Vernevelaar druppelt

Hallo!

Even vragen of jullie het herkennen en evt tips hebben.

Met alle vernevelaars die ik tot nu toe al gehad heb en nog steeds heb en ook die in het ziekenhuis gebeurt het me dat hij aan de achterkant druppelt.
Dan heb ik als k niet uitkijk een natte plek op mn shirt. Erg vervelend natuurlijk.
Volgens mij houd ik hem goed vast (hoewel, vaak alleen tussen mn tanden...geen zin een hand eraan te verspenderen ;)) Zeker zit hij niet te vol.

Hebben jullie t ook en wat doen jullie eraan? Ben benieuwd!

Bedankt!!

Reacties

 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik heb het alleen bij de innospire go, die moet ik echt rechtop houden, want de nevel die als condens achterblijft gaat er dan uit en dan heb ik inderdaad een natte vlek. Met de wineb go en in het zkh heb ik er geen last van gehad.
  Bij de innospire go houd ik hem echt rechtop en kieper ik hem pas om in de wasbak (als ik hem per ongeluk niet al schuin heb gehouden op weg daar naartoe). Verder geen tips dus helaas
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  De Innospire beter rechtop houden en de andere dus ook... bedankt voor de tip @Nckiie
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  Bij m’n ademgestuurde vernevelaar geen problemen met condensvorming bij uitademen, omdat er dan niks verneveld wordt.
  Bij de wineb heb ik ook geen problemen als het ventiel goed staat. Innospire wel.
  In het ziekenhuis geen problemen, want dan wordt er een filter op gedaan zodat de verpleging niet alle medicatie binnenkrijgt.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  #4 edited 12 januari
  Bedankt voor je reactie @EmmaW

  Goed rechtop houden is dus gewoon t simpele devies.
  Moet k maar niet zo lui zijn :p
 • ChielChiel Gebruiker
  #5 edited 13 januari
  Haha nou ik hou m ook nogal is tussen mn tanden (bij de wineb go) dus je bent niet de enige die de handen dan vrij wil hebben hoor @Edelweiss
  Maar met rechtop houden is het probleem bij mij verholpen ja.
  En met de innopsire moet je inderdaad nog beter opletten want daar mors je wel snel mee...
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  Als jullie met de wineb go vernevelen met het ventiel zo dat bij uitademen de meds terug de vernevelaar ingaan, vernevelen jullie dan toch tot alles op is, of stop je dan eerder omdat er vanuit gegaan wordt dat je normaal gesproken veel medicatie ‘loos’ de lucht inblaast? Eerder stoppen lijkt me beter omdat je anders veel meer binnenkrijgt dan voorgeschreven door je arts, maar hoeveel eerder stop je dan? Uitademen duurt meestal langer dan inademen, dus minimaal tijd halveren? Of misschien nog korter? Stoppen zodra je voldoende effect merkt? Zou met Ipramol moeten kunnen, maar is met atrovent lastiger aangezien dat niet meteen effect heeft.
  Ventiel dicht scheelt wel meteen weer in hoeveel tijd je er aan kwijt bent.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @EmmaW ik snap niet wat je bedoelt met dat ventiel, bij mij gaat er sowieso medicatie de lucht in. Maar als je systeem zo effectief is dat er geen medicatie verloren gaat dan zou ik het per keer aankijken wat je nodig denkt te hebben. Eventueel halve doseringen vragen, geen idee of dat bij ipramol (combivent) mogelijk is en anders vragen om fysiologische zoutoplossing om de medicatie mee te verdunnen. Zo moest ik dat bij de budesonide doen. De helft per keer en dan aanvullen met fysiologisch zout. Bij ipraxa (atrovent) zit ik op de hoogste dosering dus ik zou dan eventueel naar halve doseringen kunnen.
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  Mijn vernevelaar heeft een doorzichtig onderstuk met een grijs bovenstuk. In dat grijze bovenstuk zit bij mij een witte knop (ventiel?) die je naar twee kanten kunt zetten. Naar de ene kant vernevelt hij normaal met medicatie die de lucht ingaat bij uitademen. Naar de andere kant gaat de medicatie terug de vernevelaar in bij uitademen.

  Verdunnen zou ik alleen doen om aan voldoende milliliters te komen. Als je maar 1 ipv 2 ml budesonide zou hoeven vernevelen. Anders zou ik mijn arts vragen om (bij cortico’s) minder vaak per dag een standaard dosis te gebruiken ipv vaker en dan extra te moeten verdunnen.

  Cortico’s lijkt me ook een ander verhaal dan luchtwegverwijders. Die eerste moet je een vaste dosis binnenkrijgen en dat lukt vaak ook met aerosol. De verwijders in verneveling zijn toch meer noodmedicatie en zo nodig.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Door te verdunnen krijg je zeker weten alles binnen, althans bij mij blijft er altijd wat achter. Als ik op de seh kom verdunnen ze de ipraxa ook altijd zodat ik echt zoveel mogelijk medicijn binnen krijgt. Zo is het mij geleerd.
  En bij mij zijn de vernevelingen helaas standaard om te kunnen functioneren.

  Maar mijn vernevelsetje is lichtblauw en heeft geen ventiel, ik zou het op gevoel doen. Vaak weet je zelf op een gegeven moment wel ongeveer wat je nodig hebt, althans ik merk vaak wel hoeveel ik nodig heb en kan daar een inschatting op maken
 • ChielChiel Gebruiker
  De vernevelingen zijn bij mij helaas ook standaard geworden om de dag door te komen.
  Ik heb dan 6-8x daags combivent.
  Ik heb ook een lichtblauwe houder.
  Het lijkt mij dat je verneveld wat de arts opgeeft en dat je in overleg met hem/haar je vernevelingen aanpast maar ik ga niet zomaar zelf eerder stoppen met vernevelen ofzo...
  Als het goed is heb je een juist afgestemde dosis voorgeschreven gekregen en dan lijkt het mij niet de bedoeling dat je daar zelf vanaf wijkt.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  #11 edited 16 januari
  Fijn dat jullie elkaar wat betreft de Wineb Go wat verder kunnen helpen, ik heb er geen ervaring mee dus kan er niet over meepraten ;)

  @Nckiie: succes hè in HH
  @Chiel: succes met de reva in t S.FG
  Als ik langdurig op de 6e lig mag k vaak op n gegeven moment beneden fietsen, met de groep meedoen. Is gezelliger dan boven in de gang. (Opnames niet meer zo frequent inmiddels omdat ik in de bergen ben, precies vanwege t feit dat k anders zo goed als jn t sfg woon ;))
  Hopelijk kan je gauw in Breda terecht
  @EmmaW: jij ook succes en bedankt voor je reacties
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  @Edelweiss : wat heerlijk dat je in de bergen kunt wonen. Ik ben ook zeer serieus aan het kijken of en hoe ik zou kunnen emigreren. Op hoogte kan ik mens zijn, is ademhalen tenminste niet constant werken. Wel met extra o2, maar dat heb ik hier ook. Zitten veel haken en ogen (en hoge kosten) aan. Afgelopen 4 maanden vier weken thuis geweest, verder in het ziekenhuis, het nieuwe jaar weer begonnen op de ic. Artsen weten het niet meer. Laatste afspraak is zelfs transplantatie ter sprake gekomen gezien mijn erg slechte longfunctie. Nu zie ik dat echt nog niet zitten, zeker gezien de huidige ontwikkelingen op astmagebied. Ik zou de komende jaren liever (veilig) op hoogte doorbrengen tot er nieuwe medicinale opties zijn. Mocht je nog tips hebben hoe emigratie mogelijk te maken, dan houd ik me aanbevolen.

  @Nckiie : als ik niet voldoende heb aan 1 ampul, gebruik ik nog een tweede, soms derde. Erg oncomfortabel voor de rest van je lijf (hartslag erg hoog, trillen, etc.), maar beter constant vernevelen dan een hart dat geen lucht meer krijgt...... Dit is in overleg met mijn arts.

  @Chiel : standaard vernevelen, check. Zelfs dan nog miserabel weinig lucht. Ik lees dat je revalideert? Hoop dat je er maximaal profijt van gaat hebben.

  Wineb go gebruik ik niet meer. Heb nu een ander apparaat dat ook zorgt voor optimale longdepositie. Longarts heeft dat weten te regelen gezien de positieve ervaringen met deze vernevelaar bij cf patiënten. Innospire go heb ik voor onderweg, maar daarmee komen meds duidelijk minder in de lagere kleine luchtwegen en heeft eigenlijk ook te weinig flow voor mij om goed binnen te komen, heb een te lage inspiratoire kracht. Goed genoeg om acute problemen onderweg een beetje op te vangen, maar niet voor optimale behandeling 24/7.

 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  @EmmaW: heftig verhaal ook van hè! Sterkte ermee!
  Ik stuur je een pb
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Over soms meerdere ampullen vernevelen, ja dat herken ik in crisis situaties ook ja. Een arts zei me eens: “beter dat je nu trilt van de ipramol dan dat er straks niet meer te trillen valt”
  Tja.
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  Confronterend...

  Zo nodig is zo nodig. Kan 4x zijn, kan continu zijn en alles daar tussenin.

  Zoals een diabeet nooit zijn insuline af zal geven, heb ik altijd mijn ampullen bij me. Ook in het zkh. Arts weet dat. Ik weiger toestemming te vragen om te mogen ademen. Als er vervolgens opmerkingen gemaakt worden door bijv de verpleging of een zaalarts vraag ik ze om een alternatief. Dan staan ze met hun mond vol tanden.
 • ChielChiel Gebruiker
  #16 edited 17 januari
  @EmmaW wat heftig verhaal zeg! Heel veel stertke hiermee!

  @Edelweiss ja in de bergen wonen is helemaal fantastisch! Daar heb ik zo’n beetje leren lopen omdat de familie daar altijd op vakantie ging.
  De laatste 2 jaar kon ik helaas niet naar de prachtige alpen maar hoop komende zomer of het jaar er op toch echt wel weer te gaan! Is zo goed voor je lucht ook.
  Haha ja ik kan bijna beter een hotelletje boeken of een kamer huren ofzo want zit nu dus 3 of 4x per week in het sfg en ik woon in Middelburg dus is gewoon 136km enkele reis elke meer dus kom regelmatig boven de 1000km per week nu....
  Maargoed, gewoon hopen dat ik snel ergens klinisch kan en daarna weer wat meer van mn leven kan maken dan ziekenhuisbezoekjes....

  En tja dat vernevelen. Inderdaad wel beter meer trillen door de medicijnen dan niet meer kunnen trillen maar wel heel confronterend als het je gezegd wordt!

  Sterkte in de bergen hoor!
 • EmmaWEmmaW Gebruiker
  @Chiel dat zijn veel km voor revalidatie. Het reizen an sich is al een complete training! Heb je daar vooral gesprekken / psychologische begeleiding en een beweegprogramma voor thuis?
 • ChielChiel Gebruiker
  @EmmaW je zijn zeker veel km’s ja.
  Zelf rijden kan ik de laatste tijd niet meer dus ik word gereden. De taxi is nu goedgekeurd door de zorgverzekering en tot nu toe heeft de familie steeds gereden.
  Gelukkig slaap ik makkelijk in bekende auto’s met bekende personen dus tot nu toe was het reizen wel enigszins te doen. Ben alleen heel benieuwd hoe het vanaf nu gaat als ik met de taxi ga.....
  Tja de familie kan tenslotte ook niet alle vrije dagen aan mijn ziekenhuisbezoeken spenderen.
  Nee nu echt een beweegprogramme in ‘t sfg.
  Tot ik dus verderop terecht kan.
  Alleen kan ik niet altijd omdat een exacerbatie nog al is roet in het eten gooit helaas
Log in of Registreer om te reageren.