astma? of toch wat anders?

28-09-2017 om 22:24 uur

dag forumleden,

na wat zoeken op dit forum uitgekomen en misschien is het wel fijn om juist met lotgenoten te kletsen en misschien kunnen jullie mij helpen in mijn zoektocht.
Ik ben een vrouw van 37 getrouwd en moeder van 4 kinderen waarvan 2 een diagnose hebben in het autistische spectrum en 2 het vermoeden ervan.. pittig dus.
ik heb bij tijden, ook vroeger veel hooikoortsaanvallen gehad en soms ook tijden minder.
afgelopen jaren had ik vaker periodes dat het minder goed met me ging maar ik (en therapeuten met mij) legden de link naar stres en druk gezinsleven. De laatste 2 jaar echter min 2 keer per jaar longonsteking, tussendoor periodes met benauwdheidsklachten (maar wat is normaal) longfunctietest gedaan half jaar geleden en daar kwam uit dat ik meer lucht inademde als er uitging. Arts vermoed astma en schrijft puffers voor.. die leken te helpen maar bij een äanval"niet. Ik kreeg een andere puf en ja dat hielp weer voor een paar noodgevallen. De aanvallen komen echter vaker, puffers werken minder goed en nu zover dat ik anderhalve week geleden weer met longontsteking thuis zat. Nu lijkt die onsteking weer op zijn retour maar benauwdheid blijft. is soms iets minder maar bij tijden ook heftig. zo dat ik nog niet kan werken. Ik ben duizelig, zweet breekt me uit het lijkt of ik koorts heb en sta te trillen en spaans benauwd.. arts twijfels dus aan diagnose astma maar wat is het dan wel? Kan het ook met voedsel te maken hebben bv met gluten? Ik heb verder niet echt klachten al eet ik al heel lang geen brood omdat ik dan buikpijn kreeg.. kan het zijn dat ik steeds zieker wordt omdat ik voedsel eet waar ik niet tegen kan? en wat als dat uit een bloedtest bij een arts niet komt? er kwamen lichte allergieen uit de bloedtest maar dat was verwaarloosbaar volgens de arts..
Het ging vanavond iets beter maar net een paar koekjes op en na een uur ongeveer is het gewoon goed mis, mijn keel lijkt dicht te zitten. en bijna geen adem meer.. zit dat tussen mijn oren of kan dat degelijk met voedselovergevoeligheid te maken hebben? Ik laat eigenljk alles staan van gluten.. (omdat het bij een natuurgenezer er wel uit kwam) maar ik ben verslaafd aan deze koekjes en vooral als ik me rot voel kan ik de verleiding niet weerstaan om daarna en overdag zonder de koekjes ook steeds vaker zo benauwd te zijn.
Maandag weer naar mijn huisarts omdat ik zelfs niet kan werken. k wil graag naar een specialist maar welke zou handig zijn?
Bedankt alvast voor evt tips.
Groetjes Hilda1

Login of registreer om te reageren
01-10-2017 om 09:07 uur

Ik wil niet pretenderen dat ik er verstand van heb, maar bij sommige allergische reacties kun je inderdaad zwellingen krijgen, dus ook rondom je luchtwegen, waardoor je benauwd wordt. Heb je wel eens geprobeerd pinda's/noten uit je voeding te elimineren? Ik hoor van wel meer astmatische mensen dat ze in meer of mindere mate overgevoelig zijn voor pinda's.

Qua specialist zou ik toch in eerste instantie een longarts ernaar laten kijken, een longontsteking komt niet uit je voeding. Overigens, het herstel na een longontsteking kan lang duren hoor! Zeker als je al niet topfit was, wat ik me kan voorstellen met zo'n veeleisende thuissituatie.

Misschien kun je ook aan je huisarts vragen om een uitgebreide allergietest?

Sterkte in ieder geval, al met al blijft het een vervelende situatie, zeker als er geen eenduidige diagnose komt.

Login of registreer om te reageren
03-10-2017 om 09:18 uur

Beste Hilda,

Twee keer per jaar longontsteking is nogal wat. Wat akelig! En dan ook nog die benauwdheid!

Is er al eens een provocatie test bij jou gedaan? Zijn de longfunctie testen door de longarts gedaan?

Voedsel overgevoeligheden kan je ook laten testen door een arts.

Sterkte en succes in je zoektocht,
Anne

Login of registreer om te reageren
04-10-2017 om 16:02 uur

Als je zo duidelijk reacties krijgt op het eten van koekjes MOET je die laten staan. Ook kun je een poos een voedingspatroon volgen waaruit de meeste probleem stoffen zijn verwijderd. Dat is nog niet zo makkelijk want je moet dan idd gluten maar ook melkproducten laten staan en dergelijke. Wellicht het beste te doen via iemand die daar verstand van heeft. Wellicht heb je baat bij een coach van de Hormoonfactor? Hierbij worden ook allerlei voedingsmiddelen uitgesloten en werk je aan je conditie.

Allergietesten heb ik niet zulke beste ervaringen mee. Er komt dan niets uit terwijl je zelf overduidelijk merkt dat je er niet tegen kan. Je wilt dan weten waartegen je nog meer niet kunt maar er is een verschil tussen allergie en intolerantie. En intolerantie kun je niet met testen vaststellen, meen ik. Heb beste is toch voedingsmiddelen uitsluiten.

Hoe goed is je Engels? Anders zou je naar Whole30 kunnen kijken, daar is een boek van. Er zijn ook boeken over de Hormoonfactor trouwens, kijk eens via je bieb.

Daarnaast wel naar je longen laten kijken hoor, klinkt niet best. Kan ook komen door je zware thuissituatie, dat je helemaal van slag en overbelast bent. Denk daar ook aan bij het eten van die koekjes!!! Je kunt het je niet veroorloven je slecht te voelen vanwege een paar koekjes... Probeer iets anders te vinden als je troost nodig hebt, misschien kan iemand je daar ook bij helpen. Kun je via de specialisten van je kinderen zelf geen ouderbegeleiding krijgen waar je dit kunt aankaarten? Het is allemaal niet niks. Sterkte ermee!

Succes :)

Login of registreer om te reageren