Klaplong

10-03-2018 om 09:43 uur

Hallo,

Ik heb vorige week mijn 3e spontane klaplong gehad. In juni 2015 mijn eerste, juni 2017 mijn 2e en nu maart 2018 mijn 3e. Eerste 2 volledig ingeklapt nu laatste keer klein beetje onderaan de long, maar hing nog aan het web van talkpoeder van de vorige keer. 1e keer een VATS operatie gehad, 2e keer geplakt met talkpoeder. 3e keer hebben ze niks gedaan, omdat er geen ruimte was om een drain te plaatsen. Laatste keer 2 dagen in het ziekenhuis gelegen. Arts hoopt dat de long nu zelf weer aan gaat leggen. Heb nu een week rustigaan gedaan en sinds 2 dagen heb ik geen ploppen in mijn long meer en heb het idee dat ie weer vast zit (voor hoe lang is de vraag!). Mijn vraag is eigenlijk....als ik dit forum bekijk en of internet afstruin.....ik nergens kan vinden dat er een longarts is die hierin gespecialiseerd is. Ik merk dat de artsen die ik tot nu toe heb gehad, zie vasthouden aan een oud onderzoek, waaruit blijkt dat het meeste voorkomt bij lange, dunne, jonge mannen en voornamelijk die wiet roken. Alles daarbuiten is voor hun maar gissen. Bij alle 3 keren heb ik op mijn vraag een ander antwoord gekregen. Laatste spande de kroon om doodleuk te zeggen, tsja in het vervolg niet meer zwaar tillen, dus maar een andere baan zoeken! Kom op mensen we leven in 2018, worden er geen nieuwe onderzoeken gedaan na aanleiding van spontane klaplongen bij mensen die niet het bovengenoemde hebben. Want wat ik hier zo lees en wat ik in mijn omgeving hoor zijn het ook veel mensen die bijvoorbeeld niet roken, niet sporten, gezond leven echt in alle soorten en maten.
Dus mijn vraag is of er eens duidelijk antwoord kan komen wat betreft de spontane klaplongen???
Sorry ben een beetje boos, om het feit dat het bij iedere klaplong zo'n lange nasleep is en ik iedere keer zo lang uit de running ben en iedere keer van 0 af aan opnieuw kan beginnen. En er niemand is die een antwoord heeft.

Mvg,

Kiki

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
12-03-2018 om 11:00 uur

dag Kiki
wat een nare toestand! helaas komt dat een enkele keer voor dat bij iemand de klaplong nog een aantal keren terugkomt. je constateert terecht dat er geen echt expertisecentrum voor is, en dat komt omdat een klaplong in het algemeen niet zo vervelend doet en maar zelden echt gevaarlijk is. dat lange dunne rokende mannen het meest risico lopen is een feit; toch kunnen mensen met andere kenmerken het ook krijgen maar hebben dus minder kans daarop. ook geven chronische longaandoeningen een verhoogd risico om het te krijgen, alsook het bestaan van "blebs" (soort luchtblaren) onder het longoppervlak. ik neem aan dat er wel eens een ct scan is gemaakt van de longen.
hoe nu verder? adviezen over duiken en werkzaamheden en dergelijke zijn op hun plaats want het zal je maar gebeuren dat je tijdens duiken een klaplong krijgt. gewoon ook omdat nu blijkt dat de situatie toch weer zomaar terugkomt ondanks de eerdere behandelingen. soms wordt een nieuwe operatie overwogen maar wanneer de long grotendeels is vast blijven zitten zoals je beschrijft zullen de meeste chirurgen het aangehechte gebied natuurlijk niet weer los willen maken. ook kan soms een draintje geplaatst worden en geprobeerd worden aanvullend de long te "plakken". je eigen longarts zal daar wel over hebben nagedacht. het is toch goed mogelijk dat als het nu eens een lange tijd rustig blijft je er van af gaat komen.

Login of registreer om te reageren
12-09-2018 om 19:54 uur

Beste Kiki, ik ben begin dit jaar geweldig geholpen door een hele kundige longarts en een zeer gespecialiseerde longchirurg in het UMC Utrecht. Ik had een zeer lang bestaande klaplong die operatief "gerepareerd" is. Niet door te plakken, maar door het longvlies aan het borstvlies vast te laten groeien. Als je namen wilt hebben stuur me dan even een bericht! groet marjo

Login of registreer om te reageren
11-10-2018 om 07:45 uur

Hallo Dr. Willem,
Tis nu 7 maanden later en heb wederom een lichte klaplong. De long is aan de bovenkant een millimeter los en aan de onderkant een 9 millimeter los. Heb weer 1 dag in het ziekenhuis gelegen en kan nu weer minimaal 4 weken mijn gemak houden. Zeer frustrerend weer. Het gebeurd ook iedere keer weer in een rust stand en dat vind ik juist frappant. Daarbij vind ik het ook raar dat jullie artsen maar blijven zeggen.....dat het bijna niet meer kan gebeuren

Login of registreer om te reageren
11-10-2018 om 07:48 uur
Reactie op marjoG

Beste Kiki, ik ben begin dit jaar geweldig geholpen door een hele kundige longarts en een zeer gespecialiseerde longchirurg in het UMC Utrecht. Ik had een zeer lang bestaande klaplong die operatief "gerepareerd" is. Niet door te plakken, maar door het longvlies aan het borstvlies vast te laten groeien. Als je namen wilt hebben stuur me dan even een bericht! groet marjo

Hallo Marjo,

Diezelfde operatie heb ik bij mijn eerste klaplong gehad, daar was de long volledig ingeklapt. 2e keer hebben ze met talkpoeder behandeld. 3e en 4e keer het stukje long wat loslaat zie je dat ie dan nog vastzit aan de web van het talkpoeder. Schijnbaar is er verder niets mee qua behandelingen blijkbaar.
Thx voor je reactie nog.

Login of registreer om te reageren