aan het zuurstof?

07-03-2019 om 14:26 uur

ik ben een vrouw van 67 jaar en weet sinds 6 jaar dat ik copd gold 3 heb, bij mijn eerste 6 minuten looptest van 6 jaar geleden had ik een saturatie na 6 minuten van 87, ik kom 1x per jaar bij de longverpleegkundige en 1x per jaar bij de longarts, verder gebruik ik 1x daags ultibro en zo nodig ipratropiumbromide 20microgram vaak niet vaker dan 2x per dag.Sinds 5 jaar ga ik 2x per week naar fysio en sinds 4 weken geleden doe ik mee aan een 12 weeks longrevalidatie in het ziekenhuis.
Mijn saturatie is bij rust rond de 94 en na 10 minuten looptest op 3,3 km 86. dit is zonder rustpauze.
Ook herstelt de saturatie zich binnen 1 minuut naar 90 en binnen anderhalve minuut naar 93/94.
Gisteren vertelde de fysio- therapeute mij dat ik volgens de longarts aan het zuurstof moet, omdat het door sporten niet zal verbeteren. Mijn vraag was om de zuurstof alleen te gebruiken tijdens het sporten, maar dat was niet de bedoeling, het is voor altijd.
Ik ondervind geen hinder in de vorm van duizeligheid, blauwe lippen, raar gevoel van te lage saturatie en ben nog nooit opgenomen geweest in het ziekenhuis, met blazen kom ik op een longinhoud van 42.
Nu is mijn vraag;
Moet er niet eerst een bloedgasmeting komen en is het wel zo noodzakelijk dat ik 16 uur per dag zuurstof moet nemen?

met vriendelijke groet,
Anouck

Login of registreer om te reageren
12-03-2019 om 06:08 uur

Dag Anouck,
Vervelend dat je nog steeds geen antwoord hebt gekregen en dat je vraag daardoor uit het zicht is geraakt. Ik ben geen arts, en ik denk dat je beter zelf met je eigen longarts kan praten. Want mogelijk is er sprake van een misverstand. Zomaar in één keer voorgoed en permanent aan de zuurstof is wel erg ingrijpend. Mogelijk heb je niet het hele verhaal gehoord. Juist daarom: vraag een gesprek aan met je eigen longspecialist. Hij/zij is de enige die alle feiten kent en die je tot in detail kan uitleggen wat precies de bedoeling is. Je longarts verwacht wel van jou dat je vragen stelt en dat je goed uitlegt wat je voelt. Bijvoorbeeld: als je zonder zuurstof goed functioneert en je het meestal niet benauwd hebt zeg dat dan, en vraag je arts of het echt nodig is dat je de hele dag aan de zuurstof moet. Benieuwd wat er uit je gesprek komt.

Login of registreer om te reageren
13-03-2019 om 15:30 uur

Beste mevrouw, u heeft van uw fysiotherapeute gehoord dat u zuurstof nodig heeft. Wellicht kunt u een afspraak bij de longarts maken om dit met hem of haar te bespreken. Dan kunt u ook vragen of een bloedgas nodig is. U kunt dan de voor-en nadelen bespreken van zuurstof. Ook uw longverpleegkundige zal alles kunnen vertellen over de verschillende apparatuur en als het nodig is, u er mee leren omgaan.
Sterkte!

Login of registreer om te reageren