Kan gaatje in het middenrif een klaplong veroorzaken?

27-03-2019 om 13:25 uur

Beste,
Ik heb op 18feb2019 mijn 3e VATS gehad na aanhoudende klaplongen.
1e maal longvlies opgeruwd, 2e maal talkage, 3e keer long terug los gemaakt en gaatje middenrif (grootte knikker) gevonden wat dichtgenaaid werd.

Volgens mijn longspecialist kan dit gaatje de oorzaak van klaplongen geweest zijn.

Vandaag bij de huisarts en die moest er mee lachen. Hij vond het een rare uitleg.

Klopt het dat alles boven het middenrif vacuĆ¼m is en zodra er een gaatje in het middenrif komt de longen onder druk komen te staan zodat een klaplong kan ontstaan?

Ik heb bijna elke maand een kleine klaplong die vanzelf weer hersteld. Ze dachten aan endometriose maar hier werd 3x niks van gevonden...?

Ben dus beetje ten einde raad...

Groetjes Ines

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
28-03-2019 om 16:02 uur

Beste Ines,

Ik vind het een serieus probleem voor je.
Het is moeilijk een oordeel te vellen enkel op de info die je geeft daar de beelden vaak meer verhelderend zijn. Je kan er van uitgaan dat een chirurg geen ingreep doet, indien zij/hij niet denkt dat er een goede ratio is dit aan te pakken. Ik zou een en ander nog eens bij het behandelend team neerleggen opdat je aanvullende vragen worden beantwoord.

Betreffende de wijze waarop je longvlies en het borstvlies aan elkaar "plakken", dat is het zelfde fenomeen als een glas op een nat aanrecht.
Indien er dan lucht tussen komt valt de onderdruk tussen deze vliezen weg en kan de long samenvallen: daardoor ontstaat een klaplong.

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren