Kan de huisarts astma of een longontsteking missen?

05-06-2020 om 21:11 uur

Hoi, ik ben hier nog niet zo bekend, maar ik heb sinds vorig jaar heel erg last van mijn longen dus wilde hier graag mijn vraag en ervaring delen op de hoop dat iemand hier iets van weet of het herkent. Ik heb vorig jaar longonsteking of astma-achtige klachten gehad: extreem moe, heel erg benauwd, spierzwakte en pijn bij m'n longen. Na ruim een halfjaar ging het wat beter en nu sinds maart heb ik weer een opvlammingen. Nu is het zo erg dat ik constant ontzettend moe ben en benauwd, als ik bijvoorbeeld ga fietsen krijg ik pijn en een branderig gevoel bij m'n longen na al 10 minuten en moet ik daar dagen van herstellen. De huisarts kon niks horen aan mijn longen en mijn saturatie is goed, hij neemt het niet serieus. Toch vertrouw ik het niet en vind ik het niet normaal. Kan het zijn dat ik wel astma of een longontsteking heb maar dat de huisarts dat niet hoort en m'n saturatie wel goed is? of hoor je dat echt altijd daaraan te zien? Wat zou een longarts wel kunnen doen om uit te zoeken wat dit zou kunnen zijn? Ik ben 20 jaar, heb toen ik klein was een aantal keer astma gehad maar niet chronisch, reageerde ook veel op parfum en chloor lucht etc., ik heb eczeem en gewrichtspijn. In mijn familie zit autoimmuunziekten en bronchitis. Weet iemand hier raad mee? alvast bedankt!

Login of registreer om te reageren
06-06-2020 om 12:26 uur

Een huisarts kan heel veel missen! Zo had ik en astma en een longontsteking en mijn longarts schrok zich rot en volgens een ander stelde ik me aan.
Daarbij hoeft astma niet altijd hoorbaar te zijn pas bij een aanval en kan je klachten hebben en een goede saturatie en hoef je niet te piepen.
Een longontsteking missen kan ook, maar gebeurt minder snel en kan simpelweg vastgesteld worden door een foto van de longen te laten maken.

Een longarts kan een histamineprovocatietest doen en bij huisartsen weet ik niet of die dat ook kunnen. Bij de huisarts kan wel een normale longfunctie geblazen worden.

En als je toen je klein was een paar keer astma had dan hebben ze je niet helemaal goed ingelicht. Astma is een chronische luchtwegaandoening die heel lang stabiel kan blijven en ineens kan opvlammen, maar eens astma is eigenlijk altijd astma. Wel kan je heel lange periodes zulk stabiel astma hebben dat je geen last hebt.

Probeer bespreekbaar te maken dat je je niet serieus genomen voelt, je graag wil dat dit verder uitgezocht wordt en in principe zou een huisarts het prima moeten kunnen, wel zou je bijvoorbeeld voor het hele plaatje naar de longarts kunnen gaan die je wellicht vervolgens bij de huisarts weer onder controle laat mocht er echt sprake zijn van astma. Huisartsen zijn namelijk in veel gevallen goed in staat astma te behandelen, alleen als de astma niet onder controle te krijgen is ga je vaak naar de longarts.

En saturatie zegt niks over benauwdheid!

Dus bespreek het opnieuw en dat is enorm lastig, maar je niet serieus genomen voelen door je huisarts is alles behalve de bedoeling en prettig.

Succes!

Login of registreer om te reageren
06-06-2020 om 15:13 uur

echt superbedankt nckiie voor je bericht. Ga de huisarts toch nog een keer bellen en uitleggen dat ik graag vervolgonderzoek wil. :)

Login of registreer om te reageren
10-06-2020 om 08:50 uur

Mijn ervaring is ook bij benauwdheid van onze dochter dat zelfs ‘vreemde’ artsen in andere ziekenhuizen en zeker huisartsen vaak dingen niet horen die specialisten wel horen, of een combinatie vormen met het beeld dat ze zien! Laat je doorverwijzen!

Login of registreer om te reageren
10-06-2020 om 09:32 uur

Zo ben ik eergisteren eindelijk naar de huisarts mogen gaan en ze staat voor een raadsel, want mijn longen klinken helemaal schoon. Ze weet het zelf niet dus er is contact gelegd met een longarts en die zou me morgen bellen. Hopelijk wilt hij me zien, want ja zelfs een specialist hoort door de telefoon niks 😆

Login of registreer om te reageren
10-06-2020 om 09:40 uur

Ik had een plaatsvervangende huisarts die een enorme misser maakte, alleen op basis van een blaastest. Ze heeft notabene een dubbele longontsteking gemist! Toen ze na een week blijkbaar nogmaals mijn l.f. uitslag onder ogen kreeg, stuurde ze me door naar de longarts. Na een thoraxfoto bleek ik een dubbele longontsteking te hebben, die niet overging na 2 a.b. kuren en werd de diagnose omgezet in sarcoïdose.

Login of registreer om te reageren
10-06-2020 om 10:01 uur

Heel vervelend ja, misdiagnoses en dergelijke.

Hou er ook rekening mee dat alle (longfunctie)testen goed zijn, zonder afwijkingen. En dat daardoor een diagnose gemist wordt.
En dat er lang niet altijd consensus is, tussen artsen onderling, over de definitie van een diagnose.

Login of registreer om te reageren
18-06-2020 om 17:45 uur

Ik was als kind altijd verkouden en ik had altijd luchtwegklachten/ontstekingen.
Rond mijn 14de begon ik ieder jaar rond september t/m maart ziek te zijn. Ik was knetterbenauwd, ik kon zo bij pieterburen tussen de zeehonden zitten, alles zat vol met slijm en ik kon bijna niets meer. Ik ging toen al vrij snel naar de huisarts met die klachten. Mijn longen klonken hartstikke schoon. Na nog een aantal bezoekjes aan de huisarts heb ik een longfunctietest gedaan. Ik blies een perfecte score. Na het toedienen van de salbutamol was er maar iets van 6% verbetering. Dit was te weinig om astma vast te stellen. Ik kreeg wel novolizer salbutamol mee. Dit hielp in het begin fantastisch.
In het najaar (ik was toen denk ik 16), was ik zo ongeveer iedere week (soms met spoed) bij de huisarts. Ik kon op een gegeven moment niet meer een poederinhalator gebruiken (te weinig kracht), dus kreeg ik aerosol mee. Wederom, bij elke huisartsbezoek waren mijn longen en mijn saturatie perfect. Na ik denk een maand kreeg ik er fluticason bij. Dit leek na een paar weken te helpen.
Rond maart het jaar daarop ging ik naar de huisarts bij mijn ouders (ik woonde op een woongroep), die ik ook goed kende. Hij vond het nu wel genoeg en verwees mij door naar de longarts.
Een maand later kon ik bij de longarts terecht. Hij hoorde mijn verhaal en wist meteen dat het astma was. Longfoto gemaakt (die er perfect uitzag), saturatie gemeten (ook prima), de 'standaard' blaastesten (waren perfect) en toen kreeg ik een histaminetest. Uit de histaminetest kwam uit dat ik op dat moment matig astma had. Ik kreeg foster mee en salbutamol. Eindelijk wist ik dat ik mij niet aanstelde (want dat gevoel krijg je als je maanden je zo beroerd voelt) en wist ik wat er was (en hoe het behandeld kon worden).

Na een tijdje mocht ik onder controle blijven bij de huisarts. Nog geen maand later kreeg ik een prednison kuur. Het begon steeds slechter te gaan. De huisarts die ik had wilde mij niet zo snel weer terug verwijzen naar de longarts. Ik moest naar de fysio om conditie te meten (en saturatie na het sporten). Ik had een goede conditie. Na een tijdje ging het zo slecht dat ik nergens meer tegen kon (niet tegen parfum van anderen, baklucht, schoonmaakmiddelen, stof werd erger etc.). Ik was zo benauwd en zo veel aan het hoesten dat ik op een gegeven moment niet meer kon praten. Toen werd ik wel doorverwezen naar de longarts (met spoed). Volgens mij zat ik een dag later al bij de longarts. Medicatie werd veranderd (spiriva en berodual erbij, foster 200/6). Het bleef maar slechter gaan (later nog een prednison kuur). Ik was zo veel aan het hoesten (inmiddels was het bijna september) en ik was zo benauwd dat ik soms echt geen lucht meer kreeg. De nachten waren een hel. Ik dacht soms echt dat ik dood zou gaan. Als ik 's ochtends wakker werd, begon ik als een gek te hoesten (en piepen). Mijn neus was chronisch verstopt en ik kon dus nergens adem door halen. Ik heb bij elkaar liters slijm opgehoest en ik denk echt emmers overgegeven (door het hoesten).

Ik werd doorverwezen naar de kno. Die heeft meteen een CT scan gemaakt van mijn holtes. Mijn neusdoorgangen zijn smaller dan normaal (waardoor ademen door de neus bijna niet gaat), alles in de holtes was behoorlijk opgezwollen en zat vol met slijm. Ik kreeg neusdruppels, montelukast, antibiotica en prednison mee. Het neusspoelen moest ik verdubbelen.
Het leek heel iets beter te gaan, maar nog niet geweldig. Doordat er behoorlijke problemen waren in het kno-gebied, ging het ook niet goed met mijn astma.
Er werd een kweek afgenomen en ik had een of andere bacterie. Nieuwe antibiotica gekregen, welke gelukkig redelijk goed aansloeg. Dit was afgelopen januari. Er werd ook een huidpriktest gedaan. Daar kwam niets uit, maar ik reageer wel als een gek op pollen en huisstofmijt. Volgens de longarts zeggen die bloedtesten en allergietesten ook niet altijd even veel. Er zijn ook mensen die volgens zo'n test allergisch zijn voor van alles en nog wat, maar in praktijk nergens last van hebben.
Het leek iets beter te gaan, maar dat was van zeer korte duur. Sinds een paar maanden is er een verslechtering (ook in longfunctie). Vorig jaar begonnen mijn klachten ook rond deze tijd en ik ben bang voor herhaling (het hoesten en gevoel van stikken is echt een trauma geworden).

Ik weet in ieder geval dat ik niet zomaar weer naar de huisarts wil voor controle van mijn astma. Mocht dit in de toekomst wel gebeuren, weet ik dat ik echt blijf aandringen op een verwijzing naar de longarts. Het is het echt waard. Een huisarts kan niet alles zien en meten. Soms is er echt uitgebreider onderzoek nodig. Ik zou echt aandringen (als je de klachten langer hebt) op een verwijzing naar een specialist. Anders kan je (zoals bij mij het geval was) lang blijven klungelen en rondlopen met klachten. Dan is het echt wachten totdat het erger wordt. En dat moet voorkomen worden .

Login of registreer om te reageren
21-06-2020 om 18:40 uur

Helaas is het bij mij ook niet goed gegaan.
Na maanden van luchtwegklachten veel hoesten konden zowel mijn huisarts als de arts op de huisartsenpost niets horen en niets vinden, bij de vele bezoeken.
Op een gegeven moment in Polen op de eerste hulp terecht gekomen, en daar konden ze me vertellen dat mijn longen "vol" zaten, 2 X verneveld en een puffer gekregen. Terug in Nederland, zei mijn huisarts: dit medicijn gebruiken we niet in Nederland.
Een paar dagen voor de afspraak met de longarts met een heel ernstige benauwdheid via de huisartsenpost op de eerste hulp terecht gekomen,(in een ander ziekenhuis). Daar bleken mijn bloedwaarden toch echt niet goed, en wilden ze me eigenlijk houden, maar 2 dagen daarna had ik de afspraak met de longarts. Eenmaal bij de longarts, zei hij: je hebt duidelijk astma, en recht op een goede behandeling.
Inmiddels is de astma goed onder controle, en af en toe heb ik wat meer last. De longarts stelde nog dat ik voor verdere behandeling naar de huisarts zou kunnen. Nou: ik dacht het niet! De longarts begeleidt me nog steeds, en dat naar volle tevredenheid!

Login of registreer om te reageren