Advies griepprik 2 jarige

23-11-2017 om 12:43 uur

Hallo,

Ons zoontje heeft het afgelopen jaar 10 keer in het ziekenhuis gelegen ivm benauwdheid. Veel vernevelen, zuurstof en prednison dus.

De afgelopen 2 maanden samen met een kinderlongarts gezocht naar mogelijke oplossingen en verschillende veranderingen/toevoegingen in medicatie.

Huidige medicatie:
2x2 Qvar
Montelukast 4 mg 1x daags
Co trimaxazol 1x daags 4 ml
Fluticason 1x daags

Afgelopen weekend voor het eerst met griep thuis geweest zonder benauwdheid. Na geplande controle longarts deze week besloten de Qvar terug te zetten naar 2x1 ivm de hoeveelheid steroïden die hij binnenkrijgt. Hij is nu 81.6 cm en 9.6 kg. Wij, beide ouders, zijn 1.60/1.60,4. Maar onze zoon zit nu dus op -3 met zijn 2 jaar en 3 mnd.

De longarts wilde daarnaast de co trimaxazol stoppen over 1 maand als het goed gaat met 2x1 Qvar. En wilde daarbij ook dat we een griepprik voor hem gaan halen...

Nu is dat laatste punt waar onze twijfel zit:
- volgens ons is er nooit bewezen dat een griepprik werkt? Sterker nog, als wij hem halen worden we er juist ziek van en zijn we de hele winter kwakkelig. Als we hem niet halen hebben we daar geen last van (beide astma)
- we zijn bang dat hij juist na de prik ziek wordt met saturatiedalingen en opname tot gevolg
- we hebben gelezen dat een griepprik in oktober gehaald moet worden omdat hij anders niet meer werkt?
- we hebben gelezen dat de griepprik niet werkt bij kleine kinderen als ze hem voor het eerst krijgen?

Graag advies hierin. Pas na weggaan bij longarts kwamen de vragen en twijfels boven. Longarts niet aanwezig in het zh anders had ik het daar nagevraagd.

Login of registreer om te reageren
24-11-2017 om 06:33 uur

Hai,

Wat een ellende met je kleintje.
Wij hebben er twee met de problemen die je beschrijft, de oudste is inmiddels bijna 6 en daarmee gaat het gelukkig veel beter inmiddels. Geen opnames meer, we redden het thuis allemaal met medicatie. Wij hebben wel goeie ervaringen met de griepprik gehad met hem. Vrijwel geen reactie na de prik zelf en weinig heftig ziek zijn gedurende de winter...
Maar goed, dat is een ervaring. Een dokter ben ik niet.
Kan je bij jullie ziekenhuis geen terugbelverzoek achterlaten. Wij lopen bij het VU en worden altijd (anders door de dienstdoende arts) teruggebeld.

Veel sterkte deze winter.

Login of registreer om te reageren
24-11-2017 om 06:49 uur

Ja hebben we gisteren gedaan. Worden vandaag teruggebeld.

Fijn dat jullie wel een positieve ervaring ermee hebben.
Dank je wel. Jullie ook !

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
24-11-2017 om 10:16 uur

beste sjymj,
inderdaad is contact met de eigen kinder(long)arts het beste.
Het gegeven advies lijkt mij overigens het juiste: gezien het verhaal dat u schetst lijkt er zeker een indicatie voor de griepprik. Je kan niet uitsluiten dat hij na de prik ziek wordt, maar dat kun je ook niet zonder de prik. Omdat de seizoensgriep vanaf oktober sterk op komt is het beter om in die periode te vaccineren. Bij kinderen <6jr wordt geadviseerd tweemaal te vaccineren (i.e. herhalen vaccinatie na 4 weken) vanwege de effectiviteit.

succes en hopelijk een goede winter-/griepperiode voor jullie gezin

Login of registreer om te reageren