Even voorstellen dus: mijn "probleem", ik heb vermoedlijk geen astma maar toch?

28-03-2018 om 21:26 uur

Hallo, ik ben 62 jarige man, woonachtig in Tsjechie. Als kind serieuze (inclusief levensbedreigende) KNO problemen gehad, sinds puberteit veel minder. Wel altijd op de achtergrond aanwezig, maar meer irritant dan problematisch. Zoals verstopte neus als je in een Airco ruimte komt (zeker vliegtuigen).

Sinds ruim 27 maanden chronisch sinusitus met verkoudheid, keelontsteking en veel hoesten om slijm kwijt te raken. Geen griep of koorts. Sinds 9 maanden soms ook korte perioden met astma-achtige verschijnselen: geen zware inspanning mogelijk, gauw kortademig. Toen is ook de officiele diagnose chronische sinusitus gegeven "met terugwerkende kracht". Long X is ok, long luisteren was vrijwel altijd ok en "klinkt schoon".

Nu is dat astma-achtige symptoom wat meer permanent. Ook sinds 4 maanden zwaar verstopte neus.

De longarts in September gaf diagnose astma maar:
- ik had al twee weken verkoudheid met keelonsteking en hoesten,
- spirometer was redelijk (op de rand van groen of beter), en Bronchidilitatie test gaf slechts 7% verbetering, veel minder dan de arts verwachtte.

Probleem was, de FeNO test vloog van de schaal af met 226 ppb (geen verschrijving, over twee honderd). Dit duidt op problemen in de luchtwegen. Als hij in mijn mond gekeken had dan had hij dat ook direct kunnen zien.
:-S (ik hoop dat wat sarcasme geoorloofd is).

Verdere allergietesten waren negatief inclusief bloedonderzoek voor gebruikelijk ziektes.
KNO onderzoek inclusief CT scan: poliepen en volle kaakholte rechts. Advies: operatie om poliepen te verwijderen en ruimtes leeg te halen.

De KNO arts geeft toe dat de operatie alleen maar een tijdelijke oplossing is. De long arts schrijft een –voor zover ik na kan gaan- stevige astma medicatie voor, althans voor beginnend astma, gebaseerd op de FeNO metingen gemaakt gedurende zware verkoudheid en keelonsteking: Asmanex 400 microgram inhalatie in de ochtend en Montelar 10 mg tablet in de avond. Omdat ik de andere testen wou afwachten ben ik nog niet met die medicijnen begonnen; ik begin voermoedelijk deze week.

Mijn probleem is, dat zowel de poliepen als de asthma sypmtomen een bijverschijnsel of secondair probleem lijken te zijn. Maakt het er niet minder erg om. Maar wat mij dwarszit is dat tot nu toe geen van de artsen een poging gedaan heeft om het onderliggende probleem te identificeren of op te lossen. De medicatie of operatie onderdrukt het probleem vermoedelijk voor een tijd, maar er is een grote kans dat dan het echte probleem dan dubbel of ergens anders terugkomt.

Helaas zijn de artsen hier (Tsjechie) niet altijd up to date met literatuur en is bij te veel artsen (met name specialisten) goede patient informatie-communicatie ook niet echt ok. Ik hoop hier op het forum meer antwoorden te krijgen.

Login of registreer om te reageren