Nachtelijke Hypoxie door V/Q mismatch

24-09-2017 om 07:32 uur

Beste longartsen,
In een eerder topic heeft la Peter van Tilburg uitgelegd wat V/Q mismatch precies is. Maar heb nog een aantal vragen.
Naast de V/Q mismatch (ontdekt na 6 PSG's) heb ik ook astma en slaapapneu. Voor beide word ik behandeld (Bipap en medicatie). De ingezette behandeling is vooralsnog hoge drukken (nu 10/5, maar zou naar 14/8 moeten) en eventueel 4l zuurstofsuppletie.
Kunt u mij vertellen welke behandelopties er nog meer zijn?
Mijn behandelend longarts weet er te weinig van, omdat het volgens hem heel weinig voorkomt.
Vraag mij af of een verwijzing naar een andere longarts in een academisch ziekenhuis zinvol is?
Mijn somnoloog (tevens longarts) bij wie ik in het gespecialiseerde slaap/waak centrum onder behandeling ben en de V/Q mismatch heeft ontdekt, heeft de mogelijkheden van een ziekenhuis niet.
Ik voel mij door deze situatie heel onzeker.
Wat adviseert u mij?
Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet, Marianne

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
26-09-2017 om 09:21 uur

Beste Marianne

Ik begrijp uit je vragen dat je je zorgen maakt over wat er nou precies aan de hand is, wat er de oorzaak van is en hoe het het beste behandeld kan worden. Begrijpelijk, want het is nogal wat om astma en slaapapneu te hebben met V/Q mismatch en daarvoor te moeten slapen met BIPAP beademing en zuurstof. Het is in dit geval helemaal niet gek om in overleg met je eigen longarts een keer verwezen te worden naar een academisch centrum voor uitleg en adviezen over de behandeling. Daar kan u en uw eigen longarts vervolgens weer mee verder. Echt uw vraag beantwoorden over andere behandelopties kan ik zo niet beantwoorden en uw ongerustheid wegnemen ook niet. Mijn advies is om een verwijzing naar een academisch ziekenhuis te vragen bij uw longarts en daarna voor de slaapapneu bij uw eigen longarts onder controle te blijven.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen

Login of registreer om te reageren