Slijm in één kwab

31-07-2017 om 12:46 uur

Met onze zoon van nu net 1 jaar, zijn we helaas al vanaf zijn geboorte aan het 'dokteren'.

Een samenvatting: geboren met 37 weken, opstartproblemen vanwege premature longen. Ongeveer 12 uur na z'n geboorte een spanningspneumothorax (linker long), waarvan hij na 3 weken hersteld was. Toen hij 1 maand oud was kreeg hij RS virus, welke gecompliceerd werd door een atelectase (rechter bovenkwab) die niet op wilde lossen, uiteindelijk ook na 3 weken hersteld dmv pulmozyme. Afgelopen winter heeft hij geregeld (5 keer) periodes van een aantal weken in het ziekenhuis doorgebracht ivm benauwdheidsklachten (vaak bronchiolitis en een aantal keer een longontsteking daarbij). Alle ziekenhuisopnames heeft hij een tijd aan de optiflow gelegen, waarbij het afbouwen van de flow moeilijk ging.

Sinds februari gebruikt hij nu een onderhoudskuur azitromycine en heeft hij een sonde ivm periodes van niet drinken en destijds aversie voor voedsel. Sinds afgelopen najaar gebruikt hij salbutamol tot 8x per dag 5 pufjes, 2x per dag QVAR, ook heeft hij een tijdje berodual gebruikt. Wat opvalt is dat hij in ieder geval 's ochtends last heeft van expiratoir piepen. Wanneer hij een virus doormaakt, is dit vaak heel de dag. De salbutamol werkt dan ongeveer 1,5-2 uur.

Omdat hij zo vaak in het ziekenhuis heeft gelegen (afgelopen juni voor het laatst) met benauwdheidsklachten, is hij doorgestuurd naar het academisch ziekenhuis. Sinds afgelopen maart lopen daar de onderzoeken naar een eventuele onderliggende oorzaak van zijn klachten.

Uit zowel een CT scan(20 april) als een bronchoscopie (die vandaag is gemaakt), blijkt dat er in de rechter bovenkwab slijm zit. In de rest van z'n longen was dit op de bronchoscopie niet te zien. Wel begreep ik dat er op de CT in alle kleine vertakkingen wat slijm te zien was. Verder was op de bronchoscopie van vandaag te zien dat de rechter bovenkwab ontstoken en geïrriteerd was. Er is een BAL gedaan, waarvan we over 2 weken de uitlag krijgen.

Zojuist onderweg naar huis, gaat alles een beetje zinken en komen de vragen op. Kan het een toevalstreffer zijn dat er tot 3 keer toe problemen in de rechter bovenkwab worden gezien (de atelectase vorig jaar, de CT van 20 april en de bronchoscopie van vandaag)? Is het een verklaring voor de vele opnames die hij nodig heeft gehad? Kan het een symptoom zijn van een onderliggend probleem, zoals bijvoorbeeld PCD? En is het niet vreemd dat het steeds vooral rechts boven lijkt te treffen?

En tot slot, is het een gekke gedachte van mij dat ik dit slijm als verklaring zie voor het feit dat onze zoon nooit veel heeft aan een gewone zuurstofbril als hij weer zo'n periode van benauwdheid heeft? Hij heeft altijd meer baat bij de optiflow. Qua saturatie zit hij dan niet eens heel krap, maar je ziet dat hij met de optiflow veel minder hard hoeft te werken.

Uiteraard stellen we deze vragen ook over 2 weken op de poli, maar we zijn toch wel benieuwd naar uw kijk hierop.

Mvg,
Kim

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
01-08-2017 om 08:46 uur

Beste Kim,
Het klinkt alsof er inderdaad al veel is gebeurd in het afgelopen jaar, de klaplong, RS-infectie (met atelectase rechter bovenkwab), ziekenhuisopnames ivm benauwdheid en veel antibiotica-gebruik. Het piepen tijdens virusinfecties is een bekend fenomeen, vooral bij kinderen die een RS-virusinfectie (bronchiolitis) hebben doorgemaakt. Dit wordt vaak beter als kinderen ouder worden (en het kaliber van de luchtwegen groter).

Die rechter bovenkwab lijkt inderdaad meer problemen te geven en er is reden geweest om een CT-scan te maken (waarop afwijkingen te zien waren) en ook een bronchoscopie te verrichten (speelt er een nog onvoldoende behandelde infectie of is er een lokaal, misschien anatomisch, probleem te zien). Omdat de afwijkingen zo lokaal zijn, is m.i. ook een lokaal probleem te verwachten en je vraagt je af of die atelectase, die blijkbaar erg hardnekkig was, helemaal verdwenen is of dat die rechter bovenkwab erg kwetsbaar is gebleven (of initieel al was waardoor die hardnekkige atelectase kon ontstaan).
Het is de vraag of juist dit probleem bij heeft gedragen aan die verschillende ziekenhuisopnames, want ook zonder (geschiedenis van) atelectase zien we regelmatig kinderen die na een RS-bronchiolitis vaker opgenomen moeten worden ten tijde van virusinfecties met benauwdheidsklachten.

Het kan zijn dat er een onderliggend probleem speelt, maar zoals u aangeeft verwacht je bij bijvoorbeeld PCD ook afwijkingen op andere plaatsen, en in de eerste plaats ook KNO-problemen.

Uw laatste vraag: met de optiflow wordt niet alleen zuurstof gegeven maar is er ook invloed op de luchtdruk in de luchtwegen, waardoor deze met name bij de uitademing iets meer ‘open’ blijven; dat kan bijdragen aan een betere ventilatie en ook aan een efficiëntere gaswisseling waardoor er een effect kan zijn op de ademarbeid, een kind hoeft dan soms minder hard te werken.

Heel goed om deze vragen bij het volgende bezoek te bespreken, ze zijn heel relevant.
Succes!

Login of registreer om te reageren
01-08-2017 om 10:57 uur

Dank voor uw snelle antwoord! Hier kunnen we zeker mee verder.

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 19:25 uur

Zojuist alle brieven en gegevens nog eens doorgelezen, wat opvalt is dat er vanaf zijn geboorte al meerdere keren wordt gesproken over atelectase in de rechter long (verschillende kwabben). Maar wat ik nog niet eerder had gehoord en mij nogal verbaasde: er blijkt sprake te zijn van lobus vena azygos. Is dit totaal onschuldig? Of kan dit voor problemen zorgen, aangezien er juist in dit gebied steeds problemen lijken te zijn?

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 20:12 uur

kim87 de longartsen lezen de vraag maar 1x dus kun je beter een nieuwe vraag aanmaken,. sterkte.

Login of registreer om te reageren