen te gebruiken omdat je dan zeker bent dat het steriel is. Toen ik echter begonnen ben met NaCl te vernevelen, had mijn longarts mij aangeraden om aan een apotheek te vragen of ze het zelf wouden bereiden om de prijs te drukken. Hij vondt het geen probleem dat ze mij een grotere flacon zouden maken die ik een week zou kunnen gebruiken. In de apotheek wouden ze het niet doen omdat het ging over vernevelvloeistof.

Ik gebruik nu met periodes mucoclear 6%. Het zit in kleine flacons van 4ml. Ik krijg het niet terugbetaald, maar als je de NaCl 5.85% ook niet terugbetaald krijgt en de vernevelvloeistof max 24 uur wil open houden, zou je de prijs kunnen vergelijken.

Login of registreer om te reageren
21-12-2020 om 11:55 uur

Volgens mijn specialist die een hele bekende cf arts is zou je het zelfs zelf mogen maken, omdat longen net als neus niet steriel zijn.
Mijn man vroeg dit , omdat ik het ook niet meer vergoed krijg, en hij chemicus is van origine.

Ik teer nu op bij opnames gehamsterde voorraad 🙈. Hierna bestel ik het weer op eigen kosten.

Grote ampullen zou je kunnen optrekken in een steriele spuit en met een rood dopje of gewoon de naald erop blijft het steriel.

Ik ben benieuwd of u het vergoed krijgt?

Groet
Jippie

Login of registreer om te reageren
21-12-2020 om 18:23 uur

Bedankt alvast voor alle reacties. Zoals Nckiie aangeeft zou ik dit middel 3x kunnen gebruiken binnen 24uur , mits ik het natuurlijk steeds op dezelfde tijd 's morgens en 's avonds gebruik en dat doe ik. Maar ook dan nog gooi je 12.5 ml NaCl5,85% weg en dat is zonde, ook al krijg ik het vergoedt van mijn zorgverzeke1ring. Bij CZ heb ik even nagekeken wat een doos van 20 ampullen met een inhoud van 20ml kost, dit is ongeveer € 90,-
Wat Jippie46 aangeeft zou een oplossing kunnen zijn om het zelf te maken, echter mijn Longarts geeft aan dat dit de juiste dosis is om een evenwicht te vinden tussen het hoesten en de hoeveelheid slijm. Mijn luchtwegen blijken namelijk erg gevoelig en dat kan tot gevolg hebben dat mijn luchtwegen nog meer geïrriteerd/geprikkeld worden en ik nog meer moet gaan hoesten en dat wil ik ook niet. Van het hevig hoesten kan ik zelfs flauw vallen, wat mij helaas al vaker is overkomen. Ook moet ik rekening houden met mijn Bronchiëctasieën. Al met al, moet ik het advies van de Longverpleegkundige maar opvolgen, en het teveel aan NaCL5,85% maar weggooien. Nogmaals bedankt voor jullie reacties. Prettige dagen nog en blijf gezond.

Login of registreer om te reageren
22-12-2020 om 17:08 uur

5,85 procent, wat houdt dat precies in? Een andere sterkte?

Ik gebruik nacl 9 mg/ml ampullen, inhoud van 5 ml om te vernevelen
(Merk Centrafarm)

Login of registreer om te reageren
22-12-2020 om 17:46 uur

@Peeters20
ook al krijg ik het vergoedt van mijn zorgverzeke1ring. Bij CZ heb ik even nagekeken wat een doos van 20 ampullen met een inhoud van 20ml kost, dit is ongeveer € 90,-

Oh dat meen je niet, krijg jij het vergoed bij CZ. 🙈

@Teske ik denk dat jij 0,9% bedoeld dat is de gewone NaCl, de 5.85% tot 7% is medicinaal zout veel sterker om te vernevelen om slijm los te krijgen.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
23-12-2020 om 16:39 uur

Ik schrijf mijn patiënten ook nacl 5,85% voor. Is inderdaad alleen in ampullen van 20 ml. Ik adviseer dan 2 x 5 ml, tussendoor bewaren in de koelkast en aan einde van de dag weggooien en de volgende dag een nieuwe ampul pakken. Dat is ook wat onze longverpleegkundige zegt. Ik snap wel dat het zonde is om de rest van de ampul weg te gooien maar het gaat hier om uw gezondheid.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen, longarts.

Login of registreer om te reageren