Af en toe een 1/2 tabletje sotalol.

21-04-2018 om 19:57 uur

Beste arts en verpleegkundige,

Ik heb sinds 12 jaar astma (o.a. inspanningsastma). Ik heb weleens een behandeling (in het 1e jr.) hiervoor gekregen maar het komt erop neer dat ik jarenlang geen behandeling nodig had. Kreeg ook nooit een (zware) astma aanval. Nu heb ik echter meer klachten en met name de laatste week (waarschijnlijk uitgelokt door pollen) meer astmaklachten en ben begonnen met Fluxotide 250 mcgr. 2 x daags en neem Atrovent. Nu lees ik (in het forum) dat astma niet samengaat met Betablokkers. Ik neem al jaren af en toe een 1/2 tabletje Sotalol als ik last heb van een versnelde en onregelmatige hartslag. Is ook zo afgesproken met de gespecialiseerde cardiologieverpleegkundige. Ikzelf heb niet de indruk dat ik door het (onregelmatig) gebruik de benauwdheid toeneemt. Wat is wijsheid.. Wel of niet doorgaan met de Sotalol af en toe innemen. Dat is dan een 1/2 tabletje van 40 mg. Of stoppen. Dank u wel voor uw antwoord.

Vriendelijke groeten van,

EmTee

Login of registreer om te reageren
22-04-2018 om 17:05 uur

Hallo EmTee
Ik heb boezemfibrilleren en astma,en ik heb jaren Sotalol 100 mg geslikt en Flixotide en Atrovent gebruikt.
"Nu" omdat ik bleef hangen in boezemfibrilleren,en bijna niets meer hielp slik ik metoprolol 100mg en Lanoxin 0,25 mg,maar nog steeds met dezelfde astma medicatie?
Ik weet dat de astma medicatie de hart medicatie tegenwerkt,maar is er een alternatief?
Dus ik ben ook wel benieuwd naar het antwoord van de deskundigen.

Groetjes Riekie

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
24-04-2018 om 16:51 uur

ongeveer 1 op de 30 patienten krijgt meer last van zijn longen bij het gebruik van bepaalde soorten beta blokkers. Wanneer deze worden voorgeschreven moet dat een individueel afgewogen besluit zijn.
Tevens is het goed de longfunctie goe din de gaten te houden. het is niet ongebruikelijk dat deze toch een aantal procenten lager uitkomt. bij sommige mensen zelfs meer dan 20% maar deze mensen zullen dat ook goed kunnen merkne. Indien je niet meer klachten ervaart dan is het veilig en wellicht de best ekeus.

Login of registreer om te reageren
04-05-2018 om 21:00 uur

Beste dr. L. Oswald,

Dank voor uw reactie. Ik zal het zeker goed in de gaten houden en zal regelmatig een longfunctietest doen. Bedoelt u dat de longfunctie een aantal % lager uitkomt (soms meer dan 20 %) indien zij bètablokkers slikken. Zal voor mij waarschijnlijk niet gelden aangezien ik heel af en toe een 1/2 tabletje neem.

Vriendelijke groeten,

EmTee

Login of registreer om te reageren