Chronische Bronchitis

18-11-2020 om 11:32 uur

Na de diagnose van COPD, welke +/- 2 jaar terug is vastgesteld door een longarts, wat volgens mij Chronische Bronchitis is, waarvan de longarts zei dat dit hetzelfde is, ben ik via de verpleegkundige naar huis gestuurd.
Begin dit jaar ben ik, vanwege aanhoudend hoesten, naar de huisarts gegaan. Hij kon niets over de diagnose COPD vinden in het rapport van de longarts. Wel dat ik geïrriteerde longen heb. op de longfoto's zag de huisarts ook littekenweefsel wat duidde op een recente longontsteking.
In juli/augustus dit jaar begon ik hevig te hoesten en de hoestbuien duurde soms wel 3 uur. Ook 's nachts.
Weer naar de huisarts. Daar kreeg ik eerst een Coronatest en was negatief. Toen een antibioticakuur, welke niet hielp. Daarna Flixotide inhalator 2 x 500 mcg. Dit hielp wel, de hevige hoestbuien gingen langzaam weg. Echter het gewone hoesten met vies slijm hield en houdt aan.
Mijn huisarts gaf letterlijk aan: als dit niet helpt dan weet ik het niet meer.
Ik ben gelukkig niet benauwd en van oorsprong sportief. ik heb op jonge leeftijd 10 jaar gerookt en er al 40 jaar van af.
Ik zou heel graag weten waar ik nu heen moet, omdat de diagnose niet duidelijk is en het ook Alpha 1 kan zijn, of Bronchiectasien, of idd Chron. Bronchtis. Ik voel mij door de longarts met een kluitje in het riet gestuurd en mijn huisarts weet het ook niet.
Is er een gespecialiseerd adres waar ik heen kan of heeft u andere voorstellen?
Waar valt Chronische Bronchitis onder?
groet, Jan

Login of registreer om te reageren
19-11-2020 om 12:59 uur

Beste Jan, Ik begon ooit met diagnose: allergisch astma, daarna plakte een andere huisarts CARA op mijn dossier, een invalhuisarts veranderde het in COPD. Toen ik bij een longarts terecht kwam vertelde ze me dat er vaak een mengbeeld kan ontstaan. Dus niet uitgesproken astma en met een bronchitisachtig component erbij. Ik heb tijden dat ik vaker naar de Ventolin moet grijpen en ook maanden dat ik amper last heb. Wel heb ik een 'ochtendhoest" waarbij ik altijd wat slijm van de nacht moet weghoesten.
Maar als je blijft hoesten met vies slijm (welke kleur heeft dat slijm? En is het dikker en taaier?) is het misschien zinvol om het eens op kweek te laten zetten. Vraag er eens naar bij je arts.

Login of registreer om te reageren
20-11-2020 om 11:34 uur

Beste Thirza. Bedankt voor je antwoord. Ik gebruik geen Ventolin meer, wel geprobeerd. Maakte niets uit toen ik het gebruikte. Ik ben nl gelukkig niet benauwd. Wel geregeld veel hoesten met veel geel-groene slijmvorming. Niet dikker. Veel hoesten is wel vermoeiend.
Goed idee om mijn huisarts te vragen om een kweekje.
HG Jan

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
23-11-2020 om 08:38 uur

Beste Jan

De klachten van hoesten en slijm kan bij COPD horen. COPD is een overkoepelende term voor chronische bronchitis en emfyseem. Bij chronische bronchitis staat het hoesten en slijm meer op de voorgrond. Bij emfyseem meer de kortademigheid bij inspanning. Mijn advies is om je opnieuw te laten verwijzen naar de longarts. Een andere dan de vorige keer als een soort second opinion. Ten eerste om te kijken of de diagnose COPD wel klopt of dat er toch wat anders aan de hand is. Ten tweede om te kijken wat de optimale behandeling is.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen, longarts.

Login of registreer om te reageren