Euthanasie protocol bij patient met onderliggend lijden (meervoudige ziekten) en ernstige Covid-19.

03-04-2020 om 09:05 uur

Geachte deskundige / arts,

Hoe is het gesteld met het euthanasie protocol bij mensen die onderliggend lijden hebben, comorbiditeit en hun euthanasie verzoek bij ernstige Covid-19? Wijkt men bijvoorbeeld af, via de noodwet, van het gangbaar protocol, ook daar er misschien helemaal geen tijd is om het gangbare protocol te volgen! Kan me zo voorstellen dat mensen met onderliggend lijden hier wel aandenken in plaats een IC opname waarvan de kans om hier als patiënt met comorbiditeit goed uit te komen zeer gering is!

Zelf ben ik al 30 jaar lid van de NVVE en de laatste jaren lid van de coöperatie laatste wil. Via een levenstestament heb ik gezorgd dat bij coma of anderszins niet meer "handelingsbekwaam" te zijn mijn partner volledig gevolmachtigd is om namens mij met de artsen kan/mag overleggen. Daarnaast heb ik alles in een euthanasie verklaring, niet behandeling en niet reanimeren verklaring (met ketting) geregeld. Gezien mijn eigen ziekte geschiedenis zal een IC opname niet van toepassing zijn. Ernstige Covid-19 zal ik niet overleven of hoogst waarschijnlijk met zeer ernstige fysieke en mentale gevolgen van de covid-19 herstellen. Een dergelijke route heb ik ook al uitgebreid met mijn partner en directe omgeving besproken, ook is mijn huisarts en specialist van mijn wensen hieromtrent op de hoogte. Lijkt me weinig zinvol voor uw antwoord, te onderstrepen dat ik volledig (en meer) in de risicogroep val met een opsomming van diverse aandoeningen.

Natuurlijk zijn er mensen die van de covid-19 weinig of geen last hebben maar ik maak me geen illusie, niet dat ik bang hiervoor ben. Het is realisme dat ik op enig moment waarschijnlijk wel besmet zal worden hoever ik ook ga in thuisisolatie en social distancing. Het corona (SARS-CoV-2) virus zal niet meer weggaan, het zal voor ons chronisch patiënten altijd uitkijken zijn zolang er geen adequate behandeling of vaccinatie is .... en dat kan wel eens tot volgend jaar zomer duren! Zeker gezien de prognose dat het Leids laboratorium pas eind dit jaar met dierproeven denkt te kunnen gaan beginnen met een mogelijk vaccin.

Laten we niet om de hete brij heendraaien, gezien de ontwikkelingen rond het aantal IC bedden, dat er mogelijkerwijze keuzes gemaakt moeten gaan worden als is dat nu natuurlijk nog prematuur om te stellen! Kan me niet aan de indruk onttrekken dat daarom deze vraag bij meerdere chronisch zieken met comorbiditeit speelt.

Ben benieuwd naar uw antwoord, bij voorbaat dank voor uw antwoord in deze voor u drukke tijd.

Wens u en uw collega's heel veel succes en sterkte in deze voor jullie moeilijke en intensive periode.

Met vriendelijke groet,

Marcus

Noot: In een open brief aan de fractie D66 heb ik de vraag gesteld of het geen tijd wordt om opnieuw de euthanasiewet bij de Tweede Kamer neer te leggen.

Login of registreer om te reageren
08-04-2020 om 07:50 uur

Geachte Marcus,

Vragen over euthanasie beantwoorden is als manoeuvreren door een mijnenveld. Ik vind het heel knap dat u nagedacht heeft over uw levenseinde. Helemaal begrijp ik uw vraag niet, bedoelt u dat u euthanasie overweegt voordat u het coronavirus oploopt, of erna?

Uw euthanasie wens zal altijd gerespecteerd worden als er sprake is van ondragelijk en uitzichtloos lijden. Euthanasie vindt overigens niet vaak plaats op een afdeling longziekten. In de meer dan 20 jaar dat ik in een groot ziekenhuis werk met veel longartsen kan ik mij slechts 3 gevallen herinneren. Op dit moment is euthanasie lastig te regelen in een ziekenhuissetting, zeker bij mensen met het coronavirus in isolatie. Een euthanasie verzoek kost veel tijd, die er nu niet is, en de scen arts zal ook niet snel langskomen.

Het beste is dat u met uw huisarts afspreekt dat u niet opgenomen wordt.

Overigens hoeven mensen met het coronavirus in het ziekenhuis niet te lijden. Als genezing er niet in zit en het overlijden verwacht wordt dan is de behandeling gericht op het bieden van maximaal comfort. Soms bestaat dat uit palliatieve sedatie.

Ik hoop dat dit u een beetje gerust stelt.

Login of registreer om te reageren
11-04-2020 om 16:44 uur

Hartelijk dank voor het antwoord.

Het bevestig mijn gedachten dat een Euthanasie, beëindiging ernstig lijden, in een ziekenhuis setting op dit moment lastig is. Mijn huisarts is op de hoogte en weet van mijn wensen.

Met vriendelijke groet,

Marcus.

Login of registreer om te reageren