Houtkachels sluipmoordenaars

07-06-2020 om 06:46 uur

https://www.ad.nl/binnenland/anne-marie-strijdt-tegen-houtkachels-in-ol…

Een inwoner stookt en heeft hiervoor deze reden:

Citeer uit het Algemeen dagblad

„Wij houden ons aan de regels en stoken alleen tussen 09.00 en 22.00 uur’’, zegt een van de bewoners bij de voordeur. Ze wil niet met haar naam in de krant. De mogelijke gezondheidsklachten van anderen zijn voor haar geen reden om het stookgedrag aan te passen. „Er is geen bewijs dat houtrook die klachten veroorzaakt.’’

Klopt het dat er geen bewijs is dat houtrook (overlast) geen klachten veroorzaakt?

Op ons meldpunt Rookoverlast krijgen we de volgende klachten binnen die mensen ervaren van houtrook: benauwdheid, hoesten, keelpijn en ook prikkende ogen.

Meldpunt Rookoverlast
http://www.rookoverlast.wordpress.com
Telefoonnummer 06-49 13 77 77.

Login of registreer om te reageren
15-06-2020 om 07:56 uur

Beste,

Op onze website vindt u meer informatie over klachten door houtrook. Wij zeggen onder meer: Iedereen loopt een gezondheidsrisico bij houtstook, ook de stoker zelf. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen, kinderen, mensen met een hart- en vaatziekte krijgen eerder gezondheidsklachten door houtrook. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen een verslechterde longfunctie. Bij hoge blootstellingen kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is.

Zie ook: https://www.longfonds.nl/nieuws/kies-voor-je-longen-stook-niet-op-hout

De overheid in 2019 de voorlichtingscampagne over houtstook 'Je ziet het niet, maar het is er wel' ontwikkeld voor gemeenten. Ook hier leest u wat de gezondheidsrisico's van houtstook zijn:
https://www.infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/luchtkwaliteit/functies/…

Met vriendelijke groet,
advieslijn

Login of registreer om te reageren
17-06-2020 om 07:02 uur

De afvalverwerking van mijn gemeente (Nieuwegein) heeft tegenwoordig gescheiden verwerking van 'schoon' hout en geïmpregneerd of geverfd hout. Ze vragen daar ook actief naar als je hout komt storten. Ze weten heel goed dat geïmpregneerd hout niet mag worden verbrand en niet vrij in het milieu gestort mag worden. Een landelijke voorlichtingscampagne voor de bevolking zou best wel mogen. Al vrees ik dat juist stokers van vervuild afvalhout zich daar totaal niets van aan zullen trekken. Die doen dat namelijk opzettelijk, omdat vervuild en geïmpregneerd hout vaak gratis 'ergens' opgehaald kan worden. Schoon hout verbranden is minder schadelijk, maar zorgt nog steeds voor leed bij longpatiënten. En de biomassacentrales (houtpellets) helpen ook niet echt mee.

Login of registreer om te reageren