Moet ik nu nog steeds mijn longen laten controleren dmv longfoto's

begin 2017 bleef ik maar hoesten en ergens in maart kreeg ik na lang aandringen een longfoto. daarop was een streperige restafwijking te zien in de rechtermiddenkwab. Het is me nooit helemaal duidelijk geworden of deze te zien was op de front foto..of de zijlingse. Ik heb het vermoeden vooral op de zijlingse foto (gezine de beschrijving) en niet op de foto van de voorkant.

Ik heb sindsdien 5 controle foto's gehad.. de laatste maart 2018, dus een jaar later. gedurende deze foto's is de streperige restafwijking niet groter geworden, maar ook niet kleiner of verdwenen.

Ik blijf maar klachten houden. Soms lijkt het iets minder (schrapen, kuchen, veel slijmgevoel in keel..dikkig slijm).. maar de laatste weken is het weer een drama. Veel kriebelhoest, schrapen, slijm in keel,
Ik ben vorig jaar ook bij een KNO arts geweest die niets geks kon vinden.

Ik hoor ook al jaren een licht wheez/rales geluid als ik lig..net popcorn wat knettert.
Het typische is dat het schraperige kriebelgevoel lijkt te stoppen als ik snachts slaap en zodra ik 's-ochtends wakker wordt en begint te praten of eten, dan is het er gelijk weer.

vraagjes.

Ik twijfel of ik mijn longen moet blijven laten nakijken op basis van die streperige restafwijking? Ik bedoel ik heb 5 controle foto;s over een periode van een jaar gehad, waar deze niet groter werd of kleiner. Moet ik dit blijven controleren? Of is de kans op kanker hier nihil gezien de onveranderde foto's?

Ik lees weleens dat juist littekens op je longen kunnen resulteren in longkanker! Is het daarom zinvol om dit te blijven monitoren?

Waarom verdwijnt die restafwijking niet? En is dat erg?

Met vriendelijke groet,
Richard

Reacties

 • ballingballing Gebruiker
  #1
  Over de ernst van je klachten kan ik weinig vertellen.
  Je zit blijkbaar in het controlesysteem en daar zou ik maar blij voor zijn.
  Regelmatige controle kan geen kwaad en kan zeer geruststellend werken.
 • dexdex Gebruiker
  #2
  Ik zit niet in een contr0le systeem. die foto's zijn allemaal gemaakt omdat ik deze wilde. De huisarts vond het niet nodig gezien de radioloog verder geen pathologische afwijkingen had gezien behalve de streperige restafwijking
 • dexdex Gebruiker
  #3
  ok..bizar..ik heb via digi d kunnen inloggen bij H+MC (voormalig Bronovo) waar ik in 2014 ook ooit een longfoto heb laten maken.. wat blijkt nu?

  al in 2014 geconstateerd..alleen noemt men het hier iets anders..

  Verslag - Thorax - - - : : :
  Pijn de borst. Hernia diafragmatica.

  Verslag
  Overzichtsopname van hart en longen in twee richtingen. Geringe streperige veranderingen in de middenkwab. Geen infiltraten. Geen pleuravocht. Normale centrale en perifere vaat tekening. Normale hartschaduw. Intact skelet. Normale hilaire configuratie beiderzijds. Normale afgebeelde weke delen.


  Conclusie:
  Geringe streperige verdichting in middenkwab, passend bij subsegmentele plaatatelectase. Verder geen afwijking afgebeeld.
 • dexdex Gebruiker
  #4
  Ik begrijp er nu eigenlijk niets meer van. Wat is het nu? en waarom kan men verschillende diagnosen geven over hetzelfde wat men ziet? als het plaat atelectasis is van mijn rechter midden kwab is, is dit dan gevaarlijk omdat dit er dan nog steeds zit gezien de foto's in 2017 en 2018? en waarom is het alleen op de zijlingste foto te zien..? Ik kan zien dat ook bij het Bronovo men dit alleen op de zijlingse foto zag.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #5
  Ik denk dat je dit toch het beste aan je eigen arts kunt vragen.
  Wat zei je arts er dan over in het verleden?
  Hoop dat je vlug antwoorden krijgt
 • dexdex Gebruiker
  #6
  Niets Goudvisje!

  Over de bevindingen van 2014. plaatatelectase! is nooit doorgegeven aan mijn huisarts. Staat wel in het verslag van de radioloog, maar niet in de brief naar mijn huisarts.
  over de foto's van 2017 en 2018: deze heb ik op eigen verzoek aangevraagd via de huisarts gezien ik bleef hoesten en men toen deze zelfde "afwijking"zag, maar toen noemde men het een restafwijking omdat men dacht dat ik eerder dat jaar (2017) mogelijk een longontsteking had gehad ( ik was toen flink ziek..griep). Maar blijkbaar zat deze "afwijking"er toen al. In feite hebben de artsen in beide keren niets gezegd of gedaan
 • Het lijkt wel slim eens goed uit te zoeken wat het is, kan een middenkwab syndroom zijn, een zwakke plek in de long met steeds infecties
  Niet iets waarbij je bang bent dat er iets kwaadaardigs (gaat) meespeelt.
  5 foto in een jaar is veel, dan is t soms handiger 1 maal goed te kijken met oog op wat langere termijn.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #8
  Ok , ik zelf zou dan aan nemen dat het niet om iets belangrijks gaat of iets ernstigs.
  Maar begrijp wel dat je een toelichting wilt, ik zou de huisarts opbellen en je bevindingen doorgeven en bespreken met hem of hij er achter aan gaat en je duidelijkheid wilt.
  Ik zelf heb ook een paar "afwijkingen"op longscan maar bij mij is dit onschuldig, dat wil je gewoon graag weten en snap ik zeker wel.
  Succes!
 • dexdex Gebruiker
  #9
  Dank voor uw antwoord. Ik ben bij de huisarts geweest en die zegt dat de bevindingen verder geen noodzaak zijn om verder te kijken. Er is niets aan de hand. ik weet het dus ook niet meer. Ik heb net rechter middenkwab syndroom opgezocht. Maar dat zou toch simpel te zien zijn op een longfoto? (lateraal)? Dan zou men dit toch moeten melden? Om nu terug te gaan en dit weer te opperen, dan wordt het voor hun misschien wel erg hypochonderig.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #10 edited 27 mei
  Je kunt toch vertellen dat wat je in je status hebt kunnen lezen online en je je zorgen maakt en graag een duidelijke uitleg wilt hebben,omdat er nooit iets verteld is.
  Je maakt je zorgen dat is wat anders dan hypochonder gedrag.
  Sterkte.
 • dexdex Gebruiker
  #11
  Heb ik gedaan! uitleg gehad dat zij denkt dat dit verder niets zegt en niets mee hoeft te doen..

  De longarts hier komt nu met rechter middenkwab syndroom..echter, ik begrijp uit het lezen daarover dat dit heel zichtbaar zou moeten zijn op zijdelingse foto (lateraal). ik heb 6 foto;s gehad.. dan zou toch iemand dit moeten zien en men spreekt enkel van restafwijking en in 2014 dan van plaatatelectase..k weet het ook even niet meer. Ik snap niet dat men niet eenduidig kan zijn
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  #12
  Vraag anders om een verwijzing naar een longarts. Die kan je waarschijnlijk meer vertellen.
 • dexdex Gebruiker
  #13
  maar dat willen ze niet. Is niet nodig!?
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #14
  Toch nog maar eens in gesprek gaan met huisarts, vertel je bezorgdheid over wat je hebt gelezen, moeilijk allemaal, je wilt gewoon een duidelijk antwoord.
  Het zal waarschijnlijk niks ernstigs zijn anders sturen ze je wel door maar snap je onrust wel.
 • dexdex Gebruiker
  #15 edited 27 mei
  Het probleem is dat men zelf geen foto's heeft en gezien heeft. Die worden niet meer meegestuurd. En je krijgt veel conflicterende info. Nu begrijp ik dat als je veel mensen iets vraagt je ook verschillende meningen kunt krijgen, maar je verwacht enige consensus bij het beoordelen van dingen.

  De longarts die nu HIER mij antwoord beschrijft mogelijk middenkwab syndroom.. maar nogmaals.. dat zou toch visueel heel zichtbaar moeten zijn als een waaier vormige verdichting.. niet een streepje.. op laterale foto. ik bedoel dan zou men dit toch onderhand moeten hebben zien. maar je gaat dus zelf weer twijfelen.

  Verder schrijft zij dat "Niet iets waarbij je bang bent dat er iets kwaadaardigs (gaat) meespeelt."... echter bij middenkwabsyndroom kun je snel vinden dat een tumor tot de mogelijkheden behoort!?? zijn studies zo te vinden dat 1 op de 5 gevallen door een tumor komen.. tja..dat helpt dan niet mee.

 • NckiieNckiie Gebruiker
  #16
  Je kan als je wil je foto’s opvragen in het zkh en aan je huisarts geven en die deze dan laten bekijken. Ik heb al mijn foto’s en scans zelf gezien en vraag bij röntgen altijd of ik hem zelf mag zien:p

  Maar aangezien je last hebt van je longen en je lang niet alles op een foto ziet of dingen te zien zijn die niks verklaren, heb je al eens een longfunctie geblazen om je klachten te verklaren? Lijkt mij nuttiger in dit geval, er is al redelijk wat beeldmateriaal.
  En de laatste weken is het erger schrijf je, is het mogelijk dat je last hebt van hooikoorts?
 • dexdex Gebruiker
  #17
  Typisch. Heb ik bij Bravis eerder gevraagd, en ook om uitleg van de radioloog, maar kreeg ik niet. Huisarts was verwijzer zeiden ze.
  Wat een rare verschillen heb je toch overal.

  Ik heb meerdere malen gevraagd om onderzoek, maar de opmerking is steeds "niet nodig" .. de verklaring die ik krijg is idd meer van maagzuur, in stand houden schrapen..waardoor ik dit blijf houden. De link naar mijn longen wordt nooit gelegd.

 • menschmensch Gebruiker
  #18
  Ik zie dat dit een serieus onderwerp is dat u al sinds Maart 2017 bezighoud.
  U maakt zich zeer ernstige zorgen ondanks de bemoedigende antwoorden van de deskundigen die dit forum rijk is, om nog maar te zwijgen van de deskundigen die u door de jaren heen bezocht hebt.
  Deze antwoorden konden u, ondanks hun bemoedigende karakter, niet overtuigen.

  Daarom vraag ik me af, zonder op enige wijze afbreuk te willen doen aan uw zorgen, wat het antwoord is dat u op dit topic hoopt te krijgen?
  Ik heb namelijk de indruk dat, wanneer de antwoorden bemoedigend zijn of een positieve strekking hebben, u de neiging heeft ze ernstig in twijfel te trekken omdat uw zorgen overheersen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #19
  Ik denk dat voor jou een second opinion het beste is en dan al je uitslagen laten doorsturen en een goede uitleg laten krijgen.
  Het lijkt dat er in ieder eval niks ernstigs speelt, daar kun je echt wel vanuit gaan lijkt mij maar je wilt gewoon duidelijkheid.
  De longarts hier zegt ook het KAN dit zijn, niks is zeker dus.
  Niemand kan een diagnose stellen op een forum zonder achtergrond info, dus de bal ligt bij je arts.
  Sterkte
 • dexdex Gebruiker
  #20
  Neem me niet kwalijk Mensch. Het zal inderdaad aan mij liggen.
  waar ik naar op zoek ben ? rare vraag..ik neem aan hetzelfde als u en anderen..uitleg en eenduidigheid zodat je iets meer "zekerheid" hebt

  Dank je Goudvisje!
 • menschmensch Gebruiker
  #21
  U hoeft zich niet te verontschuldigen. Ik probeer u te begrijpen in een van mijn kant serieus en respectvolle dialoog.

  U zoekt uitleg en eenduidigheid, en die probeert men u mijns inziens ook te geven.
  De deskundigen zijn het met elkaar eens dat er op de foto's niets te zien waarover u zich zorgen zou hoeven maken.
  Maar u maakt zich wel veel zorgen, ondanks de ontkennende reacties.
  Vandaar mijn vraag, welk antwoord hoopt u in dit topic te krijgen?
  Want als men een antwoord geeft met een positieve strekking neemt het uw zorgen niet weg.
  Hetgeen omgekeerd zou kunnen betekenen dat dit topic alleen beantwoord kan worden door iemand die uw zorgen bevestigd.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #22
  Ik denk indd dat hier geen goed antwoord op mogelijk is, er is te weinig info om een diagnose hier te stellen, denk zelf ook niet dat dex dit verwacht, kan nooit op een forum.
  Zelfs artsen geven hier meestal alleen een advies geen concrete diagnose.
  Volgens mij gaat het er meer om dat je later pas hebt gelezen online via digid wat er op de foto te zien was, dit samen met wat de longarts hier zegt (welke ook geen diagnose is maar wat mogelijk zou kunnen zijn) je graag wilt weten wat er nu speelt, ook omdat bepaalde gegevens niet zijn doorgegeven aan je huisarts, zoals plaatatelectase.
  Hier zal niemand je zorgen kunnen wegnemen of je zorgen bevestigen , denk zelf dat je je geen zorgen hoeft te maken want dan was je verder behandeld.
  Maar snap wel dat het onduidelijkheid geeft, sterkte en trek nogmaals aan de bel en vertel alles wat je hier ook verteld en vooral je zorgen, desnoods een 2e opinion.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  #23
  Soms moet je gewoon even met de vuist op tafel slaan bij de artsen. En ze duidelijk maken dat je je zorgen maakt en doorgestuurd wil worden naar een specialist. Of net als @goudvisje zegt een second opinion.
  Valt niet mee, maar af en toe is het nodig!
  Succes!
 • dexdex Gebruiker
  #24 edited 27 mei
  Zojuist heb ik kunnen spreken met de arts uit een ander ziekenhuis (voormalig Bronovo) die in 2014 al deze "restafwijking"had gezien op de thorax foto. inderdaad alleen zijdelings. Hier noemde ze het plaatatelectase. Deze arts heeft mij verzekerd na terugkijken foto dat dit echt verder niet gevaarlijk is of noch enige betekenis heeft in mijn klachten die ik nu heb. Hij gaat er vanuit gezien hoe ze het in 2017 bij Bravis omschrijven precies hetzelfde is wat zij gezien hebben en dat er verschil is in terminologie is niet belangrijk. Ik moest me hierover zeker geen zorgen maken!

  Het was zeker geen middenkwabsyndroom gezien de foto's, (wel een goede vraag vond hij)

  Deze arts vond het inderdaad wel apart dat men in 2017 niet deze longfoto heeft opgevraagd gezien ik daar zelf op gewezen had. Al met al gezien de omschrijvingen die het Bravis geeft over mijn longfoto's in 2017 en 2018 vond hij het verder niet nodig (als hij het voor het zeggen had) om verder nog longfoto's te maken hiervoor. Mijn klachten die ik aangaf, ik vroeg hem of dat ermee te maken kon hebben (bevinding foto) , hebben volgens hem niets te maken met de bevinding op de diverse foto's. Uiteraard bij enorm verergerende klachten bij de huidige arts aan de bel trekken, maar voor nu lijkt het niet verontrustend. (hyperreactieve luchtwegen zou kunnen)..

  het leek me wel zo netjes dit even te plaatsen en wat ik vooral netjes vind en vond is dat iemand die in feite niet betrokken is in mijn huidige traject, in een ziekenhuis waar ik slechts een keer op de eerste hulp ben beland, de moeite neemt uitgebreidt te antwoorden op mijn vragen!

  iedereen hier ook dank.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #25
  Heb je geld? Dan zou ik naar prescan gaan voor een ct scan. Heb ik ook gedaan en was het geld meer dan waard!!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #26
  @dex, aah dit is echt fijn om te lezen, je zult nu een stuk geruster zijn en er is duidelijkheid.
  Indd enorm fijn dat die arts dit heeft uitgezocht voor je.
  En zeker bij verergering van klachten naar je arts gaan.
  Ik ben blij voor je dat het nu duidelijkheid geeft, groetjes , Jolien
Log in of Registreer om te reageren.