Erfelijkheid bij astma

19-11-2020 om 12:21 uur

L.S.
Mijn vader is op 42-jarige leeftijd overleden ten gevolge van zijn ernstige astma. Dat was in 1962, hij kreeg een nieuw medicijn van de huisarts, dat zou goud voor hem zijn. De huisarts gaf de injectie, mijn vader kreeg een hartstilstand, reanimatie mocht niet meer baten. We weten niet wat dit voor medicijn geweest is. Van de vijf kinderen was er één bronchitisachtig, de andere kinderen hadden geen klachten op dit gebied. Bij de kleinkinderen zijn er 4 van de 11 die last van astmatische klachten (gehad) hebben. Onze zoon (één van de kleinkinderen) van 30 heeft op dit moment een instabiele astma. Hij is er vorig jaar al voor verhuisd naar de kust (heeft een forse allergie voor pollen vanaf zijn vierde jaar), helaas heeft hij in februari dit jaar een longontsteking gehad (heeft antistoffen covid 19 in het bloed), daarna heeft hij een aantal longaanvallen gehad. Hij heeft een longrevalidatietraject gevolgd. Helaas blijft zijn energie beperkt. Hij kan 4 uur per dag werken. Afgelopen maandag heeft hij opnieuw een longaanval gehad, zo heftig dat mijn schoondochter dacht dat hij eraan zou overlijden. Mijn vragen:
-is een bloedonderzoek Alpha 1 zinvol?
-wanneer wordt de diagnose ernstige astma of instabiele astma gesteld?
-hij is nu onder behandeling van een longarts in een perifeer ziekenhuis. Is het zinvol om naar een nog meer gespecialseerde kliniek te gaan.

Ik hoop dat u me wat wijzer kunt maken.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
20-11-2020 om 11:35 uur

beste boekenwurm
er zit veel informatie in uw email. ik zal proberen alles na te lopen ook als het niet meteen een vraag is:
de injectie is mij zo ook niet duidelijk. goud is daadwerkelijk een overweging geweest als medicijn bij astma maar ik twijfel erg of dat in 1962 al zo was, denk het niet. adrenaline en multergan injecties zijn bekend maar of dat in 1962 werd gedaan weet ik niet.
astma heeft een genetische oorsprong, de informatie om een astmatische constitutie te hebben zit op chromosoom 14. het is dus verklaarbaar dat er in de ene familie astma en allergie (ook op chromosoom 14) vaker voorkomt en in de andere niet. ook spelen de vroege kinderjaren een grote rol; opgroeien op de boerderij maakt de kans op latere allergie kleiner.
alpha 1 antitrypsine tekort heeft eigenlijk niet met astma te maken maar met longemfyseem
de gradatie van astma en astma controle is gebaseerd op de hoeveelheid en ernst van de klachten, de benodigde hoeveelheid medicijn voor controle, het bereiken van controle, het aantal exacerbaties/astma aanvallen en de mate van belemmering van de longfunctie. daarnaast onderscheiden we astma varianten omdat niet bij iedereen verslechterende factoren voor astma hetzelfde zijn; denk aan al of niet vaak infecties, al of niet verhoogde bepaalde labwaarden, al of niet overgewicht, allergie etc.
als astma controle bereikt kan worden met de veelgebruikte inhalatiemedicijnen zit je bij de juiste behandelaar. als dat niet lukt is een longarts met astma specialisatie nodig, voor een goede algehele blik op het probleem en ook omdat er gekeken moet worden naar benodigde minder gebruikelijke medicijnen. die specialisten werken niet alleen in academische ziekenhuizen maar ook in grotere perifere ziekenhuizen.
voor iedereen met astma geldt: niet roken en vermijden van allergische en andere prikkels.

Login of registreer om te reageren