vraagje bij het voorstellen

07-12-2017 om 17:50 uur

Hoi hoi allemaal,

ik lees hier al een tijdje wat rond omdat ik hier wat herkenning vond. Dit is mijn verhaal in het kort:

ik ben Rianne, 23 jaar oud en ik zit op het conservatorium (ik speel saxofoon). Ik heb op 28 augustus 2017 een hele heftige astma aanval gehad, volledig uit het niks. Ik ging naar bed zoals elke avond. Ik woon samen met een huisgenootje, toevallig ging het niet zo goed en sliep zij even voor haar gemoedsrust bij mij op de kamer. Helaas werd ik in een half uur nadat we waren gaan liggen, extreem benauwd. Ik kreeg echt geen lucht meer. Ik wist niet zo goed wat me overkwam want dit had ik nooit eerder gehad. Vervolgens de huisarstenpost gebeld, die zeiden dat we langs moesten komen, maar ik had geen vervoer. Vervolgens zei die meneer dat ze iemand langs zouden sturen. Binnen een aantal minuten stond hier een ambulance. Ik werd verneveld en kreeg medicijnen. Ik voelde me redelijk snel alweer ietsjes beter maar ik moest toch mee omdat mijn saturatie erg laag was. Vervolgens veel verneveld en ik mocht de volgende ochtend naar huis. Ik heb behoorlijk wat onderzoekjes nu achter de rug.

Het is dus astma. Ik heb eerst salbumatol gekregen en nu heb ik sinds 2 weken foster. Het gaat redelijk. Ik merk wel dat ik sinds vandaag weer een heel stuk benauwder ben, ook weer met veel meer slijm etc. Ik gebruik nu 4 keer per dag 2 pufjes foster, meer mag ik ook niet nemen.

Wat doen jullie in dit soort situaties? Dat je merkt dat het niet lukt qua lucht maar dat je al wel de maximale dosis gebruikt aan medicijnen? Moet je in dat geval naar de longarts bellen? Want ik weet niet of zij er dan iets aan zou kunnen doen. Hoe gaat het verder bij jullie? gaat het soms weer vanzelf beter? Ik ben erg zoekend naar wat ik nu het beste kan doen. Ik voel me vooral erg moe, koud, pijn op mijn rug en benauwd.

Ik hoor het graag. Ik vind het erg fijn om op dit forum zoveel verhalen te kunnen lezen.

Alvast bedankt!
Groet Rianne

Login of registreer om te reageren
07-12-2017 om 18:17 uur

Allereerst welkom en allertweedst: Ai!
Da's wel lichtelijk drama voor een blazer. Ik zou toch een consult vragen bij een goede in blazers gespecialiseerde arts. Die moeten er echt wel zijn. Je hoopt per slot na je studie er je vak van te maken, toch? Zodoende lijkt het mij raadzaam om goede raad in te winnen.
En als de drang naar muziek te groot is: Als verplicht bijvak hebben jullie toch piano? Tenminste dat was vroeger zo. Da's ook een mooi instrument maar wat moeilijker te vervoeren laat staan om te marcheren met de harmonie.
Alle gekheid..........en stokjes en zo. Sterkte en succes. Komt goed!

Login of registreer om te reageren
07-12-2017 om 19:53 uur

@balling
Marcheren met de harmonie.
Tijd geleden dat ik moest lachen om iets op dit forum. Jij had komiek moeten worden LOL.

Login of registreer om te reageren
07-12-2017 om 19:57 uur
Reactie op Reuzenkakatoe

@balling
Marcheren met de harmonie.
Tijd geleden dat ik moest lachen om iets op dit forum. Jij had komiek moeten worden LOL.

Tsja! Ik zie het Baudet nog niet doen.
Terwijl daar nogal voor gewaarschuwd wordt.

Login of registreer om te reageren
07-12-2017 om 20:22 uur

@Rianne,
Welkom hier.
Geef de Foster iets meer tijd om zijn werk te doen.
Ik ben begonnen met Foster 2 maanden geleden en merkte
pas na 6 weken dat het echt begon te werken.
Het is een heel goed medicijn.
Als Je angstig bent/wordt kun je beter contact met je arts zoeken,
maar nogmaals "wees geduldig".
Als je astma onder controle is, is saxofoon spelen denk ik
geen enkel bezwaar. Dat is juist een goede oefening voor de longen.
Ook dat kun je met je arts bespreken.
Beterschap en succes met je studie

Login of registreer om te reageren
07-12-2017 om 20:24 uur

Haha bedankt voor jullie reacties!

Ik vind het een hele goede tip om eens naar zo'n arts te gaan zoeken. Het is idd zo dat ik mijn vak er van wil maken. ik studeer pop/jazz dus ik speel veel in big bands en een duo project met een eigen pianist. ik speel niet in een fanfare haha :P. en ik hoop idd dat het gauw over is. de longarts heeft mij geadviseerd om contact op te nemen als het niet beter gaat. ik vind dat wel lastig want wanneer gaat het dan echt niet meer goed genoeg en neem je contact op... en wat doen ze dan? heeft een van jullie hier ervaring mee?

groet Rianne

Login of registreer om te reageren
07-12-2017 om 20:44 uur

@SaxofoonRianne
Wat ze dan gaan doen is in eerste instantie experimenteren met andere medicijnen. Daarna meer onderzoeken. Bedenk goed dat jij bepaalt wat ze wel of niet doen. Bepaalde onderzoeken die je niet wilt kan je gewoon weigeren. Zo wilden ze bij mij eens een bronchoscopie uitvoeren. Heb ik geweigerd. Later bleek dat ook niet nodig te zijn. Dus niet klakkeloos accepteren wat ze voorstellen. Vooral academische ziekenhuizen zijn dol op proefkonijnen voor nóg meer onderzoeken. Informeer je voordat je een onderzoek toestaat waar je zelf een slecht gevoel bij hebt.

Login of registreer om te reageren
09-12-2017 om 01:24 uur

Hier ook een blazer, ik speel hobo. Ja ik weet het, ook een raar instrument voor iemand met instabiel moeilijke instelbaar astma... Maar ik hou van blazen. Ik puf eigenlijk altijd met atrovent voor ik ga spelen. Jij hebt salbutamol die je daarvoor kunt gebruiken. Mijn longarts heeft liever dat ik puf en dan wel muziek maak dan dat ik helemaal niets doe. En ja, na hele heftige aanvallen duurt het ff voor dat spelen weer lekker gaat.

Als jij je werk er van maakt zijn aanvallen niet handig, dus proberen op de goede medicijnen ingesteld te raken is dan wel zo fijn. Ik heb er nu bijvoorbeeld Qvar bij gekregen in het voorjaar en dat hielp echt bij mij (in combi met foster, spririva respimat, avamys, montelukast en onderhoudsdosis prednison). Ik denk dat het puzzelen is om te kijken wat bij jou het beste werkt. Daarnaast duurt het echt ff voordat de foster goed werkt. Ik kan echt niet zonder, vind het een goed medicijn. Dus misschien nog even volhouden.

Login of registreer om te reageren