Diepe ademhalingsoefeningen gezond of risico na asbestinhalatie in het verleden?

29-07-2018 om 10:00 uur

Hallo,

deze vraag is voor iemand die expertise heeft op het gebied van Longziekte in het bijzonder asbest gerelateerde longziekten.

Als iemand een redelijke termijn asbest heeft ingeademd in het verleden, is het dan een risico voor die person om momenteel bezig te zijn met diepe ademhalingsoefeningen? bijv. kunnen diepe ademhalingsoefeningen ervoor zorgen dat asbest deeltjes juist dieper in de longen kunnen doordringen of zijn diepe ademhalingsoefeningen juist gezond om te doen in deze situatie?

Vriendelijke groet,

Bram

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
30-07-2018 om 10:18 uur

Beste Bram

Er is geen sprake van een verhoogd risico door het doen van ademhalingsoefeningen als je in het verleden asbestdeeltjes hebt ingeademd. De kans dat door asbest schade optreed is zeer klein. Er is niet iets dat je kan doen om het risico te beperken.

Met vriendelijke groet, Serge van Wolferen, longarts

Login of registreer om te reageren
02-08-2018 om 09:25 uur

beste Dokter,

Dankuwel voor uw reactie. u schrijft dat schade door asbest zeer klein is. Hoe bedoelt u dat, ik heb namelijk gelezen dat ook vrouwen die enkel de kleding wassen van hun echtgenoten die vroeger met asbest werkten asbestkanker hebben gekregen. Het wassen van kleding is natuurlijk een zeer kleineblootstelling in verhouding met hun echtgenoten die elke dag 8 uur lang met asbest werkten.

Heeft u een idee wat het risico is als iemand in een woning woont waar eenmalig gerenoveerd is zonder asbestsanering waarbij aanzienlijk wat asbest is vrij gekomen, en die persoon die asbestdeeltjes die daarvan in het huis bevind inademd door de Jaren heen?

Vriendelijke groet,

Bram

Login of registreer om te reageren
Moderator
02-08-2018 om 11:11 uur

@Bram

Artsen reageren niet nog een keer op een topic, wanneer je meer vragen hebt graag een nieuw topic openen

Login of registreer om te reageren
02-08-2018 om 12:10 uur

Dat de kans op schade zeer klein is vind ik een heel raar antwoord. Dat spul is levensgevaarlijk...

Login of registreer om te reageren
Moderator
07-08-2018 om 05:24 uur

De arts geeft aan dat de diepe ademhaling kleine kans op schade geven. Over het asbest opzich laat hij zich in deze niet uit.

Login of registreer om te reageren
07-08-2018 om 08:45 uur

Oke, ik citeer : de kans dat doot asbest schade optreed is zeer klein. Dat is dan kennelijk een wat onvolledige zin en er had moeten staan : de kans fat door diep inademen schade optreed ( of zoiets ) maar oke het is nu duidelijker....

Login of registreer om te reageren