CT scan : Matglas nodus in long

02-08-2019 om 17:56 uur

Hallo,
Ik heb gister een CT scan gehad van mijn buik dit ivm buikklachten. Nu heb ik in mijn dossier de bevindingen al kunnen lezen terwijl ik pas over 6 weken een afspraak heb met mijn arts. Heb vandaag gebeld en de afspraak kan niet vervroegd worden helaas.
Aangezien ik de medische taal totaal niet spreek wil ik weten of ik ongerust moet zijn of dat ik relaxed kan wachten op mijn afspraak.

De bevindingen zijn als volgt:
-Opvallende , vergrootte lymfeklier rechts infrahilair van 13 mm.
-beiderzijds dorsaal matglas afwijking, waarschijnlijk de pendelende atelectasen.
- matglas nodus in linkeronderkwab van 5mm.
- Advies: aanvullende CT thorax met contrast.

Bedankt !

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
06-08-2019 om 16:36 uur

Beste Amanda

Een matglasnodus en een vergrote lymfklier van 13 mm wordt heel vaak als toeval gevonden zonder dat het iets hoeft te betekenen. Als de afwijkingen door de radioloog als ernstig beoordeeld zouden zijn dan was de aanvragende arts gebeld en was je uitgenodigd om eerder te komen op de polikliniek. Ik zou zelf als beleid hebben een controle CT over 3 maanden. Omdat er een CT van de buik is gemaakt zullen de hele longen er niet op staan. Je weet nooit zeker of er toch niet iets verontrustends op de CT te zien is in de longen. Dus zo'n aanvullende CTthorax met contrast is nodig om te doen. Ik zou zelf iemand niet daar 6 weken op laten wachten. Het is je niet gelukt zelf de afspraak te vervroegen. Mijn advies is de huisarts hierover te bellen en deze te laten overleggen met de medisch specialist om de afspraak te vervroegen.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen, longarts

Login of registreer om te reageren