Lange tijd benauwd zonder vooruitzicht op beter

13-06-2017 om 09:31 uur

Hallo allemaal,

Na lang en veel gelezen te hebben op dit forum toch maar een account aangemaakt want ik ben ten einde raad!

Ik ben een jonge meid van 22 jaar en ik werk als kapster.

Ik heb nu een maand of 2.5 erge last van benauwdheid en doodop zijn.

Heb begin mei een voorhoofdholte onstekeking gekregen bovenop mijn benauwdheid. Toen had ik al van mijn huisarts een prednisolon kuur gehad 30 gr. 10 dagen. Omdat de prednisolon niet aan sloeg een antibiotica kuur erbij gehad. Helaas ma 3 dagen naar de hap gemoeten omdat ik erge verhoging kreeg. Daar een zwaardere antobiotica gekregen en daar knapte mijn holteontsteking van op alleen is mijn benauwdheid zo heveig gebleven. Ik ben toen maar wegens personeels gebrek weer gaa werken na 10 dagen thuis. Helaas word het op mijn werk erger met al de gassen en luchtjes en het vele praten. Momenteel heb ik weer een prednisolon kuur gekregen en zit op dag 6 helaas werkt die een klein beetje maar alsnog ben ik heel benauwd. Ik puf nu 2x 500 seritide en 4x2 ventolin.
Huisarts heeft me doorverwezen naar longarts alleen de verwijzing is nogsteeds niet binnen. Ik ben momenteel aan het werk maar ik ben helemaal doodop als ik thuiskom en heb nergens energie voor. Gewoon praten op normaal volume is extreem vermoeiend. Wat lan ik doen ben ten einde raad!
Hopelijk heeft iemand tips?
Alvast dankjewel!

Login of registreer om te reageren
13-06-2017 om 09:34 uur

Allereerst misschien thuis goed uitzieken voor je aan het werk gaat?

Login of registreer om te reageren
13-06-2017 om 09:42 uur

Ikzelf ben iemand die pas als ik echt stik niet meer kom werken. Aan mezelf denken staat niet in mijnn woordenboek zeg maar. Die 10 dagen was door de huisarts opgedragen anders had ik die ook nog gewerkt.

Login of registreer om te reageren
13-06-2017 om 09:53 uur

Dat zal best maar verwacht niet dat je helemaal opknapt als je je lijf daar de kans niet voor geeft.

Login of registreer om te reageren
13-06-2017 om 10:55 uur

@kapster95
Allereerst welkom op het Longforum.
Uit "verwijzing is nog steeds niet binnen" maak ik op dat je al even wacht. Dat herken ik, de verwijzing ligt dan bij de assistente te wachten tot je hem ophaalt, of hij is met de post zoekgeraakt. Ik adviseer je om zsm de huisartspraktijk te bellen waar de verwijzing blijft. Want een verwijzing maken gaat vaak dezelfde dag nog, zodat je hem binnen 2 dagen binnen had moeten hebben. Desnoods spreek je af dat je hem 's morgens ophaalt; je werkgever is verplicht om je dat toe te staan, want dat valt onder doktersbezoek. Een afspraak maken bij de poli duurt ook even dus dan ben je weer weken verder. Ga erachteraan! De huisarts weet niet dat je de verwijzing nooit hebt gekregen en de assistente vindt het ook niet erg dat je er weer om vraagt.

Login of registreer om te reageren
13-06-2017 om 11:34 uur

@reuzenkakatoe dankjewel.
Bij ons is het zo geregeld dat het ziekenhuis zelf contact opneemt en dat dus de verwijzing direct gaat.
De huisarts wilde dat ik binnen 2 weken gezien word. Alleen is er nu al een week voorbij en weet nog niks.
Weet ook niet wie ik moet contacten.

Login of registreer om te reageren
13-06-2017 om 12:38 uur

@kapster95
Automatisering. Dat verandert de zaak. In eerste instantie bel je toch even de huisartspraktijk. De assistente kan dan in je dossier zien of/wanneer de verwijzing is verstuurd en voor welk specialisme, bijvoorbeeld "longziekten". Of misschien voor een bepaalde specialist. De assistente kan je dan ook je verwijzingsnummer vertellen. Dat is een codenummer waarmee het ziekenhuis je snel in hun systemen kan vinden. De assistente kan ook zien bij welk ziekenhuis de huisarts je heeft aangemeld.

Met die gegevens bel je het afsprakenbureau van de polikliniek van het ziekenhuis. Als je dat niet weet en niet kan vinden dan bel je het centrale nummer van het ziekenhuis. Je legt aan de telefoniste uit waarvoor je belt en dan word je ofwel direct doorverbonden, ofwel je krijgt een tekefoonnummer dat je moet bellen. Uiteindelijk kom je bij de receptie van de juiste polikliniek uit, waar je de zaak nogmaals uitlegt. Met de opmerking van de huisarts dat je snel gezien moet worden. Je krijgt dan een datum, tijd, polikliniek en naam van de specialist waar je je moet melden. Soms kan het erg lastig zijn om door de bureaucratie heen te komen, maar het is niet anders. Volhouden en je niet af laten schepen. Pen en papier bij de hand houden. Als het echt niet lukt dan bel je de huisarts weer, want die heeft als regel wel een kortere lijn met het ziekenhuis. Gewoon bellen, ze bijten niet en zullen je zeker helpen. Wel geduld hebben met die mensen en niet boos worden, want ook zij lopen tegen hun eigen bureaucratie aan. Als je de procedures niet kent dan word je moedeloos omdat je nergens een complete procedure kan vinden. Maar ik garandeer je dat je huisarts precies overal de weg weet. Als je meer vragen hebt, stel die dan op dit forum. Er is hier altijd wel iemand die kan en wil helpen. Laat ons weten of het is gelukt om een afspraak te krijgen.

Bij je eerste afspraak minimaal een half uur eerder komen en je bij de centrale receptie van het ziekenhuis melden, want ze moeten je eerst inschrijven, een patientnummer geven en soms een patientpasje geven dat ze direct aan de balie voor je maken. Dat verschilt per ziekenhuis. ID-bewijs of paspoort meenemen, of als je dat niet hebt dan is een rijbewijs meestal ook genoeg. Luisteren, opschrijven en vragen wat je niet begrijpt. Want het is best wel wazig en chaotisch allemaal.

Login of registreer om te reageren
14-06-2017 om 07:03 uur

Beste kapster,

Welkom op het forum. Je bent nieuw dus geef ik je graag wat informatie: Je hebt de vraag gesteld op het board "vraag het de longarts". Daar hoort deze vraag eigenlijk niet thuis. Hier kun je terecht voor medische vragen. Voor meer algemene vragen kun je terecht bij de Advieslijn. Wil je ervaringen van lotgenoten dan kun je terecht op diverse andere boards.
Maar wat betreft je vraag voor nu: volg het advies van reuzenkakatoe op en ga er achteraan. Succes.

Met vriendelijke groet,
de Advieslijn

Login of registreer om te reageren
14-06-2017 om 07:46 uur

Volgens mij wordt haar bericht verkeerd begrepen!
En komen er daardoor goedbedoelde ongevraagde adviezen b.v. het zeer uitgebreide verhaal over de verwijzing.
Dat was m.i. niet de vraag of het probleem.
Volgens mij vraagt ze aan ons en/of longarts wat ze kan doen om zich alvast wat beter en/of minder moe te voelen.
Mijn antwoord daarop is simpel ; Rust pakken, ziek melden en goed slapen, gezond eten enz.
Wellicht hoe erg dat ook zou zijn, ander werk gaan doen.

Login of registreer om te reageren
14-06-2017 om 08:43 uur

@stefanie ja inderdaad dat was wat ik bedoelde.

@reuzenkakatoe ik heb je advies gevolgd en heb de poli gebeld ze hadden het beoordeeld dat ik naar een expertice afdeling moest daardoor had ik nog niks gehoord. Na aandringen ging ze overleggen en nu heb ik vrijdag gelukkig toch een afspraak bij de longarts.
Nu vraag ik me toch af wat ik moet verwachten van een expertice centrum? Iemand ervaringen mee?

Login of registreer om te reageren
14-06-2017 om 11:35 uur

volgens mij betekent 'expertise' onderzoek dus het zal wel een soort van onderzoekcentrum zijn en dat ze er een andere naam aan hebben gegeven. Want uit je verhaal blijkt niet dat je gediagnosticeerd bent als longpatiƫnt o.i.d.. , dus zullen ze waarschijnlijk onderzoek doen waar je klachten vandaan komen? In ieder geval heel veel sterkte en beterschap...

Login of registreer om te reageren