Noodkreet van huisarts: maskers

17-03-2020 om 07:30 uur

Steeds meer huisartsen komen in de problemen. Gezichtsmaskers zijn al een tijdlang niet leverbaar en veel praktijken zijn door de voorraad heen. Zij vragen nu of iemand nog gezichtsmaskers, of zelfs stofmaskertjes van de bouwshop over heeft en die aan de praktijk wil doneren. Bijna zeker zullen de meeste huisartsen binnenkort onbeschermd hun patiënten moeten behandelen. Bij gebrek aan professionele hulpmiddelen moeten ze improviseren. De desastreuze gevolgen laten zich raden. Huisartsen die zelf een Coronabesmetting oplopen kunnen dus geen patiënten meer helpen tot zij weer genezen zijn.

Vandaar deze oproep: heb je nog schone, ongebruikte stofmaskertjes in je schuur liggen (worden gebruikt door hobbyisten en in de bouw), en ben je bereid die te doneren? Kijk dan op de website of de sociale media van je praktijk of zij ook zo'n noodkreet hebben geplaatst. Bij voorkeur willen ze natuurlijk professionele medische maskers, maar de voorraden zijn uitgeput en de Chinese productie begint pas nu weer op gang te komen. Daarom moeten de artsen het tekort tijdelijk overbruggen met hobbymateriaal. Helaas hebben de tweebenige hamsters de bouwmarkten al leeggekocht.
Alvast erg bedankt!

[Mod] Nu blijkt dat veel huisartsen acuut zonder beschermingsmateriaal zitten en om hulp vragen. Ook andere zorginstellingen zoals ziekenhuizen vragen om maskertjes. Hoopgevend is wel dat er een methode gevonden lijkt te zijn om mondkapjes te kunnen hergebruiken.

Login of registreer om te reageren
17-03-2020 om 10:14 uur

Alweer dank @Marcus. Het zou mooi zijn als patiënten of vrijwilligers op zeer korte termijn een aantal maskertjes voor hun huisartspraktijk zouden kunnen maken. Wel in overleg met de praktijk uiteraard. Als ik dat zelf kon dan zat ik nu al zelf maskertjes te fabriceren.

Login of registreer om te reageren
17-03-2020 om 10:54 uur

Zoals alles hebben zaken meerdere zijden / kanten.

Een mondkapje kan een vorm van schijnzekerheid geven.

Een mondkapje in de supermarkt heeft in algemeen geen nut tegen besmetting, sterker nog kan zelf een bron zijn van besmetting omdat het virus aan de buitenkant kan hechten.

In de Aziatische landen wordt een mondkapje al heel lang als hoffelijkheid gezien jegens je medemens omdat je daarmee zorgt dat jij geen minuscuul kleine speeksel deeltjes verspreidt waarmee jij iemand eventueel zou kunnen besmetten. Daar een vereiste van 1,5 afstand de sociale afstand houden vaak niet mogelijk is en mensen ook een lage zelf discipline hebben.

Je zou dus ook aan een omgekeerde beveiliging kunnen denken van hulpverleners...

Een hulpverlener die iemand bezoekt (of gaat bezoeken) die verdacht wordt van een besmetting. Dan zou die hulpverlener ook kunnen vragen of die persoon een mondkapje wil dragen uit voorzorg zodat de besmetting van die hulpverlener kleiner wordt. Dit kan om verspreiding tegen te gaan een zelfgemaakt mondkapje kunnen zijn daar een dergelijk mondkapje al zorgt voor minder verspreiding.

Noot: voor zelf maken is het beste tetradoeken te gebruiken.

Login of registreer om te reageren