Immunotherapie en een flinke stijging van de bloedwaarden (allergieën)

Hallo,

Ik ben op mijn 16e gediagnosticeerd met allergische astma na een lange tijd van vermoeidheid en met name klachten van de luchtwegen tijdens het slapen. Daar is destijds onderzoek naar gedaan (bloedonderzoek en huidtesten) en daar kwamen heel wat allergieën uit, ik heb nu zo'n 26 allergieën. Nu krijg ik sinds bijna 2 jaar Immunotherapie voor de huisstofmijt allergie, de boom en de graspollen (desensibilisatie). Helaas heb ik de laatste paar maanden een heftigere reactie na het krijgen van de injecties en voel ik mij ook weer akelig vermoeid. Ik slaap goed maar word altijd vermoeid wakker met ook een ademhaling die zowel piept bij het inademen als bij het uitademen. Nu is er onlangs weer bloedonderzoek verricht i.v.m het kijken wat de therapie in het ziekenhuis doet en daar komt deze waarde uit:

2015 (bloedwaarde) en 2017 (bloedwaarde)
Huisstofmijt zat op: 46 en is nu 91
Boompollen zat op : 9 en zit nu op 34
Graspollen zat op: 11 en nu op 14

Hoe kan het dat de waarden nu zo fors omhoog zijn gegaan ondanks de therapie? Klopt het dat de vermoeidheid die de laatste maanden erger is geworden, ook aansluit bij de bloedwaarden? Ik heb geen kennis van de bloedwaarden dus mij zegt het niet heel veel. Maar als het klopt wat ik zeg, dan verklaard het de vermoeidheid wel.

Ook is het sinds 2 maanden dat ik veel heftiger reageer na het krijgen van de huisstofmijt injecties, mijn lippen beginnen van binnen te jeuken en mijn keel jeukt ook van binnen en krijg ook verminderd lucht binnen. Ik moet daarom ook langer in het ziekenhuis blijven na de injecties. Ik merk ook dat vooral het inademen bemoeilijkt word na het krijgen van de injectie(s) Hoewel de huisstofmijt bij mij de heftigste reactie geeft . Ik vraag mij nu af of de therapie wel "goed" voor mij is, maar als ik er mee stop dan blijf ik "extreem" allergisch.

Mijn belangrijkste vraag is: Kan het zijn dat een "ernstige" huisstofmijt allergie, voor vermoeidheid kan zorgen? Kan dit een reden zijn waarom ik altijd zo moe wakker word, zo moe dat ik het gevoel heb dat ik amper heb geslapen? Hoe gaat dat in zijn werk? En is de uitslag van dit nieuwe bloedonderzoek dus ook duidelijk een teken/bevestiging dat ik inderdaad allergischer ben geworden en daardoor allergischer reageer?

Bedankt voor al jullie goede inzet op dit forum, ik kan mij voorstellen dat er al veel mensen door jullie geholpen zijn!

Groet, Allergrietje

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Heb je in hetzelfde ziekenhuis (zelfde lab?) bloed laten prikken beide keren?
 • Bedankt voor uw snelle reactie! Ja, beide keren in het UMCG.
 • Allergrietje92Allergrietje92 Gebruiker
  #3 edited september 2017
  Mijn totaal IgE is nu ook gemeten en daar is de uitslag nu van bekend:

  Mijn totaal IgE = 1318 terwijl er bij de normaalwaarde staat " 0 tot 115 ". Wat houd dit in?

  Ook staat er bij de allergieën:

  Normaal waarden moeten tussen de 0.0 en de 0.34 zijn. Ik zit bij de huisstofmijt dus op 91 en de rest van de allergie waarden zijn ook te hoog, komen zulke hoge waarden vaker voor of is 91 wel echt heel hoog? Ik zoek vooral een verklaring voor mijn vermoeidheid, sinds 2016 is er Coeliakie vastgesteld en dit heeft veel van de vermoeidheid al opgelost maar ik ben sinds kort echt weer meer vermoeid, ik reageer ook veel allergischer op de voor mij allergische prikkels en ontwikkel ook weer meer allergieën. Ik begrijp er zelf niks van en word helaas niet veel wijzer van mijn "physician assistant" :(
 • Overigens zijn mijn longen nu ook elke ochtend meer aan het piepen bij de inademing (Allergische astma). Ik merk dat als ik naar school ga (1 dag in de week, volwassenonderwijs) dat ik na een paar uur op school, al heel moe ben en mijn best moet doen om wakker te blijven. Ik heb verder geen last van stress, doe nog veel leuke dingen maar wel met mate omdat ik snel op ben van de energie...
 • Iemand die mij duidelijkheid kan geven? :(
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Uhm, allergische reacties doen nogal een aanslag op je energielevel. En zeker als je met het spulletje ingespoten bent en je lijf reageert daar zo heftig op.
  Onderschat dat niet. Maar als je de vraag nu eens stelt aan je eigen allergoloog? Begrijpt hij/zij ook niet waardoor jouw waarden hoger worden ipv lager?
 • Nee met de allergoloog zelf kom ik nooit/zelden in contact, enkel met de physician assistent krijg ik contact maar van haar krijg ik helaas geen hoogte. Ik heb haar de vragen gesteld en op enkele vragen geeft ze goed antwoord, en op de vragen die ik hier bovenstaand heb gesteld, krijg ik geen antwoord.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ook ik ben bekend bij allergologie UMCG, maar krijg wel altijd goede antwoorden op mijn vragen. is het niet van de allergoloog dan is het wel door de dames die de injecties geven/ allergie onderzoeken doen.
  de meesten werken er al meer dan 15 jaar als het niet langer is, en hebben veel kennis.
  Als je vind dat je geen goed antwoord krijgt dan kun je dit aangeven, kunnen zij op zoek hoe jij het antwoord kunt krijgen.

  Wanneer je meer longklachten krijgt (piepen) kun je dit aangeven bij de poli, of naar je huisarts om longen te laten luisteren en of er meer/andere medicatie nodig is.

  van allergie kun je erg moe worden, ook van huismijtallergie. Saneren van je woning is belangrijk.

  en het kan idd wel even duren voordat je hier antwoord krijgt van een arts. Deze hebben een drukke baan en doen dit forum er vrijwillig bij, het is maar net wanneer ze hier tijd voor hebben.
 • Hallo Emsepems,

  Ik heb absoluut geen klachten over het UMCG, ik heb super lieve/leuke verpleegkundigen die mij injecteren en met alles willen helpen en ook de allergoloog is een vriendelijke mevrouw. Alleen qua duidelijkheid kom ik met de Physician Assistent niet verder. En omdat ik niet "direct" contact heb met de allergoloog zelf, hoop ik hier antwoorden te krijgen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  maar wat is een physician assistent? Ik ken deze term niet
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ha, Ik heb het antwoord al gevonden op internet.
  de assistente moet je bloedwaarden uit kunnnen leggen, zo niet dan moet ze overleggen met de allergoloog lijkt me.
  t kan niet zo zijn dat ze nog op geen enkele vraag een goed antwoord heeft gegeven
 • Ben je ook bij de longarts in het UMCG onder controle? Het lijkt erop zoals je het vertelt dat je een allergisch astma hebt dat niet voldoende onder controle is. Vermoeidheid kan ook een symptoom van astma zijn. De piepende ademhaling hoort ook niet. Astma wordt verergerd door prikkels, waaronder allergische prikkels. Desensibilisatie therapie is een manier om de prikkels te verminderen. Er is een specifieke behandeling voor allergisch astma die goed werkt bij mensen met een hoog IgE en erg allergisch zijn. Dat is omalizumab (merknaam xolair). Dat zijn injecties die 1 x per maand of 1 x per 3 maanden worden ingespoten. Het lijkt mij een goed idee om je longarts hierom te vragen. Als je nog niet bij een longarts loopt dan je huisarts om een verwijzing naar de longarts te vragen. Wat de betekenis van de verandering van die getallen tussen 2015 en 2017 weet ik niet. Het gaat er meer om dat je klachten toenemen en dat daar iets mee moet gebeuren.

  Met vriendelijke groet,

  Serge van Wolferen
Log in of Registreer om te reageren.