Astma ontwikkelt door huisstofmijt allergie?

16-08-2020 om 12:52 uur

Beste,

Ik ben allergisch voor huisstofmijt en heb vaak ‘allergie aanvallen’. Tijdens zo’n aanval nies ik continu, krijg dikke tranende ogen en heb een loopneus.

Tijdens de laatste aanvallen werd ik ook opeens benauwd. Het voelde alsof mijn luchtwegen vernauwde of dikker werden? Ik kan het niet echt goed uitleggen. Die benauwdheid is nieuw. Ik weet al een aantal jaar dat ik deze allergie heb, maar die benauwdheid is er dit jaar bijgekomen.

Deze week, tijdens de hittegolf, merk ik dat ik erg benauwd ben (zonder last te hebben van mijn allergie). Ik heb amper energie en word na traplopen kortademig en zelfs licht in mijn hoofd. Ook is mijn stem hees terwijl ik niet verkouden ben en geen last heb van mijn keel.

Kan het zo zijn dat ik astma heb ontwikkelt door mijn onbehandelde allergie voor huisstofmijt? Ik heb nooit iets van de huisarts gekregen voor mijn allergie. Hij zei dat we er niks aan kunnen doen en dat ik er mee moet leren leven.

Ik hoor graag van u.

Login of registreer om te reageren
17-08-2020 om 11:45 uur

Beste Estee,

Jouw verhaal is een exacte kopie van mijn ervaring.
Ik heb sinds mijn jeugd een huisstofmijt allergie.
Door puberale eigenwijzigheid heb ik de behandeling hiervan laten verwateren omdat ik vond dat het niet meer nodig was.

Ook ik kreeg op latere leeftijd steeds vaker aanvallen waarbij ik onafgebroken moest niezen.
De tranen liepen als een tsunami uit mn bolle ogen.

Toen ik een jaar of 2 geleden ontzettend benauwd werd en dit niet over ging maakte ik de stap naar de huisarts.
Mijn bekendheid met roken deed haar besluiten longfoto's en een longfunctie test aan te vragen.
Ik was bang voor COPD maar de longarts bevestigde in mijn geval een vette astma die ik ontwikkelde door mijn huisstofmijt allergie onbehandeld te laten.

In mijn opluchting dat het "slechts": astma was en geen COPD heb ik niet verder doorgevraagd over de relatie met de allergie maar ik gebruik sinds die dag Avamys en heb nooit meer een niesbui gehad.

Ik ben erg benieuwd naar het antwoord van de specialist.
Succes

Login of registreer om te reageren
17-08-2020 om 12:26 uur

Mijn jarenlange chronische verkoudheid is ook omgezet in allergie. Ik was weleens bij de h.a. geweest, maar kreeg niks. Omdat ik dan op dat moment geen snotter-aanval had. Ik moest er maar mee leren leven en gezond eten. Totdat ik na de geboorte van mijn 2e kind benauwdheidsklachten kreeg. Toen werd het eindelijk serieus genomen.
Ik moet er wel bij zeggen dat je toen nog niet al die medicatie had die je nu hebt. Zoals Xyzal en Aerius en Avamys neusspray en zo.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
06-10-2020 om 10:10 uur

Beste Estee

Je verhaal klinkt alsof het heel goed astma zou kunnen zijn. Ik denk niet dat je kan zeggen dat astma komt door onbehandelde huisstofmijt allergie. Huisstofmijt allergie is een kenmerk van astma. Maar de oorzaak van astma is meer aanleg (erfelijk) plus omgevingsinvloeden waardoor astma naar voren komt. Mijn advies is vragen om een verwijzing naar de longarts aan de huisarts voor longfunctie onderzoek naar astma. Astma is meestal zeer goed te behandelen met medicatie. Als het inderdaad astma is, dan zullen je klachten sterk verminderen. Als huisstofmijt ondanks behandeling van astma veel klachten blijft geven, dan is een desensibilisatietherapie voor huisstofmijt ook nog mogelijk. Dat gaat via de allergoloog. De longarts kan je daar naar toe verwijzen indien dat nodig is. Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen, longarts.

Login of registreer om te reageren