Incident chemische verbranding

03-03-2019 om 19:10 uur

Geachte arts of verpleegkundige,

Ik hoop dat ik u een vraag mag stellen m.b.t. blootstelling en gezondheid. Hieronder zal ik mijn situatie samenvatten.

Drie weken geleden, op maandag 11 februari, ben ik na mijn werkdag thuisgekomen, waarbij ik bij het betreden van mijn woning een sterk chemische lucht rook. Ik vreesde in eerste instantie dat in mijn appartement een elektrisch apparaat had vlamgevat, maar dat bleek niet het geval. Ik ontdekte dat in de achtertuin van mijn buurman (zo goed als grenzend aan mijn woning op de eerste verdieping) een olievat met daarop een lange rookpijp stond. Deze stond nog na te roken. Bij het verhaal halen bij mijn buurman vertelde hij dat hij die middag maar liefst 300 foto's (30 jaar oude foto's) en negatieven had verbrand. Hij had dat niet weloverwogen gedaan. Nu had ik die dag aan de achterzijde van mijn woning, de zijde van de achtertuin van de buurman, mijn roostertjes openstaan. De lamellen waren weliswaar gesloten. De roostertjes zijn van het eenvoudigste soort; roostertjes zónder ingebouwd filter. De geur die bij thuiskomst in mijn woning hing, was overweldigend.
Ik heb uiteraard direct wat ramen opengezet, aan de voorzijde van mijn woning. Dat was aan de achterzijde waar de rook/ lucht vandaan kwam, niet mogelijk.

Mijn vraag aan u is:
Heeft dit incident ervoor gezorgd dat dit mogelijk mijn gezondheid schaadt of in de toekomst mogelijk zal schaden? De tweeënhalve week volgend op het incident ben ik gewoon thuis geweest met de gedachte mijn woning schoon te maken, maar dat is er niet van gekomen doordat ik van slag was door het gebeuren (ik wist als alleenstaande niet goed waar ik met de schoonmaakwerkzaamheden moest beginnen) en ik was ook vooral moe door het incident in combinatie met drukke werkdagen. Er was dus het eenmalige incident, maar de deeltjes en geur zijn dus wel in mijn woning blijven hangen. Na tweeënhalve week 'erin' gezeten te hebben, heb ik besloten bij mijn ouders te overnachten.

Ik heb de afgelopen twee weken wel gezondheidsklachten ervaren: overdadige moeheid, snel buiten adem (ik ben een sportief persoon, maar kort na het voorval merkte ik dat ik na het trekken van een sprintje goed buiten adem was en aanzienlijk langer nodig had om op adem te komen), de huisarts heeft een geïrriteerde keel/ huig vastgesteld, licht gevoel in het hoofd en wat ook opvalt is een extreem droge mond (met name bij het 's ochtends opstaan).

Overigens is vrijdag 22 februari (kleine twee weken na het incident) een meting gedaan door Lucht- en Waterinspectie Nederland. Daarbij is gemeten dat de concentraties 'formaldehyde' in orde waren, maar de concentraties 'fijnstof' (zowel PM2.5 als PM10) veel te hoog, volgens de inspectie.

Als laatste wil ik eraan toevoegen dat ik bij thuiskomst op de dag van het incident niet zo slim was om het raam aan de zijde van de rook kort te openen om te ruiken of de lucht daar inderdaad vandaan kwam. Ik heb hem daarna weer direct dichtgedaan. Ook heb ik de roostertjes aan de achterzijde zelf schoongemaakt met het eenvoudigste maskertje (FFP2), die ik bovendien bij mijn neus niet goed had aangebracht. Niet handig van mij dus, maar niet meer terug te draaien.

Ik hoop dat u iets meer kunt vertellen over uw visie op het voorval en of u kunt zeggen in hoeverre het voorval (en mijn omgang ermee) volgens u schadelijk voor de gezondheid is geweest.

Bij voorbaat heel veel dank!

Met vriendelijke groet,

Fer

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-03-2019 om 17:04 uur

dag Fer
het lijkt me niet waarschijnlijk dat je blijvende schade hebt opgelopen hiervan. als je nog iets ruikt is er nog rest aanwezig. dat kan tijdelijke irritatie veroorzaken en als je bijvoorbeeld astma hebt tijdelijk ook je astma verergeren. zaak is dus door goed te ventileren je huis weer schoon te krijgen.

Login of registreer om te reageren
04-03-2019 om 19:34 uur

Beste heer Willems,

Hartelijk dank voor uw reactie!

Het klopt dat ik op bepaalde momenten en plekken in huis de geur nog steeds ruik. Maar mag ik uit uw reactie opmaken dat de (ernstige) toxiciteit ervan inmiddels afgenomen dan wel verdwenen is, ondanks het nog steeds waarnemen van de geur? (Ik heb geen astma, dus wat dat betreft verwacht ik geen verdere irritatie.)
Het is niet waarschijnlijk dat er blijvende schade zal optreden, geeft u aan, maar dat geldt dus ook voor het verblijven van een aantal weken in deze stoffen?

Ik neem aan dat de verhoogde waardes fijnstof die in mijn woning gemeten zijn, als bron de verbranding van de 300 foto's en negatieven door de buurman heeft gehad, gezien ik nooit bak of braad, geen haardvuur in huis heb en een niet-roker ben. Het zou dus iets over de (chemische) samenstelling van het soort fijnstof kunnen zeggen.
Ik ben overigens inderdaad met een grondige schoonmaak bezig en ventileer zodra ik thuis kom.

Ik had aanvullend nog drie korte vragen:
Zijn de longen in staat om ook vezels van verbrand plastic zelf op te ruimen?
Bestaat er zoiets als een klinische reiniging van de longen met een gespecialiseerde behandeling? En zo ja, in hoeverre zou dat 'nodig' zijn?

Nogmaals veel dank voor uw reactie. Ik waardeer het enorm. Ik kijk ook uit naar uw reactie op dit laatste bericht.

Met vriendelijke groet,
Fer

Login of registreer om te reageren
05-03-2019 om 08:22 uur

Beste Fer,

We hebben je uitgebreid gesproken aan de telefoon. Je hebt nu een duidelijk antwoord gehad van longarts Willems op je vraag. We zullen aanvullende vragen niet doorsturen aan hem of een andere longarts. Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,
advieslijn

Login of registreer om te reageren
05-03-2019 om 18:52 uur

Beste medewerker Advieslijn,

Ik was er niet van op de hoogte dat het mogelijk is slechts één bericht per topic te sturen. Overigens was ik voornemens om het bij het tweede bericht te laten, voor de goede orde. Het advies om een arts hier een vraag te stellen, heb ik van u gekregen.

Mvg,
Fer

Login of registreer om te reageren