Onderburen hebben een tuinkachel: Houtrook roken op je balkon

20-04-2018 om 12:15 uur

https://rookoverlast.wordpress.com/2018/04/18/ggd-utrecht-helpt-gedupee…<img src="https://rookoverlast.files.wordpress.com/2018/04/houtrookbalkon.jpg?w=748" alt="https://rookoverlast.files.wordpress.com/2018/04/houtrookbalkon.jpg?w=748" style=";" />

De gemeente IJsselstein zegt niets te kunnen doen tegen overlast van tuinkachels. Het mag gewoon zeggen zij. Ook de GGD Utrecht geeft niet thuis. Kan het Longfonds in dit geval iets hier tegen gaan doen? Roken we lossen het samen helaas niet op.....

Login of registreer om te reageren
20-04-2018 om 14:19 uur

@vragen
Dat ziet er afschrikwekkend uit.
Heb geen oplossing maar wens je veel succes.

Login of registreer om te reageren
21-04-2018 om 15:02 uur

Ik hoop dat er iemand is die je kan helpen.
Vreselijk als je zelfs op je eigen terras niet veilig kan zitten.

Login of registreer om te reageren
21-04-2018 om 15:30 uur

Hebben die lui een eigen energiecentrale.
Hinderwet & Milieurapportage?
Staat er iets in de Algemene Politie Verordening over stoken in de buitenlucht.
Bij ons in de (landelijk gelegen) gemeente is dat strikt verboden. Op meldingen wordt alert gereageerd.

Login of registreer om te reageren
22-04-2018 om 10:46 uur

Het is behoorlijk vervelend (kleine understatement) dat soort onderburen, is het huur of koop. Als het huur is, mag er van de woningbouw dit soort tuinkachels in de tuin zonder dat er rekening mee gehouden wordt met de buren die er boven wonen. Meestal staat er daar wel iets over in het huur contract .. tja dit valt onder asociale buren. Als het huur is veel klagen bij de woning bouw wil nog wel eens helpen.

Je balkon aangaan vegen als ze buiten zitten ... maar ja je wil geen wereld oorlog beginnen met je onderburen. Maar denk dat je soms ten einde raad bent.

Aangetekende brief met foto's dat er roet schade in je woning is van hun tuinkachel en hun aansprakelijk stellen.

Misschien dat het helpt als je, elke keer dat die tuinkachel aangaat, 112 bellen belt - met de politie dat je denkt dat er brand is bij de buren of dat je een ambulance nodig hebt omdat je geen adem meer krijgt.

Je zou ook een gesprek met de wijkagent kunnen vragen en of die langs komt als die tuinkachel aan is en vragen of hij wil bemiddelen, dit wil ook wel eens helpen.

Weet niet hoever men is met de Aso-wet misschien dat je die die wet iets kan bereiken of anders kan je proberen via de rechter een stook verbod vragen ... maar dat is een kostbaar traject.

Hoop dat je iets bereikt, zulke zaken vraagt helaas een hele creatieve aanpak. Maar welke aanpak je ook bedenkt of kiest denk dat er altijd verliezers zijn ... hier is 123 geen win win situatie te bedenken.

Noot
Heb ooit de politie ingeschakeld toen de buurman een paar maanden weg was. Hij had een deur bel, zo een hond die aanslaat, alleen die bleef die maar blaffen. De politie kon er niks aan doen toen heb ik paar dagen later gebeld met de opmerking dat die hond maar blijft blaffen, dat het een iets ouder man is en dat ik dacht dat ik hem in de woonkamer zag liggen. Met twee minuten waren ze er ..deur opengebroken, de elektra werd uitgeschakeld, met overleg met de officier van justitie ... de hond / bel blafte niet meer, probleem opgelost.

Toen de buurman na een half jaar terug kwam kon hij het zich het wel voorstellen en was er niet kwaad over..

Login of registreer om te reageren
22-04-2018 om 11:38 uur

De woningbouw heeft doorgaans een wijkbeheerder voor dit soort dingen. Die kan het bespreken met de buren.

Login of registreer om te reageren
22-04-2018 om 20:53 uur

Volgens mij mag dit niet op een balkon, tip misschien melden bij de brandweer vanwege onveilige situatie. Heb het hier ook alleen dan in de tuin het is vreselijk heb altijd thuisarrest als iedereen lekker buiten geniet triest eigenlijk

Login of registreer om te reageren
23-04-2018 om 08:55 uur

Wat vervelend dat je zo’n last hebt van het stookgedrag van je buren. Soms wil het nog wel eens lukken in gesprek te komen met elkaar met behulp van buurtbemiddeling.
Als je buren geen enkel begrip hebben of mee willen werken aan een oplossing van de houtstookoverlast dan wordt het wel lastig. Misschien kun je iets met volgende informatie: http://www.concepd.nl/wp-content/uploads/2014/05/Toolkit-Houtstook-aanp… . Mogelijk dat je buren zich, door het lezen van de informatie, meer bewust worden van de gezondheidsrisico’s van stoken. Ook kun je in de informatie lezen welke stappen er ondernomen kunnen worden( zie link in de tekst).

Het Longfonds werkt aan politiek en maatschappelijk draagvlak voor gezonde lucht in de breedte. Zie: https://www.longfonds.nl/buitenlucht-en-je-longen/ongezonde-lucht
Aanvullend hebben we twee deelonderwerpen uitgekozen waar we gericht op lobbyen. Deze deelonderwerpen zijn: persoonlijke mobiliteit (auto’s, scooters, OV, fietsen) en houtrook.

Sterkte en succes.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.

Login of registreer om te reageren
23-04-2018 om 13:57 uur

Met mijn onverstand kan ik mij gewoon niet voor stellen dat een schoorsteen zo voor je neus is toe gestaan ..
En de gemeente WIL niet KAN wel ... Daar ben 100% van overtuigd .
Dat het niet makkelijk is dat geloof ik wel .
Maar dit kan toch elk wel zien dat het zo NIET kan .
Voor elk mens een aanlag op je gezondheid

Gemeente zou zich moeten schamen .. op zijn minst advies tot wie je moet richten !

Login of registreer om te reageren
24-04-2018 om 11:03 uur

Afschuwelijk! lange discussies met mijn buren gehad over hun houtkachel. De gemeente erbij betrokken en gevraagd om handhaving van artikel 7.3.2 dat per april 2012 is opgenomen in het bouwbesluit als artikel 7.22 dat verbiedt om op voor de omgeving hinderlijke wijze rook, roet of walm te verspreiden.
Voor de gemeente was dit een nieuw artikel, kenden het niet. Wilden er daarom een jurist op zetten. Die mededeling was voor mijn buren genoeg.... de kachel is weg!
Misschien kun je er iets mee! sterkte!

Login of registreer om te reageren
24-04-2018 om 21:25 uur

Het moet wel heel gek lopen als hier niets aan gedaan kan worden. Kwestie van de juiste procedure volgen. Dit kan en mag niet worden geaccepteerd. Dit is een complete vergassing van de bewoners boven de pijp.
Zie ook www.houtrook.nl

Login of registreer om te reageren