Klaplong

07-06-2018 om 19:43 uur

Mijn vraag: Welke invloed heeft cannabisgebruik op de longen en op het frequent voorkomen van klaplong?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
11-06-2018 om 11:21 uur

We weten dat roken een slechte invloed heeft op het lichaam, onder meer op de luchtwegen en bloedvaten/het hart. Als je rookt heb je een verhoogd risico op het krijgen van COPD en longkanker en een aantal ziektes hebben een ongunstiger beloop zoals astma. Ook een klaplong komt vaker voor bij mensen die roken. Nu gaat dit over het roken van tabak/sigaretten waarvoor inmiddels heel veel wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn. Over de schadelijke invloed van cannabis roken is minder bekend maar wat we daar nu over kunnen concluderen is dat dat minstens zo schadelijk is als sigaretroken zoniet nog schadelijker. Als je iets in brand steekt en de rook inhaleert zitten daar honderden schadelijke en kankerverwekkende stoffen in. Dat geldt zeker ook voor cannabis. Dus de risico's van sigaretroken zijn er voor canmnnabis ook. Dat betekent dat je bij cannabisgebruik een grotere kans hebt om een klaplong te krijgen; als je al een klaplong hebt gehad heb je een kans er naderhand nog een te krijgen en ook die kans is veel groter bij cannabis gebruik.

Login of registreer om te reageren
23-06-2018 om 14:57 uur

I.v.m. voorkomen van klaplong bij cannabisgebruikers: Uitgebreid 9-jarig onderzoek door ziekenhuizen Zuyderland ( www.zuyderland.nl ) in zuid-Limburg. Kans op klaplong 6X groter bij cannabisgebruikers dan bij enkel rokers van tabak. Ziektedossier online te consulteren + raad voor nazorg na operatie.
Voor het longfonds onmisbare info + analoog aan de resultaten bij UZ Amsterdam ( Dr Elisaneth Bell ). Info reeds 9 jaar beschikbaar!!!

Login of registreer om te reageren