Elke dag bloed ophoesten, niets aan te doen?

Hoi allemaal,

Graag zou ik jullie het volgende willen voorleggen: bij een goede vriendin is ongeveer 10 jaar geleden haar long verwijderd vanwege het vermoeden van longkanker. Ze was toen nog vrij jong. De laatste tijd hoest ze veel bloed op, is ze heel moe (waardoor ze niet meer kan werken) en is ze meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis omdat het niet meer ging. Na ruim een jaar thuiszitten, lazer-operaties en embolisaties is uiteindelijk gebleken dat het bloeden afkomstig is van weefsel wat op de wond zit van waar de long oorspronkelijk zat. Daarmee zit het dicht bij de naad, wat weglaseren risicovol maakt. Daarom is besloten dat men niet het risico wil lopen dat de wond weer opengaat door een operatie. Dit betekent dat het ophoesten van bloed chronisch is. Ik maak hier zorgen over, de kwaliteit van leven is een stuk lager als je elke dag bloed ophoest en daar moe van bent.

Nu heb ik niet direct perse een medische vraag, maar ik vraag me wel af of jullie advies zou kunnen hebben wat we verder nog zouden kunnen doen om een overzicht te krijgen van de opties/steun van omgeving. Een second opinion ligt voor de hand, wellicht heeft er iemand goede ervaringen met bepaalde ziekenhuizen? Of wellicht toch naar het buitenland (iemand ervaring??

Groet,
x

Reacties

 • dine1977dine1977 Gebruiker
  Hallo Anoniem,

  Wat vervelend en een nate situatie voor je vriendin en daarmee ook voor de omgeving.

  Het is allerminst prettig om te zien dat een geliefde lijdt.

  Idd zal ik voor een second opinion gaan. Wat ik weet staat het EMC goed aangeschreven ten opzichte van transplantatie en zeldzame long aan doeningen.

  Daar zijn ze in gespecialiseerd.

  Ik wens jullie iig veel succes.

Log in of Registreer om te reageren.