Benauwdheid

17-04-2020 om 10:42 uur

Beste Leden,

Ik schrijf hier een bericht namens mijn moeder. Ze is op 75 jaar en heeft al heel haar leven last van allergische astma. Ze is er gevoelig voor prikkels etc. Ze gebruikt alle medicatie die voorhanden zijn zoals: verneveling (salbutamol icm pulmicort) en puffers (ventolin / spiolto). Sinds een half jaar is ze meer benauwdheid dan anders, de ene keer gaat het beter dan de andere keer. Ze is benauwd/ kortademig bij de normale dagelijkse dingen zoals traplopen, douchen, soms met lopen. De laatste maand is het weer toegenomen en heeft ze Predinison en Antitibiotica als stootkuur voorgeschreven gekregen. Dit gaat dan effe goed en dan valt ze weer terug in haar oude patroon. De longarts geeft nu aan dat hij niet veel meer kan betekenen voor mijn moeder en dan dit het maximale haalbaar is. Vind dit erg vervelend om te horen. Hebben jullie hier ervaring mee en zijn er andere medicatie die ook goed werken tegen benauwdheid anders dan Prednison.
Alvast bedankt voor uw reactie.

Login of registreer om te reageren
27-05-2020 om 18:36 uur

Beste Madrie,

Prednison is vaak het laatste middel tegen benauwdheid als andere medicatie niet afdoende werken.

Groetjes Niels

Login of registreer om te reageren
28-05-2020 om 01:05 uur

En revalidatie, fysio, ergotherapie (belastinf/belastbaarheid), hulp thuis (thuiszorg, hulp in huishouden via wmo kan via ergotherapie onder andere geregeld worden)? Is dit al besproken?

Qua medicatie ben ik geen arts wel ervaringsdeskundige en als ze al verneveld snap ik de longarts ergens wel, maar verder blijven kijken is wel handig. Een second opinion ben je ook altijd vrij in, zijn wat expertisecentra in Nederland op gebied van astma. En wellicht is er niks te doen en wellicht valt er nog winst te behalen, probeer opties te bespreken anders dan medicatie als de longarts zegt dat daarin geen winst te behalen is.

Succes en sterkte voor jullie allebei

Login of registreer om te reageren
28-05-2020 om 12:33 uur

Een second opinion is misschien wel raadzaam. Bij een geriatrisch specialist wellicht, in samenwerking met een andere longarts. Misschien heeft ze nu niet meer alleen astma, maar er is een mengbeeld ontstaan van chronische bronchitis (COPD) en astma. En is haar hart weleens onderzocht, want benauwdheid kan ook door een hartafwijking komen.

Login of registreer om te reageren