Veel hoesten na zwemles

13-01-2019 om 20:12 uur

Onze zoon moet na zwemles (En ook nog de dagen erna) snachts heel veel hoesten. Hij is een jaar terug daarom gestopt met zwemles. Het hoesten is na het stoppen met zwemles volledig verdwenen. Sinds deze week is hij weer gestart en is het hoesten savonds weer begonnen. We geven hem ventolin en dit helpt iets. Tijdens de les lijkt hij niet benauwd maar savonds en snachts is hij erg benauwd. De vorige keer dat hij zwemlessen had werd het hoesten steeds erger en stopte het hoesten snachts helemaal niet meer. (Elke nacht hoesten door 1 keer per week zwemles). Is er iets wat wij kunnen doen zodat hij wel zwemles kan volgen zonder dat zijn longen zo belast raken dat hij niet meer stopt met hoesten?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord,
Ilse

Login of registreer om te reageren
13-01-2019 om 20:20 uur

Geef je hem ook voor de zwemles ventolin? Ik moest ook altijd veel hoesten na het sporten maar preventief puffen helpt goed.

Login of registreer om te reageren
13-01-2019 om 20:58 uur

Wij lieten onze zoon voor zwemles ook puffen.
Mocht hij in een zwembad met chloor zijn zwemlessen heeft, kan het ook nog zijn dat hij reageert op de chloor zelf. Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een chloorarm zwembad.
Onze zoon is 9, en heeft zijn zwemdiploma niet behaald. Dit komt mede door de astma, maar er is meer aan de hand bij hem.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
16-01-2019 om 09:51 uur

beste mrBot,

het zwembad kan inderdaad een prikkel zijn die tot hoestklachten leidt. Dat kan met chloor te maken hebben, maar ook met temperatuursverschil en/of vochtigheid. U schrijft dat u tevoren Salbutamol geeft, hetgeen doet vermoeden dat er (ooit) een diagnose astma is gesteld - of dat daarvoor een proefbehandeling is opgestart.
- ik zou nagaan of er sprake is van astma; daarvoor kunt u in eerste instantie bij de huisarts terecht
- indien u tevoren salbutamol geeft: gebeurt dat op correcte wijze (met voorzetkamer en volgens de instructie?) en geeft u voldoende?

Indien er sprake is van astma, dan is de kans groot dat de klachten niet meer zullen optreden wanneer het wordt behandeld. Zoals genoemd zijn er ook zwembaden waar minder (of geen) chloor wordt gebruikt, maar dan kan temperatuur en/of vochtigheid dus ook prikkelend zijn en tot hoestklachten leiden.

heel veel succes!

Login of registreer om te reageren