Roken waar het verboden is, dat mag...

Boos, teleurgesteld en verdrietig…

Vanmorgen moest ik naar het ziekenhuis voor de uitslag van mijn gehoortest… nadat ik de parkeergarage heb verlaten loop ik de rookvrije zone van het ziekenhuis binnen. Dan gaat het mis, een rokende man bij de gele prullenbak, vlak bij de ingang. Mijn longen raken helemaal van de rel, ik moet behoorlijk hoesten en voel hoe mijn longen samen knijpen.

Ik loop snel door, pak de ventolin en gelukkig heb ik mijn longen redelijk snel weer onder controle. Ik zie dat de gastheer gewoon buiten staat en het ziet, de rokende man. Dus besluit ik toch maar even er heen te lopen. Ik spreek hem aan op de rokende man, nog geen 5 meter verderop. De man geeft aan er niets van te gaan zeggen, want rokende mensen zijn geregeld agressief en daar is hij niet van gediend.

Verward loop ik naar binnen, door naar de afdeling. Lekker beleid zo, je mag niet roken, maar als je het wel doet word het gewoon geaccepteerd... ik app Dave erover en hij vind het belachelijk, dus nee het ligt niet alleen aan mij. Ik besluit op de terug weg er een klacht van te willen maken.

Gelukkig krijg ik goed nieuws bij de KNO-arts, de gehoortest is nog verder verbeterd en daar ben ik enorm blij mee! Alleen het verwerken van woorden duurt soms te lang en soms hoor ik het niet goed genoeg, dus fluisteren of zacht praten in mijn rechter oor is niet zo slim. Ook mijn suis in mijn oren, soms de "hartkloppingen" in mijn oor en het gekke maffe pijnlijke gevoel in mijn oor zal altijd zo blijven, maar ach, als dat alles is…

Op de terugweg loop ik naar de receptie, ik moest me melden bij de patiëntenservicepunt. Daar was niemand, na bijna een kwartier komt er een dame aan lopen. Ik vertel dat ik een klacht heb en vraag hoe ik dat moet doen. Ze verteld dat ik dat bij haar kan doen, dus ik doe mijn verhaal. Ze verteld dat er niets aan gedaan kan worden, het nieuwe beleid, dat er sinds kort op het hele terrein van het ziekenhuis niet meer gerookt mag worden is niet te handhaven…

Ik vertel dat ik het dan stom vind dat ze dan het beleid hebben aangepast, ze verteld dat er geen boete op staat, dat rokende mensen vaak agressief reageren en dat hun er dus niets aan doen. De gastheren zijn vrijwilligers en worden bang van dat soort mensen en de beveiliging die in dienst is hebben er geen tijd voor, zij zijn te druk met agressieve mensen in het ziekenhuis. Ik vertel alweer dat ik het te gek voor woorden vind en schets een voorbeeld. Het voorbeeld dat ik geef gaat dat je dus gewoon overal mag roken, ook waar het verboden is, in de trein, in de rij van de traktatie bij de Efteling, gewoon in de supermarkt, want er is daar wel een rookverbod, maar een rookverbod zegt niet dat je er niet mag roken, er word gewenst dat je er niet rookt en er staat ook geen sanctie op als je wel rookt. De vrouw beaamt mijn voorbeeld en zegt er niets aan te kunnend doen, weer krijg ik het hele verhaal dat hun er niets aan kunnen doen.

Ik vertel dat ik het dan misleidend vind, ik ga er vanuit dat er daar niet gerookt word en ik dus niet de hele tijd om me heen hoef te kijken, maar dat iedereen dus eigenlijk overal mag roken, ook in een niet roken gebied, want het is toch niet strafbaar… Zij reageert er weer op dat ik het zo niet moet zien, nou hoe moet ik het dan zien…
Dan sta ik op, er word dan ook geen klacht op gemaakt waar ik bij ben, dat gaat ze doen als ik weg ben… gegevens van mij hoef ik niet achter te laten, dus een terugkoppeling ga ik nooit krijgen.

Het voelt zo slecht, alsof ik niet serieus genomen word… Vanavond ga ik samen met Dave alsnog een klachtenbrief schrijven, ik zit er zelfs aan te denken er één aan onze premier Rutte te gaan schrijven met de vraag waarom het roken op vele plekken niet mag, maar als je het wel doet er geen sanctie op staat.

Had ik maar gezonde longen… Dan was het nog vies geweest maar dan was ik er niet zo benauwd van geworden...

Verder heb ik goed nieuws vanuit het VU, ik ben toch welkom!!! Mijn huisarts heeft super zijn best gedaan en ik mag er eind dit jaar of misschien begin volgend jaar terecht.

Eigenlijk wilde ik een andere blog plaatsen vandaag, maar deze kwam er even tussendoor, maar ik heb besloten de andere ook maar deze week te plaatsen, snel zal mijn volgende blog online komen!

Lieve lezers, tot snel weer!!!

Reacties

 • NckiieNckiie Gebruiker
  Oh wat snap ik je goed!!! Bij ons hebben ze dat niet eens en kwam na het bloedprikken het ziekenhuis uitgelopen en ze stonden naast de in/uitgang te roken. Echt verschrikkelijk, kon direct naar medicatie grijpen en daarna thuis vernevelen...
  Echt ergenis nummer 1 momenteel:(

  En wat fijn dat je toch welkom bent bij het VU!
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Snap je frustratie, tis ook belachelijk. Dan maar beter helemaal geen beleid, want met halfslachtigheid weet niemand waar hij aan toe is en kan ieder dus doen wat hem/haar goeddunkt.
  Maar k zou je willen aanraden om er wel even goed over na te denken of je werkelijk je spaarzame energie hierin wilt steken of toch aan leukere dingen wilt besteden...de spreekwoordelijke lepeltjes zijn sneller op dan je denkt...
  Succes meid!
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Oja, k heb ook zo’n masker besteld waar t in een van je blogs over ging. Voor mij met name vanwege de pollen. Ben benieuwd volgend voorjaar!!
  Bedankt voor de tip want kende hem nog niet!!!
 • ballingballing Gebruiker
  #4 edited oktober 2018
  Het probleem met overheden en bestuurderen is dat ze voortdurend bezig zijn met beleid en werkgelegenheidsprojecten voor henzelf en hun imago. De praktische haalbaarheid en handhaafbaarheid komt op de laatste plaats. Het persbericht is dan allang de deur uit en de bordjes zijn geplaatst. Handhaven kost geld en dat is nou ook weer niet de bedoeling. Staat niet goed op je CV als het instituut een financiële puinhoop is. Algemeen rookverbod staat zo aardig op hun CV en is een showcase om de buitenwereld te laten zien hoe goed je dan wel niet bent voor de medemens.
  Gevolg van dit soort rampzalig beleid, is totale verwarring en morele ontreddering. Denk maar eens aan het "gedogende" drugsbeleid en aantasting van het openbaar bestuur die dat oplevert (corruptie, liquidaties, bedreigingen, milieuvervuiling, etc). Dergelijk "beleid" is betonrot voor alles wat binnen haar bereik komt.
  Het tast de fundamentele waarden van rechtszekerheid in onze samenleving aan. Marleen is van zo'n voorval getuige geweest.

  In een ander draadje is het totale rookverbod rond ziekenhuizen ook al eens ter sprak geweest en moeten we constateren dat men wel zo "dapper" kan zijn een terminale patiënt die aan z'n laatste rit is begonnen, z'n rokertje te ontzeggen maar anderen die wat assertiever zijn met rust laat.

  Wat dit soort CV-geile imagobestuurders veroorzaken (vaak uitgerangeerde politici) is een ad hoc beleid zonder praktische visie die zich dan ook nog eens laten verleiden tot extremistisch regelgeving.

  Hou me ten goede. Roken hoort niet thuis in een ziekenhuis maar het is wel een maatschappelijk fenomeen wat erkend hoort te worden. De realiteit middels een verbod ontkennen is in zich al direct het failliet van het verbod. Een algemeen rookverbod is een papieren ideefix die geen rekening houdt met de realiteit.
  Biedt wel omwille van de piëteit en medemenselijkheid de mogelijkheid aan patiënten om te kunnen blijven roken op een manier zodat anderen, die daar niet tegen kunnen, er geen last van ondervinden. Of biedt hen een alternatief aan.
  Zo was lange tijd min of meer de situatie maar heeft men blijkbaar onder druk van kleine pressiegroepen en activisten besloten voor dit soort dictatoriale algemene maatregelen.

  In een liberale samenleving van "Leven en laten leven" is "Verbieden en om te verbieden" gewoon maatschappelijk extremisme. Het is de winst (staat zo goed op je CV!) privatiseren en het verlies socialiseren (overlast voor patiënten en personeel).

  Algeheel rookverbod in ziekenhuizen is niet handhaafbaar en ethisch verwerpelijk.

  PS. In Groot-Brittannië heeft men enkele jaren geleden zo'n algemeen rookverbod op ziekenhuisterreinen ingevoerd en dat heeft rampzalige gevolgen gehad. Doodzieke patiënten die zwervend in de omgeving weer door hulpdiensten moeten worden opgehaald tot sterfgevallen aan toe.
  Zo ziet extremisme er in de praktijk dus uit.

  Maar........ Het signaal is gegeven: Een rookvrije toekomst, 't mag wat kosten. Ten koste van alles.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik werk in een ziekenhuis en spreek gewoon mensen aan als ze roken waar het niet mag.
 • Marleen1984Marleen1984 Schrijver
  @Edelweiss, inderdaad, dan beter helemaal een beleid...

  Ja, ik weet het, maar dit stond me zo tegen, heb de punten op een rijtje gezet en Dave heeft uiteindelijk de aanklacht ingediend :-D

  Wat goed, ik hoop dat het je gaat helpen!!

  @Daantje, wat goed van jou!!! Echt super!! Het is jammer dat mensen zo niet-tolerant meer zijn...
Log in of Registreer om te reageren.