Pijnaanval

15-10-2018 om 10:06 uur

Beste,

In 2012 was ik voor 1,5 maanden in coma gehouden op de IC’s van 2 ziekenhuizen met een dubbele longontsteking, empyemen aan beide kanten en longembolieen.

Men heeft een thoracotomie gedaan en drains aangelegd. Uiteindelijk heb ik er een blijvend verminderde longcapaciteit van 68% aan overgehouden.

Sinds de fysio op de IC gestart is ervaar ik (meestal na een lichamelijke inspanning) een plotseling opkomende hevige pijnaanval in de borstkast met uitsraling naar het middenrif en de armen. Het ademen wordt daarbij zeer pijnlijk. Ze worden ingeleid door ineens hevig zweten en erna koude rillingen met hevige vermoeidheid. De aanvallen duurden tot voor kort zo’n 20-30 minuten, waarbij ik echt tegen het plafond zit van de pijn. De laatste aanval werd de nacht ervoor al aangekondigd door lichte pijnklachten onderin de borstkast en zweten. Twee dagen erna had ik nog pijnklachten in de borstkast en in mijn armen.

Ik heb er nu twee keer mee op de huisartsenpost gezeten, maar die controleren alleen mijn vitale functies, die dan telkens (weer) oke zijn, waarna ik weer naar huis gestuurd wordt.

Hoge luchtvochtigheid lijkt te zorgen voor continu aanwezige, sluimerende pijnklachten onderin de borstkast.

Zijn jullie bekend met dit soort aanvallen? En met de klachten die ik erbij heb? Waar zou dit op kunnen duiden? Zijn dit misschien toch een soort droge pleuritis klachten? Ik maak me zorgen en wil van deze helse aanvallen en sluimerende pijnklachten af. Ik gebruik alleen zware pijnmedicatie (morfine).

Alvast bedankt voor je reactie!

Gaab

Login of registreer om te reageren
14-11-2018 om 09:57 uur

Ik wacht met smart op een reactie van een arts/verpleegkundige op mijn vraag, dank je!

Login of registreer om te reageren
14-11-2018 om 10:01 uur

Volgens de IC-artsen van het UMC U kan het iets met de longvliezen zijn, maar is het aanvalsgewijze van de heftige pijnklachten niet goed te verklaren. Kunt u als longslecialist mogelijk nog een verklaring bedenken of vermoedelijke diagnose stellen voor deze typische pijnaanvallen?

Graag uw reactie! Dank u!

Login of registreer om te reageren
14-11-2018 om 13:22 uur

Dag Gaab,
Ik had je vraag wel gelezen, maar heb nog niet gereageerd omdat mijn probleem toch heel anders is, maar er zijn ook wel wat gelijkenissen.
Ik vertel even mijn situatie, misschien herken je dingen die ik vertel en kan je dat toch helpen.
Ik heb in maart 2013 een lobectomie ondergaan omwille van longkanker. De onderste longkwab is toen verwijderd. Ik heb toen ook drains tussen de longen gehad voor 3.5 week. Een jaar later heb ik ook nog massale longembolen en longinfarcten gehad, waardoor ik nu een longcapaciteit heb van 69 % bij de laatste longfunctietest.
De pijn die ik toen had was ondanks de zware pijnmedicatie die ik in het ziekenhuis kreeg echt ondraaglijk. Het voelt aan als een soort van messteken in mijn borstkas vooraan en ook aan mijn rug, die plots kunnen opkomen, en de lichter zeurende pijn is er altijd, maar het zijn juist die hevige pijnaanvallen die het heel moeilijk maken.
De pijn werd na verloop van tijd wat minder, maar is nooit meer helemaal verdwenen. Ik neem sindsdien altijd heel wat pijnstillers, die ik echt nodig heb om de dag te kunnen doorkomen, en om te kunnen slapen. Volgens de artsen is het neuropathische pijn als gevolg van de lobectomie.
Na heel wat testen en uitproberen van medicatie werd ik uiteindelijk doorverwezen naar de pijnkliniek, en daar ben ik ontzettend goed mee geholpen.
De medicatie werd daar op punt gezet, en ik krijg ook ongeveer om de 8 maanden een behandeling waarbij de zenuwen tijdelijk uitgeschakeld worden, en veel minder die felle pijnsteken geven. Het zeurderige gevoel blijft, en ik kan nog steeds niet zonder mijn medicatie, maar ik kan weer beter functioneren, en ook heel wat beter slapen.
De behandeling is een infiltratie in de rug, waarbij de zenuwen door middel van elektrische schokken stilgelegd worden. Het resultaat is er niet meteen na de behandeling, het duurt een viertal weken voor ik echt verbetering begin te voelen. Dan gaat het een tijdje veel beter, maar na verloop van tijd neemt de pijn weer toe. Maar echt weg is de pijn nooit, maar het is dan wel draaglijk.
De behandeling is ook niet zonder gevaar, want ik heb er al een keer een klaplong door gekregen. Maar het is voor mij een wereld van verschil. De periode dat de behandeling werkt kan ik veel meer doen, en ook echt goed slapen zonder wakker te worden van de pijn.
Als ik van jou was zou ik een verwijzing vragen naar een pijnkliniek. Die artsen zijn gespecialiseerd in pijnklachten, en misschien behandelen ze al mensen in een gelijkaardige situatie als die van jou, en dan kunnen ze je hopelijk goed helpen.
Ik hoop dat je snel een reactie van een arts krijgt.
Ilse

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
20-11-2018 om 08:30 uur

Beste Gaab,

Excuses voor het vertraagde antwoord.
Als longarts of huisarts zie je vaker mensen met deze klachten na een drain of long ingreep. Het is middels aanvullende testen soms zeer goed mogelijk om te bepalen waar deze klachten vandaan komen. Een droge pleuritis lijkt mij niet als eerste een verkalring, dat suggereert dat er infectie/ontsteking speelt.
Het gaat om de pijn en de aanvallen van transpireren, die gerelateerd kunnen zijn door het adempatroon. Als het veroorzaakt wordt door de hoge luchtvochtigheid gaat mijn gedachte richting een hyperreactiviteit.
Leg het eens voor aan je arts, wellicht is er een verklaring te vinden.

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren